Inom loppet av några veckor har det blivit känt att många stora tech-företag – som Apple, Amazon, Google och Facebook – har anställda eller kontrakterade personer från tredje part som lyssnar på inspelningar från företagens olika tjänster såsom Siri och Alexa. Det har varit känt att vissa inspelningar sparats, men en allmän uppfattning har varit att det bara är maskiner som analyserar anonymiserade inspelningar.

Läs också: Facebook transkriberade ljudklipp från Messenger via tredje part

Nu kryper även Microsoft till korset – ja, även de har mänskliga anställda som lyssnar på vissa inspelningar från Skype och den personliga assistenten Cortana. Det erkänner företaget i en uppdaterad integritetspolicy, skriver Motherboard.

I Skype ska det bara ske inom programmets översättningsfunktion, men från Cortana kan bitar av alla kommandon sparas och avlyssnas av andra människor. Allt i syfte att, som det brukar heta, göra tjänsten bättre.

Som The Verge noterar har Apple tidigare meddelat att man kommer låta sina kunder hindra sin data att avlyssnas, men inga andra företag har ännu hoppat på detta initiativ. Microsoft-användare kan i alla fall radera sin röstdata via företagets integritetsinställningar.