Microsofts senaste Surface-modeller, Surface Pro 6 och Surface Book 2, har problem med processorn, rapporterar Tech Republic.

Ett stort antal användare rapporterar nämligen att deras datorer plötsligt blivit extremt slöa. Orsaken är att processorn har saktat in och kör med bara 400 megahertz, på grund av att något program skickar en signal till systemet att aktivera ett cpu-kommando kallad ”BD PROCHOT” (bi-directional processor hot).

Kommandot är till för att tillfälligt sänka processorns hastighet när en annan del av hårdvaran har blivit för varm på grund av processer som kör på cpu:n.

Något i Surface-maskinerna får alltså detta kommando att aktiveras trots att inga komponenter är för varma, och för flera användare har omstart och andra felsökningsmedel inte hjälpt. Några rapporterar att avinstallation av antivirusprogram har hjälpt, medan andra istället har tvingats koppla loss datorn från Surface Dock.

För nästan 10 år sedan kom rapporterar om liknande problem med just ”BD PROCHOT” på gaminglaptops från Asus, så det är inte ett helt nytt problem.

Tech Republic skriver att en tillfällig lösning kan vara att skaffa programmet Throttlestop som blockerar program från att aktivera kommandot. Om någon komponent i datorn faktiskt skulle överhetta kommer datorn då stängas av automatiskt istället för att sakta ner.