Testad produkt: Latitude 7400 2-i-1
Pris: 22 995 kronor hos Dustinhome.

Dells Latitude-serie av bärbara datorer är främst tänkta för lite större företagskunder och det är inte så ofta du hittar dem ute i butiker. Men egenföretagare och enskilda användare kan utan problem beställa dem från Dells webbshop, och tjänster som direktsupport finns tillgänglig även för enskilda användare.

Latitude 7400 2-i-1 är en ny vikbar modell med pekskärm som kombinerar flera intressanta egenskaper i ett kompakt kvalitetsbygge. Det är också ett relativt dyrt bygge, cirka 22 000 för vad som vid första anblick är en rätt så ordinär laptop.

Dell Latitude 7400 2-i-1 från sidan
Dell Latitude 7400 2-i-1 är kort på längden, men lyckas ändå rymma ett bekvämt och väl disponerat tangentbord, som har stegad bakbelysning i två ljusstyrkor.

Inte extra kraftfull

Den har en 1080p-skärm, Core i5-processor, 8 GB ram-minne och 256 GB ssd, vilket får anses vara mer eller mindre standard för en liten laptop, men ingenting som sticker ut som extra bra. Det här är en dator lagom för Office-jobb, presentationer, media och enklare bildredigering.

För den del tyngre uppgifter kommer den dock till korta. Det finns dock dyrare modeller med snäppet vassare processor, och upp till dubbla minnet och lagringen. Det finns också två prestandaklasser på ssd, varav vi tror att vår testmodell har den enklare.

Dell Latitude 7400 2-i-1

Det är en dator i traditionellt 13-tumsformat men med 14-tumsskärm tack vare extra tunna skärmkanter. Det är något vi sett mer och mer av senaste åren, men mer sällan i kombination med pekskärm och heltäckande Gorilla Glass-yta som här. Skärmen stödjer också pekpenna, men Dells sådana så du köpa till separat.

Bra kontrast ger skarp bild

Skärmen är som sagt en 1080p-panel, byggd på ips-teknik. Den håller överlag mycket god kvalitet, med full matchning av srgb-färgomfånget, överlag färgkorrekthet, och fin kontrast tack vare djup svärta i mörka partier. Vi pratar inte kvalitet nog för kräsna medieproffs, men hög klass för kontorsjobb och mediekonsumtion. Den är inte så ljusstark som en del konkurrenter så vid enskilda tillfällen utomhus hade vi vissa problem med reflexer, mycket tack vare den blanka ytan.

Dell Latitude 7400 2-i-1 kontakter
Både stå och stora usb-portar. De små har fullt thunderbolt 3-stöd. 

Förutom skärmen så är hela chassit i solid matt metall, och är rätt så bastant byggd, med fokus på stabilitet och kvalitetskänsla snarare än minimal vikt och tunn profil. Skärmlocket är ovanligt tjockt, och greppvänligheten är inte den bästa då en del kanter är vasst avfasade.

I gengäld är det en väldigt bekväm dator att sitta och jobba på. Trots tung skärm och stadigt gångjärn går datorn att öppna med en hand, och väl uppfälld har vi ett utmärkt bekvämt tangentbord med skön svikt i knapparna och en musplatta med utmärkt kontroll. Datorn är rätt så kompakt på höjden, men trots det känns det som vi har gott om utrymme för både knappar och musplatta.

Många smarta tillval

En på-knapp vid sidan av tangentbordet kan fås i en variant med fingeravtrycksläsare inbyggd, men det har inte vårt testexemplar. Den även kan levereras med smartcard-läsare, nfc-funktion, och en högeffektladdare. Det är faktiskt inte så dyrt att kryssa i den kombination av extra funktioner som passar dig, jämfört med datorns totalpris. En annan uppgradering är inbyggt 4g-modem, men det är betydligt dyrare.

På sidorna hittar vi dubbla thunderbolt 3-portar, två traditionella stora usb-portar och en hdmi-kontakt. Datorn laddas via usb-c, så inpluggad är en av thunderbolt-portarna upptagna. En dockningsstation eller en rejäl hub ansluten till usb-c kan därför vara att rekommendera.

I drift är datorn överraskande tyst. En fyrkärnig Intel Core i5 i denna klass i en tunn 13-tummare kan ofta få fläktar att väsa rejält när den pressas hårt, men här stör kylningen nästan inte alls. En del datorer går runt det genom att begränsa maxprestanda, men här kan hela Core-processorns kapacitet utnyttjas. För det mesta är den passiv, men kan då och då dra igång till ett vagt sus.

Dell Latitude 7400 2-i-1 undersida
På undersidan hittar vi luftintag för kylning och springor på sidan för datorns inbyggda högtalare. 

Kraftfullt ljud utan detaljer

Dators medvetna ljud, det som kommer ur dess högtalare, är betydligt kraftfullare. Vi kan få både hög volym och bra dynamik med tydlig bas och fin balans i ljudbilden. Detaljåtergivningen i mellanregister och diskant är inte direkt i hifi-klass, men helt klart bra för en liten laptop.

Ett enkelt ljudinställningsprogram med equalizer, mikrofoninställningar och även brus- och ekoreducering för streaming och videosamtal gör det lätt att mästra ljudet. Annars är det dämpat med extra program. Du får ett par supportrelaterade appar, och en egen batterioptimeringsapp. Och vi ser inget vi skulle klassa som bloatware.

Smidig inloggning med ett extra sinne i datorn

Här finns också en funktion vi hört talas om men inte tidigare sett, Dell Express-inlogging, som drivs av teknik från Intel kallad context sensing. Datorn känner av när du närmar dig den och drar självmant igång sig ur släckt och låst läge. Och kan sedan automatiskt låsa sig när du går därifrån.

Kombinerar du det med ansiktsinloggning via Windows Hello vilket Latitude 7400 har ir-kamera för, så kan du låsa upp datorn utan att röra vid den. Det här är bra för både säkerheten och batteriet. Och jadå, vi testade att jobba med datorn i två dagars tid med funktionen påslagen, och för vår del fungerade det så bra att det blev ett irritationsmoment att behöva väcka andra datorer manuellt.

Slutligen får Dell Latitude 7400 2-i-1 en stor stjärna i kanten för utmärkt batteritid. Pressar vi datorn hårt och kör med skärmen på maximal ljusstyrka räcker det i ungefär två timmar, vilket inte är enormt, men det är sällan du lär jobba på det sättet. Skärmen kan dämpas mycket och behålla god läsbarhet, och vid snålkörning får vi ut nästan ett dygns oavbruten driftstid.

Dell Latitude 7400 2-i-1 gångjärn.
Upphängingen av skärmen är extra bastant, vilket gör den lätt att vinkla till de flesta lägen. Trots det är den smidig att öppna.

Bra valOmdöme

Det här är en seriös dator för seriöst folk, och du får betala en hel del för en dator som inte direkt briljerar i prestanda, och som är lite klumpig att bära runt på. Men vill du ha en stabil bärbar pc för kontorsjobb med kvalitet i alla detaljer, och smarta lösningar som förenklar det dagliga användandet och ökar säkerheten, är den ett riktigt bra val.

Specifikationer

Produktnamn: Dell Latitude 7400 2-i-1
Testad: Augusti 2019
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i5-8265U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 2st usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Ansiktsinloggning, närhetssensor
Batteritid: 2h 10 min (hög belastning), 23h 30min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-35 dBa
Storlek: 32 x 20,2 x 15 mm
Vikt: 1,4 kg
Rek. pris: Från ca 22 000 kr på Dell.se
Pris: 22 995 kronor hos Dustinhome.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 250 poäng
Geekbench 4, cpu: 15 655 poäng
Gerekbench 4, gpu: 23 971 poäng
Disk, läsning: 696,9 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Kvalitativ skärm.
God jobbergonomi.
Många smarta funktioner och tillval.
Tyst drift.
Utmärkt batteritid.

minus

Genomsnittliga prestanda.
Något tjock och tung.
Högt pris.

Betyg 4 av 5