Det är inte särskilt ovanligt att Aktivitetshanteraren i Windows rapporterar att du har 100 procent diskanvändning, något som innebär att datorn blir seg som sirap.

I den här artikeln förklarar vi hur problemet uppstår och tipsar om ett antal metoder för att få datorn att fungera som normalt igen.


Metod 1. Starta om datorn

Den klassiska metoden för att lösa problem i Windows fungerar även i det här fallet, med andra ord är det första som du bör testa att starta om datorn.

Kör du Windows 10 bör det påpekas att du inte ska använda alternativet Stäng av, detta då det innebär att det nuvarande tillståndet sparas för att det ska gå snabbare att starta datorn nästa gång. Det du ska välja är alternativet Starta om, vilket gör att samtliga processor stängs av ordentligt.

Om problemet kvarstår efter omstart kan du passa på och göra något annat under en timmes tid, detta då det är möjligt att systemet är sysselsatt med schemalagd säkerhetskopiering eller sökning efter virus.

Normalt sett ska dessa processer inte göra datorn seg som sirap, men om du har en gammal och långsam hårddisk kan det hända. En permanent lösning är därför att byta ut hårddisken mot en betydligt snabbare ssd-enhet.

Ett billigare alternativ är förstås att byta ut antivirusprogrammet till ett som inte slukar lika mycket resurser, till exempel Windows Defender. I sammanhanget bör vi påpeka att det finns vissa virus som kan göra din dator segare, så om ditt antivirusprogram hittar några skumma filer bör du radera dessa.

Metod 2. Avsluta aktiviteter i Aktivitetshanteraren

Får du problem med din dator känner du säkert till att du kan ta en närmare titt på Aktivitetshanteraren. Det enklaste sättet att starta verktyget är att hålla nere tangenterna Ctrl + Skift + Esc på samma gång.

Om du inte ser allt innehåll i Aktivitetshanteraren klickar du på pilen där det står Mer information. Därefter tar du en titt på fliken Processer och sorterar efter alternativet Disk.

Aktivitetshanteraren

Nu ska du förhoppningsvis kunna se vilket program som är boven i dramat. Om du högerklickar på det i listan kan du välja Avsluta aktivitet. Skulle problemet uppstå på nytt kan det vara på sin plats att leta efter ett mindre krävande program som ersättning.

Metod 3. Inaktivera MSI-läget

Om du inte ser vilken process som slukar resurserna kan det vara så att din dator använder fel drivrutin för lagringsenheten. I så fall kan du ta del av Microsofts supportdokument med detaljerade instruktioner för hur du ska lösa problemet.

I korthet handlar det om att inaktivera MSI-läget för styrenheten i registret och sedan starta om datorn. Men observera att detta endast ska göras om du använder den inbyggda AHCI-drivrutinen (StorAHCI.sys).

Metod 4. Uppdatera Windows

Vid sidan av att starta om datorn är den enklaste lösningen oftast att installera de senaste uppdateringarna för Windows.

Klicka på Start-knappen och öppna Inställningar -> Uppdateringar och säkerhet -> Windows Update. Klicka sedan på Sök efter uppdateringar.

Windows Update

Installera de uppdateringar som finns tillgängliga och starta sedan om din dator.

Om problemen kvarstår får du kontrollera om det finns några uppdateringar för programmen som du använder dig av.

Metod 5. Inaktivera Windows-funktioner

I vissa fall är det tjänster i själva Windows som är problemet och det är långtifrån självklart att dessa kan stängas av utan att du får andra problem med din dator.

Om du vill testa att stänga av en viss tjänst tillfälligt kan du hålla nere tangenterna Win + R och sedan skriva in services.msc i rutan som dyker upp.

Services

Nu får du upp en lista över alla tjänster i Windows och när du har hittat den som trilskas kan du högerklicka på den och stoppa den från att köras. Ångrar du dig kan du starta den på nytt från samma ställe.

Metod 6. Installera om Windows

Om du inte får bukt med problemet trots att du testat alla ovannämnda lösningar är en ominstallation av Windows sista utvägen.

Du gör klokt i att ta en säkerhetskopia på alla viktiga filer innan du installerar om Windows, att bli av med alla bilder och viktiga dokument är definitivt ingen rolig upplevelse.

Ominstallation

Instruktioner för hur du återställer eller installerar om Windows 10 finns på Windows Support.

Text: Jim Martin
Översättning och bearbetning: Mikael Markander

Microsoft Windows 10 Home Sve Pris vid test: 1169 kr.

Bästa pris just nu: 1223 kr