Företag som vill nå potentiella kunder på nätet har länge kunnat sända information till Facebook om att en person på en viss enhet har tittat på en viss produkt eller produktkategori, och på så vis kunna visa sina annonser också på Facebook. Många av oss känner säkert igen känslan av en annons eller produkt som ”förföljer” oss över nätet, och där har Facebook inte varit något undantag.

Nu ska Facebooks nya verktyg ”Off-Facebook Activity” ge lite mer insyn och verktyg för att stoppa denna process, för den som vill. Med verktyget kan du se en sammanställning av den data Facebook har om dig som skickats från andra appar och webbsidor.

Historiken kan rensas helt och hållet, och du kan även välja att stänga av denna aktivitetsinsamling. Antingen bara den data som samlas från vissa specifika appar eller webbsidor, eller stänga av datainsamlingen helt och hållet. Men som bland annat The Guardian noterar handlar det mer om att "frikoppla" informationen från ditt konto, och inte att den raderas från Facebooks servrar.

Till en början finns verktyget bara tillgängligt i Spanien, Sydkorea och Irland, men så småningom ska det rullas ut till fler länder. Mer information om hur verktyget fungerar finns hos Facebook.