I början av augusti lanserade Intel de första massproducerade processorerna som tillverkas med företagets 10-nanometersteknik, Ice Lake. Nu är företaget tillbaka med ytterligare en ny processorserie: Comet Lake.

Till skillnad från Ice Lake använder Comet Lake den gamla 14-nanometerstekniken men har en rad förbättringar jämfört med Whiskey Lake som släpptes för ett år sedan. Åtta processorer har lanserats och toppmodellen Core I7-10710U blir den första i U-serien med sex fysiska kärnor och 12 trådar.

Ice Lake är här: Intel lanserar tionde generationen Core-processorer

Fyra av chippen är U-modeller och fyra Y-modeller för hybridlaptops och plattor. Samtliga har stöd för hyperthreading och turbofrekvenser på minst 4,0 gigahertz. Core I7-10510U klockar högst när bara en kärna är aktiv med turbo till 4,9 gigahertz, och är den enda som kan köra alla sina kärnor i över fyra gigahertz.

Intel Comet Lake
Foto: IntelKlicka på bilden för större version.

Enligt Intel är de nya processorerna i genomsnitt 16 procent snabbare än motsvarigheterna från i fjol. Men stöd för snabbare minne och specifika förbättringar ska ge upp till 41 procent bättre prestanda i Office-program.

Företaget positionerar Comet Lake som processorer för arbete, medan Ice Lake med kraftfullare inbyggd grafik riktas mot hemanvändare som till exempel vill spela spel.