Våra tv-kanaler är fulla med kul frågesportprogram, eller quiz det ofta heter även på svenska.

Men det är inte bara proffs som kan fixa frågesporter. Det är även ett uppskattat inslag på privata fester. Naturligtvis kan man läsa upp frågorna från ett handskrivet papper, men det är även enkelt att skapa proffsigare frågesporter på datorn. Förutom att skriva text kan du komplettera din frågesport med fotografier, teckningar, ljud och videoklipp.

Den här kan du visa upp på en vanlig datorskärm, men om du har en Chromecast kan du även spela upp den på tv:n.

Helt gratis

Man kan göra sin quiz på olika sätt. Det finns exempelvis en kul gratistjänst som heter Kahoot där deltagarna får svara via sina mobiltelefoner. När du visar upp din quiz på skärmen skapas en unik pin-kod och det enda deltagarna måste göra är att surfa till www.kahoot.it och ange koden. Hen kan sedan besvara frågorna från sin mobil, surfplatta eller dator – och efter varje fråga visar en topplista hur det går. Läs mer i den här artikeln.

I vårt exempel ska vi dock välja en lösning som inte kräver att användarna tar fram sina mobiler. Vi skapar vår quiz i presentationsprogrammet Google Presentationer (Slides) och bläddrar sedan enkelt mellan frågorna som i en vanlig presentation. Om deltagarna ska svara muntligt, på papper eller via någon digital kanal väljer du själv.

Google Presentationer är företagets motsvarighet till Microsoft Powerpoint och tjänsten går inte bara att använda på datorn (som i vårt exempel) utan även på mobil och surfplatta.

​​​​​​Visa med Chromecast

En stora fördel med Google Presentationer är att tjänsten har stöd för Googles mediespelare Chromecast. En sådan kostar runt 400 kronor och stoppas in i hdmi-uttaget på tv:n. Genom att koppla den till din trådlösa router kan du visa valfri flik från datorns webbläsare Chrome på din tv. Många appar, inklusive Google Presentationer, har även stöd för Chromecast. Ladda bara ned appen Google Home från Google Play Butik (Android) eller App Store (IOS).

Du som har en Chromecast kan alltså visa din quiz på tv-skärmen, och låta deltagarna sitta i soffan och delta. Läs mer om Chromecast i vår artikel här.

Då börjar vi. Så här gör du, steg för steg.

1. Logga in

Surfa till slides.google.comoch logga in med din Gmail-adress. Saknar du en sådan klickar du på Skapa konto. Det kan också hända att du blir inloggad automatiskt och genom att klicka på den runda ikonen uppe till höger ser du om det är rätt konto.


Quiz

2. Välj tema

Klicka på Tomhögst upp till vänster för att skapa en ny presentation. Du kan nu välja tema i menyn till höger. Detta avgör färger, bakgrunder, typsnitt med mera. Gör ditt val och stäng Temanmed högerkrysset för att få mer plats.


Quiz

3. Lägg till text…

På varje sida finns ett antal färdiga textrutor som du kan skriva i, men du kan även skapa nya med hjälp av Infoga,Textruta. För att byta färg, storlek och typsnitt använder du verktygsraden ovanför – ellerFormati rullgardinsmenyn.


Quiz

4. … och medier

Du kan även lägga in bilder, videoklipp, ljud med mera. Det gör du via Infogauppe i rullgardinsmenyn. Det nya blocket går att flytta fritt, och med hörnmarkeringarna kan du ändra storlek. För att komma åt fler verktyg går det att högerklicka.


Quiz

5. Skapa bild

Du skapar nya sidor (kallas även bilder) under Bild,Ny bild. De visas som miniatyrer i vänsterspalten och för att byta plats flyttar du miniatyrerna. Du kan högerklicka på Använd layoutenför att byta upplägg och på Duplicera, för att skapa kopior.


Quiz

6. Visa

Att göra en snygg quiz tar tid, och när du är klar väljer du Visa,Presentera. Nu startar presentationen i helskärm och när du rör på musen visas ett verktygsfält. Om du inte vill klicka med musen kan du bläddra med hjälp pilarna eller Retur på tangentbordet.