Hur angelägen är du om att kunna lägga in en liten flamingo i dina texter? Hur ofta målar du i 3d och hur viktigt är det att kunna ta runda skärmdumpar?

Ja, det där var några av de nya funktioner vi har fått i de senaste årens Windows 10-uppdateringar. Vad som är viktigt och vad som är onödigt är förstås högst individuellt – men problemet med Windows 10-uppdateringarna är att de ser likadana ut för alla. Det spelar ingen roll om du bara använder datorn för att betala räkningar, du måste fortfarande ladda hem en massa lullull två gånger om året.

Det finns flera problem med den här lösningen. Det första är ekonomiskt. Alla nya funktioner tar plats och kraft – och gör att våra gamla datorer inte längre duger. Själv har jag en gammal resedator som inte går att använda efter alla uppdateringar. Hårddisken har helt enkelt blivit för liten.

Det andra problemet handlar om själva uppdateringen. Trots nya möjligheter att välja tidpunkt startar den alltför ofta vid ett högst olämpligt tillfälle. Jag är knappast ensam om att ha fått min dator uppdaterad strax före en viktig föreläsning, mitt under en långfilm eller precis när jag ska gå hem för dagen.

Men ett ännu större problem handlar om förändringarna i sig. Själv träffar jag ofta Windows-användare som fasar inför en ny uppdatering, eftersom det innebär att man måste lära sig nytt. Plötsligt försvinner det mejlprogram man är van vid. Eller också är det Kontrollpanelen som inte längre syns till.

I stället dyker det upp ett ansikte bredvid klockan, vilket mest skapar förvirring för alla som inte är Skype-användare. Och om den som ska skriva ett kolon råkar trycka på Windows-tangenten i stället för Skift dyker det plötsligt upp ett emoji-tangentbord. För den som använder datorn för att betala räkningar är förstås behovet av att kunna infoga en flamingo-emoji högst begränsat…

Själv älskar jag Windows uppdateringar, och jag uppskattar alla smarta nyheter som Microsoft har gett oss sedan Windows 10 släpptes 2015. Jag gillar möjligheterna att tweaka och ge datorn ett nytt utseende. Men jag har full förståelse för alla som inte vill lära sig något nytt varje halvår när det kommer en ny stor uppdatering.

Lösningen tror jag ligger i att ge upp tanken på ett Windows som passar alla. Eftersom vi användare är olika är ”one size fits all” ingen bra tanke.

Jag önskar att Microsoft kunde erbjuda en Windows-version som var strippad från allt onödigt – och som bara uppdateras när det behövs för att göra systemet säkert och stabilt. Utan allt lullull försvinner behovet av att lära sig nytt två gånger om året och i stället kunde de viktiga uppdateringarna ske diskret i bakgrunden.

Den här krångelfria datorupplevelsen är en av grundtankarna i Googles Chromebook-datorer – och även Microsoft borde kunna erbjuda den.

För de flesta är förstås dagens omfattande Windows 10 en utmärkt lösning. Men visst borde det finnas ett alternativ för alla som är ointresserade av runda skärmdumpar, 3d-illustrationer och en liten flamingo.