Nu drar höstterminen igång på universitet och högskolor runt om i landet. Det här får även många andra att fundera på om det inte vore kul att lära sig något nytt.

Sedan många år tillbaka är det här möjligt att göra hemifrån. Detta kallas för mooc (massive open online course) och är förstås möjligt tack vare internet. Du sitter framför datorn och följer videoföreläsningar, läser digitala läromedel och gör digitala prov.

Mooc

Plugga på Harvard och Sorbonne

Många drömmer om att få plugga på prestigeuniversitet som Harvard, Oxford och Sorbonne, och numera är det här faktiskt möjligt. Sedan 2012 lägger de här och många andra universitet ut sina kurser gratis via tjänsten EDX.


Fokus på teknik

MIT, Massachusetts Institute of Technology, är USA:s mest prestigefyllda skola när det gäller it och annan teknik. Skolan är en av initiativtagarna till tjänsten EDX, men du kan även hitta deras kurser på den egna sajten.


Mooc

Tusentals kurser i hela världen

Den andra stora mooc-portalen heter Coursera, och där du hittar kurser från exempelvis Stanford, Yale och Lunds Universitet. Precis som EDX är kurserna gratis, men du måste betala om du exempelvis vill få ett diplom.
Mooc

Mer än brittiska skolor

Både EDX och Coursera är baserade i USA, men det finns även en stor brittisk portal i Europa: Future Learn. Future Learn arbetar brittiska universitet och institutioner men även med internationella aktörer som Sveriges lantbruksuniversitet och finlandssvenska handelshögskolan Hanken.


Mooc

Kunskap för jobbet

Alla nätkurser är inte kopplade till universitetsvärlden. Alison är en fristående tjänst med ett tusental kurser kring exempelvis språk, teknik, marknadsföring och annat som är av nytta i arbetslivet.
I skrivande stund finns Alison inte för Iphone/Ipad utan även för Android och webbläsaren.


Mooc

Hitta rätt bland 12 000 kurser

Behöver du hjälp att välja kurs kan du gå in på Class Central. Det är en sökmotor för runt 12 000 öppna nätkurser, och du hittar även betyg från deltagarna.