FRÅGA. Jag har just uppdaterat Windows 10 till den version som jag tror heter 1903. Allt har gått bra, men jag har fått ett irriterande problem. Bredvid Start-knappen har det dykt upp ett stort sökfält. Jag har en liten skärm och jag har ganska många program på skärmen, så nu får alla ikoner inte längre plats.

Kan jag på något sätt bli av med det där sökfältet? Jag vill inte ha det kvar.

Tiina

SVAR. Det sökverktyg som du pratar om har dykt upp i de senaste Windows-uppdateringarna och det låter dig söka snabbt. Lyckligtvis väljer du själv om du vill använda den här funktionen eller inte, och den är lätt att ta bort:

Sök
  1. Högerklicka på det lilla förstoringsglaset (eller någon annanstans i Aktivitetsfältet) så dyker det upp en meny.
  2. Högst upp i menyn står det Sök. Flytta musmarkören dit så får du en möjlighet att ändra inställningarna.
  3. Välj Dold om du vill ta bort sökverktyget helt från Aktivitetsfältet. Vill du enbart ha kvar ikonen väljer du Visa sökikonen. Det läge som du har nu på din skärm heter Visa sökrutan.

Du kan närsomhelst återställa förstoringsglaset. Högerklickar bara varsomhelst i det tomma utrymmet i Aktivitetsfältet (alltså på något ställe där det inte finns några ikoner längst ned på skärmen) så får du fram samma meny som när du dolde förstoringsglaset. Här kan du välja Sök, Visa sökikonen.

Sökrutan har som sagt funnits en tid, men om du tidigare har valt att dölja den kan den ändå dyka upp igen när du uppdaterar Windows.