FRÅGA. Jag har skaffat en Google Chromecast och kopplat den till min tv. Det funkar jättebra för att visa exempelvis SVT Play, men jag skulle även vilja använda den för att visa upp filmer som jag har på min dator. Jag har massor med gamla semesterfilmer och liknande saker på hårddisken. Kan jag visa upp det på en Chromecast?
Bosse

SVAR. Det finns flera olika sätt att koppla datorn till tv:n via Chromecast. Om du kör webbläsaren Google Chrome kan du skicka information direkt från webbläsaren till din Chromecast. Det gör du genom att använda Chromecast-ikonen uppe till höger eller genom att trycka på de tre punkterna och välja Casta.

Under Källor har du tre val, och det bästa är att välja Skrivbord. Du visar då samma sak som visas på din dator. Genom att öppna valfritt videoprogram och köra filmen i fullskärmsläge kan du se film från datorn på din Chromecast.

Ett annat alternativ är att använda VLC Media Player, som är ett av de bästa datorprogrammen för att spela upp video. I version 3.0 av VLC, som släpptes förra året, fick programmet stöd för Chromecast. Så här gör du för att komma igång:

1. Installera

Om du inte redan har VLC Media Player på din dator installerar du programmet från www.videolan.org. Har du en äldre version än 3.0 av programmet måste du uppdatera det.


VLC

2. Sök Chromecast

Öppna programmet och klicka på Uppspelning, Renderare. Om du inte ser din Chromecast i listan väljer du Sök, annars klickar du direkt på din Chromecast. Om du får en varning från din brandvägg väljer du att tillåta åtkomst.


VLC

3. Spela upp

Välj Media, Öppna fil. Leta upp den fil du vill spela upp och öppna den. Om allt går som det ska kommer den nu att spelas upp på din Chromecast.

Tyvärr är den här funktionen än så länge lite krånglig, och jag fick hålla på en bra stund innan det fungerade.