FRÅGA. Jag har skaffat en ny dator, så nu har vi två datorer hemma. Båda är stationära. Eftersom jag vill ha internet i båda så har jag skaffat en router. Det billigaste var att köpa en trådlös router, så nu har jag kopplat båda datorerna till den med hjälp av två kablar.

Jag använder alltså inte den trådlösa delen av routern. Frågan är: Kan jag stänga av den? Jag tycker att det skulle kännas säkrare att helt stänga av wifi, även om min router har ett lösenord. Routern heter D-Link.
Magnus

SVAR. Det går absolut att stänga av routerns trådlösa funktion (wifi) och bara använda kabeln. På vissa routrar finns det en wifi-knapp som man kan trycka på för att slå på och av den trådlösa delen, men om den saknas kan du ändra det i inställningsmenyn. Hur du gör varierar utifrån modell, och ett bra tips är att kolla i handboken. Så går det till på min D-Link-router:

1. Se till att datorn är kopplad till routern, öppna webbläsaren och surfa till http://192.168.0.1/ eller http://dlinkrouter.local. Nu måste du logga in på routern. Det förinställda är ofta att skriva User: Admin och att lämna raden med Password tom.


Wifi

2. Du är nu inne i routerns inställningsmeny. Som du ser är den på engelska och ser lite avskräckande ut, men den är inte så svår att förstå. För att slå av wifi väljer du Wireless Settings.


3. För att ställa in hur den trådlösa funktionen ska fungera kan man välja D-Links inställningsguide (Setup Wizard), men eftersom du bara ska stänga av den klickar du på Manual Wireless Connection Setup.


Wifi

4. Under rubriken Wireless Network Settings finns det du söker. Här tar du bort bocken vid Enable Wireless (Aktivera trådlöst). Nu stängs det trådlösa funktionen av, och du surfar bara via sladd.