Med runt en kvarts miljard spelare är det kanske inte så konstigt om Fortnite blir måltavla för olika skadeprogram. Säkerhetsforskare hos Cyren har upptäckt en variant av utpressningsprogrammet Hidden-Cry kallad Syrk.

Syrk utger sig för att vara ett Fortnite-hack och försöker lura spelare som vill fuska att installera skadeprogrammet på sina Windows-datorer.

Om programmet körs installerar det flera programfiler som börjar kryptera innehållet i din hemmapp. Det stänger av Windows inbyggda skyddsfunktioner, håller koll på systemet så att det inte stängs av, och försöker sprida sig till anslutna usb-medier.

Slutligen sätter Syrk igång en timer och börjar radera de krypterade filerna när tiden har gått ut. Drabbade användare får upp ett fönster där de ombeds kontakta en mejladress för att betala lösensumma och få sina filer upplåsta.

Som tur är visar Cyren hur hackarna bakom programmet har varit slarviga och gjort det enkelt att själv ta bort det. Programmet lägger nämligen lösenordet som krävs för att avbryta krypteringen och raderingen i en fil på datorn som du hittar här: C:\Users\Default\AppData\Local\Microsoft\-pw+.txt