Betyg 3 av 5

Omdöme

Seniortelefonen är uppgraderad och känns modernare än någonsin, men det vill till att du har behov av dess specialfunktioner, annars är det inte riktigt prisvärt.

Positivt

  • Snygg och välbyggd
  • Smarta extrafunktioner och tjänster
  • Mer öppet gränssnitt än tidigare

Negativt

  • Måttliga prestanda
  • Snålt med lagring
  • Medioker kamera

Testad produkt: Doro 8080
Pris: Från 3 894 kronor hos Prisjakt.

Doro är den svenska mobiltillverkaren som specialiserat sig på telefoner för seniorer och andra med funktionsnedsättning. Så kallade funktionstelefoner och smartphones med tydliga knappar, förenklat gränssnitt och funktioner som gör dem lättare att använda om du har nedsatt hörsel, syn eller motorik.

De har släppt en och annan smartphone med stor pekskärm och Android tidigare. Vissa har varit lyckade, medan vi tycker att andra levererat i underkant. Doro 8035 som kom 2018 var mest en enklare och billigare version av deras senaste topptelefon Doro 8040 som kom 2017. Till slut blev det dock dags för en ny, Doro 8080 presenterades på IFA-mässan i Berlin i början av september och började säljas samma höst.

När vi pratar toppmodeller här menar vi inte vråldyra Iphone-konkurrenter med maxad prestanda, avancerade trippellinskameror och pris som gör hål i plånboken, utan Doro håller sig i budget- och mellanklassegmentet. Doro 8080 är deras dyraste modell med rekommenderat pris på 3 995 kronor.

Doro 8080 framifrån
Doro 8080 är en hyfsat kompakt telefon och riktigt bekväm att hålla i handen. 

Ny stil, öppnare gränssnitt

För det får du en riktigt elegant liten smartphone, helt klart Doros snyggaste lur hittills. Den har kopparfärgad aluminiumram runtom, heltäckande glasframsida och skönt greppvänlig matt plastkomposit baktill. Den har en skärm i nya avlånga formatet, men också rejält med plats ovanför och under för selfiekamera och högtalare i toppen, och en hemknapp som också är fingeravtrycksläsare nedtill.

Några andra fysiska knappar för Android-navigering får vi inte, utan här är du hänvisad till skärmnavigering. Doro kallar 8080 för en telefon för ”juniora seniorer”. Vi är inte helt säkra på vad det innebär, men en viktig skillnad verkar vara just att du förväntas vara bekväm med att använda en pekskärm till allt.

Den har också ett lite annat gränssnitt än sina föregångare. Doro har haft ett eget Android-gränssnitt i alla sina smartphones som ger dig en guidning till olika funktioner, appar och inställningar i mobilen. Istället för att till exempel öppna mejlappen klickar du på ”Skicka” och får då upp en tydlig meny med olika saker du kan skicka – sms, e-post, bilder och videor, eller dela din aktuella plats. Samma sak för att ”Söka”, ”Visa”, ”Ringa” och ”Ställa in”.

Vi kritiserade det upplägget i tidigare Doro-lurar, då vi tycker att den inte alltid lägger funktioner och appar på logisk plats, och du har ingen möjlighet att påverka det. Funktionen finns kvar även i Doro 8080, men är minimerad till en navigationsrad på startsidan.

Doro 8080 gränssnitt
Gränssnittet i Doro 8080 låter dig välja själv, antingen guidad navigering med ikonerna längst ned, eller eget urval av appar och widgets ovanför. Det gillar vi. 

Resten av hemskärmen är en vanlig Android-startskärm som du fritt kan fylla med appar och widgetar. I föregångaren Doro 8040 kunde du välja mellan att köra telefonen i helt guidat läge eller helt utan. Här får du alltså bägge på en och samma gång.

Och med nya skärmformatet finns det gott om utrymme för det. Så du kan själv välja hur du vill använda telefonen utan att behöva låsa dig vid ett sätt. Det är en sak som också gör den till en telefon för mer teknikvana ”juniora” seniorer, även om vi inte tror att det har så mycket med ålder som med intresse och vana att göra.

Många smarta extrafunktioner

För övrigt har den annars så vitt vi kan se samma ”senior”-egenskaper som tidigare Doro-telefoner. Kraftfulla högtalare för både ringsignal och samtal. Högtalaren vid örat kan ställas in med anpassad ton för åldersrelaterad hörselnedsättning, eller köras i ett speciellt HAC-läge om du har hörapparat som kan ta emot signal från hörslinga. Skärm och gränssnitt är också optimerat för att vara extra tydligt med skarp kontrast och extra läsvänliga typsnitt.

Slutligen har Doro-telefoner en uppsättning extra trygghetsfunktioner. Först och främst en speciell trygghetsknapp på baksidan som aktiveras med ett långtryck. Den är kopplad till en onlinetjänst som heter My Doro. I den anger du anhöriga eller andra du vill komma i kontakt med snabbt. De installerar en My Doro-app på sin egna mobil och får då direkt ett meddelande när trygghetsknappen aktiverats och kan ringa upp.

Det finns också numera en extra tjänst, Response by Doro, som även kopplar upp användaren till Doros egna larmcentral om ingen anhörig kan svara. Det är dock ett separat abonnemang som du beställer av Doro och som kostar 149 kronor i månaden. Doro erbjuder också rabatterat pris på en telefon om du binder upp dig på ett Response-abonnemang. I skrivande stund hittar vi inte Doro 8080 där, men förhoppningsvis uppdateras det till säljstart av telefonen.

Teamviewer
Fjärranslutning med Teamviewer, en supersmart funktion för den som vill ha lite extra hjälp med telefonen från släkt och vänner. Du kan också göra många vanliga telefoninställningar på distans via ett webbgränssnitt.

Direkthjälp på distans

My Doro-tjänsten har också en annan intressant möjlighet. Den ger användaren, och även de anhöriga, ett webbgränssnitt för att göra inställningar på telefonen. Här är faktiskt en del inställningar som kan vara av intresse för en typisk Doro-användare mycket lättare att komma åt, som färgkorrigering för olika typer av synfel och högkontrastläge för text.

Det gör det extra enkelt för släkt och vänner att hjälpa en användare med telefoninställningar och problemlösning med mobilen på distans. Men framför allt finns här möjlighet att helt och hållet fjärrstyra mobilen. Den har stöd för fjärranslutning via Teamviewer, så en betrodd kontakt kan ta över mobilen (efter att det godkänts i telefonen, givetvis) och fjärrstyra den från ett fönster på datorskärmen.

Så Doro 8080 har designen, komforten, en smart uppsättning funktioner och ett gränssnitt som gör den väl anpassad för en senior-användare med ett mer aktivt intresse för mobilen, dess funktioner och möjligheter. Men håller den måttet rent allmänt som smartphone i dagens konkurrens?

Varierande kvalitet under huven

Där brister det tyvärr lite. Det här är en telefon för nästan 4 000 kronor, men ska nog inte jämföras med andra lurar i den prisklassen, eftersom den kommer med ett gäng extra funktioner och egenskaper som du betalar extra för. Men även om vi bortser från dem har Doro 8080 svårt att leva upp till vad vi förväntar oss av en bra mobil för halva det priset.

Doro 8080
Usb typ c- kontakt för laddning, och en kraftfull högtalare i botten. Anslutning för hörlur sitter på ovansidan.

Två saker är bra, skärm- och ljudkvalitet går det inte att klaga på. Den har en 720p-skärm men med kompakta mått är den fortfarande godkänt punkttät och skarp, och producerar jämna färger, god ljusstyrka och kontrast. Dess monohögtalare i botten ger kraftfullt och välbalanserat ljud även om den inte direkt har finess i detaljåtergivningen. Det här är väl godkänt för en modern budgetmobil.

Prestandamässigt ligger den en hel del efter vad vi hoppats på. Den drivs av en Snapdragon 439 som ger oss rätt så mediokra benchmarkresultat och en påtagligt laggig upplevelse i vissa situationer, till exempel kartnavigering och scroll på tunga webbsidor. Med åtta kärnor är den bra på multitasking, men vi hade gärna sett lite extra ram-minne. Bara 32 gigabyte lagring känns också snålt. Använder du några större appar, tankar hem ljudböcker eller video samt fotar och filmar kan det snabbt ta slut.

Svajig kamera

Kameran är inte heller direkt imponerande. På pappret håller den god klass, en enkel men pålitlig 16-megapixelsensor som vi sett i många mellanklass- och budgetmobiler senaste åren. Om det är optiken eller mjukvara som spökar vet vi inte, men vi har svårt att få bra resultat utomhus och i dunklare ljus inne och på kvällen. Detaljskärpan är aldrig riktigt där, autofokus är hoppig, och digitalzoom bör undvikas helt då det bara blir suddigt.

Doro 8080
Kameran är en enkel historia. Men dess sensor borde faktiskt kunna producera bättre bilder än vad den gör här. Här ser vi också larmknappen på baksidan, som inte ska misstas för fingeravtrycksläsare. Det sitter istället i hemknappen på framsidan under skärmen. 

Telefonen har ett 3 200 mAh batteri och briljerar inte riktigt med strömsnålheten. En stor, ljusstark ips-skärm drar rätt så mycket, så vill vi strömma video med hög ljusstyrka blir batteritiden måttlig, men inte direkt dålig. Övrig hårdvara är relativt strömsnål, så drar vi ner på ljusstyrkan så räcker mobilen längre. Batteriet laddas inte särskilt snabbt, men Doro skickar som alltid med en behändig laddningsdocka, så den är behändig att plugga in när du är hemma.

Specifikationer

Produktnamn: Doro 8080
Testad: September 2019, uppdaterad mars 2020
Tillverkare: Doro
Systemkrets: Snapdragon 439
Processor: 4st Cortex-A53 1,95 GHz + 4 st Cortex-A53 1,45 GHz
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 5,7 tum ips, 720x1440 bildpunkter
Kameror: 16 MP med led bak, 5 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1.5), bluetooth, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med Doro EVA
Övrigt: Laddningsställ, trygghetsknsapp, hörslingestöd, fjärradministration
Batteri: 3 200 mAh, 7h 40min webbvideo (wifi), 8h blandad användning (4g), 15h samtal (3g)
Storlek: 15,7 x 7,35 x 0,9 cm
Vikt: 175 gram
Rek. pris: 3 995 kronor
Pris: Från 3 894 kronor hos Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark v8: 80 130 poäng
Geekbench 5, cpu: 826 poäng
3dmark Sing Shot Extreme, grafik: 451 poäng
Androbench, lagring: 304,46 MB/s