I en vardag med allt mer elektronik runt omkring oss kan alla sladdar och kablar i hemmet stiga oss över huvudet. Man kan hitta ormbon som samlar damm bakom tv:n och internetsladdar som går kors och tvärs genom hela huset.

Varför har då inte den trådlösa tekniken blivit normen? Förklaringen ligger i de begränsningar som den trådlösa tekniken har: den korta räckvidden, känsligheten för störningar och det faktum att man ännu (!) inte trådlöst kan överföra energi mellan två enheter över långa avstånd.

Men tekniken går snabbt framåt och idag finns många klipska lösningar för att skippa kabeltrasslet. Många drömmer om ett trådlöst hem, och i denna guide tar vi reda på hur denna dröm kan förverkligas.

För varje lösning presenterar vi en konkret pryl som exempel, men det finns förstås många liknande produkter från andra tillverkare.

Vi börjar med prylarna du behöver i ditt arbetsrum.


Ladda mobilen utan en tråd

Vanligen är det bekvämt att ha mobilen på laddning och nära till hands när man sitter vid sitt skrivbord.

För att slippa kabeltrasslet går det att köpa arbetslampor med inbyggd trådlös laddning i lampfoten hos exempelvis Ikea. Fördelen här är att skrivbordet känns mindre rörigt och att det känns mer flexibelt då man snabbt måste kolla upp någonting på telefonen.

Om du har en gammal mobil utan stöd för trådlös laddning finns det hyfsat billiga mobilskal som ger stöd för trådlös laddning. Det finns även speciella adaptrar som kopplas in i telefonens laddningsuttag.

Ikea Riggad

Ikea Riggad

Hopkoppling: Laddaren kopplas till eluttaget – och prylen du ska ladda läggs på den.
Cirkapris: 700 kronor.
Säljs av: Ikea.


Ersätt internetkablarna med router…

Många hem är alldeles för stora för att wifi-signalen från en vanlig router ska räcka. Det går att förlänga nätverket genom att koppla en ethernet-kabel (kabel för internetkommunikation) till en nätverksswitch, men detta kan bli ganska fult.

Alternativet är till exempel Google Wifi, som är ett så kallat mesh-baserat system där ett antal små wifi-puckar placeras runt om i huset för att sedan kommunicera med varandra så att signalstyrkan optimeras.

Trådlöst
Foto: homethods.com

Google Wifi Mesh 3-pack

Hopkoppling: De tre puckarna kopplas in i ett vägguttag på utspridda platser i hemmet.
Cirkapris: 3 390 kronor.
Säljs av: Elgiganten.
Foto: homethods.com


… eller homeplug

En annan lösning kallas ”homeplug”, vilket lite förenklat innebär att en nätverksuppkoppling fås via elnätet. På så sätt kan man alltså koppla in en homeplugg-enhet i elnätet och exempelvis skicka vidare internetsignalen till en nätverksswitch som sprider det vidare trådlöst. Detta minimerar också antalet sladdar.

Trådlöst

Devolo Dlan 500 duo Starter Kit

Hoppkoppling. Dosorna kopplas till elnätet – och sedan kopplar du in en internetkabel mellan dosan och datorn.
Cirkapris: 520 kronor för ett par.
Säljs av: Cdon.


Tangentbord och mus utan sladd

När det gäller tangentbord och mus finns det många lösningar. Batteritiden för de flesta produkter är utmärkt och de är väldigt lätta att installera. Det finns produkter där musen och tangentbordet kopplas direkt till datorn via bluetooth eller där man använder en lite usb-mottagare som ansluts till datorn.

Vad gäller mus och tangentbord för den stationära datorn är det smidigast att köpa ett paket som innehåller mus, tangentbord och en trådlös mottagare som man kopplar in i datorn via usb. Fördelen då blir att det bara går åt en enda usb-kontakt för datorn.

Trådlöst

Logitech, MK330

Hopkoppling: En minimal trådlös mottagare kopplas in via usb i datorn.
Cirkapris: 500 kronor.
Säljs av: Teknikmagasinet.


Hörlurar som är helt sladdfria

Oavsett om du vill lyssna på musik eller kommunicera med andra lär du ibland vilja använda hörlurar eller headset. Det finns många trådlösa alternativ och de brukar kommunicera med datorn, mobilen eller surfplattan med hjälp bluetooth.

Du kan köpa headset i alla storlekar och prisklasser, och det senaste är något som kallas för true wireless. Det betyder att du inte ens behöver ha den sladd mellan höger och vänster öra som trådlösa headset traditionellt har haft.

Ett av de billigaste alternativen om du ha true wireless är Trust Duet XP, som fick betyget 7 i vårt test.


Trådlöst

Trust Duet XP

Hopkoppling: Kopplas ihop med datorn eller mobilen via bluetooth.
Cirkapris: 1 000 kronor.
Säljs av: Cdon.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning