Om du har Google Maps i din smarta telefon har du säkert varit med om att det dyker upp frågor om ställen du besökt, där de vill att du ska betygsätta eller recensera. Det här kan ibland vara ganska irriterande.

Många appar begär tillgång till din plats, även om de inte behöver den. Du ska inte ge varje app platstillgång, men en kartapp kräver naturligtvis platsbehörighet. Vad du kanske inte inser är att Google Maps fortsätter att spåra dig även när du inte använder appen med hjälp av din Google Maps-positionshistorik.

Om du tillbringar mycket tid i en butik kan du till exempel få en fråga när du har lämnat den, under förevändningen att du kan hjälpa andra att veta vad de kan förvänta sig.

Google har även ett belöningsprogram som heter Local Guide, där du tjänar poäng på att bidra och någon sorts förmåner utlovas. Det avslöjas dock inte vad dessa förmåner består av, så du kanske delar med dig av dina data för en minimal belöning. Om du inte bryr dig om förmåner och du inte vill få förfrågningar om platser du besökt är det enkelt att stänga av detta.

Google Maps

1. Inställningar

Starta Google Maps, klicka på de tre strecken uppe till vänster och välj Inställningar.


Google Maps

2. Aviseringar

Rulla ned en bit i listan och klicka på Aviseringar.


Google Maps

3. Bidrag

Rulla ned en bit i listan och klicka på Dina bidrag.


Google Maps

4. Stäng av

Stäng av Recensera och sätt betyg på platser. Notera att det finns mycket mer att stänga av här om du vill vara i fred.