Strömavbrott. Windowskrasch. Blåskärm. Katt på tangentbordet. Orsakerna kan vara många, men det har hänt oss alla. Vi jobbar med ett dokument, en presentation, en videoredigering, grafik och bild eller något annat och så försvinner plötsligt allt vi gjort.

Enda skyddet mot detta är att spara ofta. För den som råkat ut för det många gånger har det kanske blivit en ryggmärgsreflex att trycka Ctrl + S med jämna eller ojämna mellanrum.

Det finns program, till exempel Microsoft Office, där det går att ställa in att programmet ska spara åt dig med viss regelbundenhet. Men i de flesta fall existerar ingen sådan funktion. In kommer då programmet Autosaver och räddar situationen.

Det handlar om ett litet program som är helt gratis, inte tar upp några större systemresurser och som enkelt kan ställas in att alltid vara igång. Vad det gör är att aktiveras med det intervall du valt och då trycka Ctrl + S åt dig.

Om något händer behöver du inte förlora mer arbete än den tidsperiod du valt för autosparandet.

Autosaver

1. Packa upp

Ladda ned Autosaver här. Öppna den nedladdade zip-filen och packa upp innehållet i en lämplig mapp efter eget skön. Starta AutoSaver.exe.


Autosaver

2. Diskett

En ikon som ser ut som en diskett dyker upp i meddelandefältet. Klicka på den för att öppna inställningarna.


Autosaver

3. Intervall

Nu kan du välja hur ofta programmet ska spara. Bocka också för Run when Windows starts.


Autosaver

4. Program

Du kan också bläddra fram vilka program Autosaver inte ska spara för, alternativt vilka program det enbart ska spara för.