Microsofts påhitt att visa annonser i startmenyn i Windows 10 verkar vara allmänt ogillat. Du har precis köpt en ny dator med Windows 10 och när du öppnar Start-menyn för första gången ser den ut som Disney Channel…

Det är inte annonser i egentlig bemärkelse, eftersom Microsoft inte släpper in externa annonsörer, utan bara framhäver appar sin egen appbutik, men har du redan betalat för en Windows 10-licens eller en Windows 10-dator är det väl inte för mycket begärt att slippa bli störd av ytterligare försök att tjäna pengar på dig? Om du också fått nog av häxor, drakar och kycklingar med stora ögon som stirrar på dig är det inte så svårt att återfå din rena, enkla startmeny.

De annonserade appar du ser i din Start-meny är inte installerade i din dator, utan det är genvägar som om du klickar på dem tar dig till deras respektive nedladdningssidor i Microsoft Store. Det här innebär att det är ganska enkelt att bli av med dem.

Även om du stänger av funktionen blir befintliga genvägar kvar i Start-menyn och de måste tas bort en i taget. Men det är inte någon märkvärdig procedur.

Start

1. Ta bort genväg

Enskilda appar kan du ta bort bara genom att högerklicka på dem och välja Ta bort från Start.


Start

2. Inställningar

För att stänga av funktionen för gott, klicka på startknappen, gå till Inställningar och välj Anpassning.


Start

3. Anpassning

Här hittar du alla de personliga inställningar du kan göra i Windows. Klicka på Start.


Start

4. Start

Ställ brytaren vid Visa emellanåt förslag på Start i läge Av. Här kan du också göra andra personliga ändringar i startmenyn.