Testad produkt: Benq BL2581T
Pris: 2 867 kronor hos Proshop.

BL2581T från Benq är en vid första anblicken rätt så ordinär bildskärm för skrivbordet, med 25 tums bildyta och motsvarande full hd-upplösning. Den har 16:10-bildförhållande, det vill säga lite högre än en vanlig 1080p-skärm, så det är istället 1200 bildpunkter på höjden, vilket ger den lite extra utrymme för dokument. Men inte så mycket med tanke på att den inte direkt är högupplöst.

Det är ingenting som vi vanligen hade uppmärksammat, men skärmens relativt höga prislapp – rekommenderat pris är cirka 3 200 kronor – ger oss en indikation om att det är något mer som pågår här. Du kan få en skärm med de egenskaperna idag för hälften av det priset.

Extra rörlig skärm

Det här är en skärm för dig som tänker tillbringa många timmar om dagen framför den. För det första är det en ovanligt rörlig och flexibel skärm, med pivot-funktion så att den kan ställas på högkant, extra mycket vridbar i sidled och tiltbar bakåt, och rejält höj- och sänkbar. Skärmen kan i princip vila på bordsytan, eller dras upp en och en halv decimeter.

Benq BL2581T pivot
Skärmen går att vrida och vända på de flesta olika sätt.

Det är mer än de flesta vi sett, och gör att det är lätt att hitta och ställa in precis rätt arbetsställning för just dig. Den är lätt att dra runt till olika positioner, och står sedan stabilt kvar i dem. Baktill har den också standardfäste i vesa-format för att kunna monteras på en separat arm.

Baktill hittar vi ett brett urval av anslutningar med alla vanliga typer representerade. En displayport, en hdmi, en dli och en analog vga-port av d-subtyp. Här sitter också en fyra portars usb 3-hubb. In-porten för den behöver vara ansluten till datorn om du vill använda pivot-funktionen på smidigt sätt.

Uselt ljud, bättre bild

Skärmen har också audio-ingång, hörlursuttag och inbyggda stereohögtalare. Vi rekommenderar dock att du hittar en annan lösning för ljud, för det låter riktigt tunt, platt och tråkigt både i högtalare och hörlurar.

Som skärmpanel betraktad är den en rätt så ordinär men bra skärm för kontorsjobb. Det är en ips med led-bakbelysning men utan lokal dimning, så vi får typisk kontorsskärmskontrast på ca 1000:1 och en ljusstyrka på lite drygt 300 cd/m2. Benq uppger 300 cd/m2, men den verkar överskrida det något. Ljusfördelningen på skärmen är jämn, så när som på lite ljusare fläckar utmed kanten upptill.

Benq BL2581T bildkvalitet
Bilden är jämn och behaglig att skåda, även innan vi ger oss in bland inställningarna. 

Betraktningsvinklar är godkända även om skärmen tappar lite kontrast i snäva vinklar. Det kan delvis bero på dess extra matta yta som i gengäld har fördelen att den fångar upp nästan alla typer av reflexer. Färgåtergivningen är god utan att skärmen behöver kalibreras, med nästan exakt matchning mot srgb-färgskalan, men precisionen i gråskalan är inte hundraprocentig, med lite bandning i tonade ytor.

Skärmen har ett gäng förinställda profiler. För det första för sådant som film, spel, foto, srgb för mediaredigering och ”standard”, som passar bra för Office och webbsurf, kort och gott för text på skärmen. I menyn där vi väljer dessa hittar vi också ett par andra speciallägen: ett blåljusfilter, ett eko-läge och ett läge för något som heter färgsinneseffekt.

Många smarta färgval

Det är dessa som gör skärmen lite unik och värd att testa. Blåljusfiltret är inte bara ett, utan fyra förinställda lägen med olika färgtemperatur och intensitet, lagom för media, webb, kontorsjobb, samt den extra avslappnande profilen läsning som nästan ser ut som att läsa ett gulnat papper. Dessa kan kommas åt via en snabbknapp på undersidan av skärmen och snabbt växlas mellan. Du kan också ställa in ett helt manuellt blåljusfilter.

Läget färgsinnesdefekt är till för individer som har behov av att justera andra delar av färgspektret. Det är mer sällsynt än att bli störd av blåtoner i bilden men kan vara en stor hjälp för andra. Främst handlar det om att kunna trycka upp mättnaden i antingen rött eller grönt och få en tydligare färgseparation i bilden om du har nedsatt färgseende. Det är något som annars kan göra det svårt för användare att ta till sig viss information på en skärm, som att tyda diagram eller urskilja färgmarkerad text eller detaljer i foton.

Benq BL2581T meny
Benq BL2581T har många intressanta bildalternativ och många sätt att finjustera dem, i en traditionsenligt pillig meny. 

Vi lät en kollega som har mild rödgrön färgblindhet testa skärmen, och efter att ha pillat lite med inställningarna för det kunde vi konstatera att jadå, det ger önskad effekt. Det här fungerar för vissa typer av nedsatt färgsyn, men inte för full färgblindhet. Men för den som kan dra nytta av det kan det definitivt vara en rejäl fördel värd en extra slant.

Slutligen har Benq ett strömsparande eko-läge som dämpar ljusstyrkan men pressar upp kontrasten för tydlighet med lägre effektförbrukning. Dessutom har den inbyggd närhetssensor som kan stänga av och slå på skärmen beroende på om du sitter framför den eller inte. I alla fall på pappret. Vi trixar runt med dess inställningar, där vi ska kunna justera dess känslighet och hur snabb den är i responsen, men lyckas aldrig få till det så att vi slipper störande väntetider.

Benq BL2581T sensorer
Närhetssensorn framtill hör tillsammans med högtalarna till skärmens svagaste egenskaper. Vi får den aldrig att fungera till belåtenhet. Det är möjligt att det kräver mer grävande i manualer eller finjusterande än vi har tålamod till.

Omdöme

Benq har ett rekommenderat pris på skärmen på drygt 3 200 kronor, men den går att få tag på i butik för under 2 900. Det är fortfarande mycket för en vanlig liten kontorsskärm med fhd-upplösning. Men kvaliteten och ergonomin är allmänt bra, och har dina ögon behov av antingen konstant blåljusfilter eller extra hjälp med färg har den precis rätt verktyg för att hjälpa till med det. Nu hoppas vi bara få se samma sak i fler skärmar, med högre upplösning, bättre dynamik och snäppet snabbare responstider.

Specifikation

Produktnamn: Benq BL2581T
Testad: September 2019
Tillverkare: Benq
Storlek: 25 tum, 16:10 bildförhållande
Upplösning: 1920x1200 bildpunkter
Paneltyp: Ips med matt yta
Ljusstyrka: Ca 300 cd/m2
Kontrast: 1000:1
Färgdjup: 8 bitar
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid: 5 ms (GtG)
Bildingångar: Displayport 1.2, hdmi 2.0, dvi-d, d-sub
Övrigt: Stereohögtalarem, audio in, hörlursuttag, 4 portars usb 3.0-hubb, vesa-fäste.
Energiklass: A
Effektförbrukning: 0,5 W standby, ca 55 W aktiv
Rörlighet: Pivot, vridbar, höj/sänkbar, tilt
Storlek (med fot): 54,8 x 23,1 x 42,8-54,4 cm
Rek. pris: 3 206 kr.
Pris: 2 867 kronor hos Proshop.

plus

Mycket god ergonomi och flexibilitet
Smarta färgfilter
Bra urval av anslutningar
Stor usb-hubb

minus

”Bara” fhd-upplösning
Opålitlig närhetssensor
Tråkigt ljud

Betyg 4 av 5

Benq BL2581T Pris vid test: 2868 kr.

Bästa pris just nu: 3045 kr