Kommer du ihåg när Windows spelade ett litet ljud när datorns startades? Alla olika Windowsversioner hade sitt eget startljud. Du kanske inte har tänkt på det, men Windows 10 har inget startljud – och inte Windows 8 heller.

Ljudet fyllde naturligtvis ingen funktion, men om du känner dig lite nostalgisk och saknar startljudet från Windows 7, Windows XP eller ännu äldre versioner av Windows kan du konfigurera Windows 10 så att det använder det ljud du vill ha.

Att aktivera ett startljud är inte så svårt, det är bara avstängt. Det ljud som används är dock från Windows 7 – Microsoft har inte ens brytt sig om att skapa ett nytt. Och det spelas vid inloggningsskärmen.

Det går dock att fixa så att du kan välja ljud, men det kräver användning av Registereditorn. Vår vanliga varning om att ta det försiktigt gäller alltså.

Om du vill göra en riktig nostalgitripp kan du sedan hitta alla de gamla startljuden på nätet, exempelvis på den här sajten. Ljuden från Windows 3.1 och framåt finns där för nedladdning.

Startljud

1. Ljud

Klicka på Start-knappen och välj Inställningar. Gå till System och sedan till Ljud. Klicka på Ljud Kontrollpanelen. Byt till fliken Ljud och bocka för Spela upp Windows uppstartsljud.


Startljud

2. Registret

Nu har du ljud, men vill du kunna välja, starta Registereditorn genom att klicka på Start-knappen, skriva regedit och trycka Enter. Klicka dig fram till nyckeln (mappen) HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\EventLabels\WindowsLogon.


Startljud

3. Aktivera

Dubbelklicka på värdet ExcludeFromCPL i högra panelen. I fältet Data, ändra 1 till 0 och stäng med OK. Nu kan du stänga Registereditorn. Gå tillbaka till Ljud enligt punkt 1.


Startljud

4. Välj

Nu hittar du programhändelsen Inloggning på Windows i listan över ljud. Du kan fritt välja startljud. Använd knappen Bläddra för att leta fram ett eget ljud, som måste vara i formatet wav.