Sitter du ofta och plirar för att läsa en webbsida med för liten text? Kombinationen av upplösningar och skärmstorlekar kan resultera i vilda matchningar som gör texten på webbplatser svår att läsa.

Du kan alltid lösa problemet genom att zooma hela webbsidan. Det görs enklast genom att hålla ned Ctrl och samtidigt rulla med mushjulet. Alternativt kan du använda Ctrl tillsammans med plus- och minustangenterna.

Nackdelen med detta är att det ändrar storleken på allt, till exempel även bilder och annat och kan göra sidorna svårlästa av den anledningen i stället.

Så frågan är om det går att förstora bara själva texten permanent i en webbläsare? Det går, men metoden skiljer sig ganska mycket beroende på vilken webbläsare du använder.

Det fungerar inte alltid, beroende på hur en sida är kodad, men för webbsidor med normal text är det en bra lösning. Vi visar metoden för några av de vanligaste webbläsarna. Du kan alltid använda samma tillvägagångssätt för att ändra tillbaka igen om det inte blev bra.

Större text

1. Chrome

I Google Chrome, klicka på de tre prickarna uppe till höger och välj Inställningar. Rulla ned till Utseende. Vid Teckenstorlek finns några olika storlekar att välja mellan.


Större text

2. Firefox

Håll ned tangenterna Alt och S. Välj Zooma endast texten. Nu kan du använda de vanliga zoomkontrollerna enligt ovan. Ett alternativ är att använda Firefox inställningar för att välja Minsta teckensnittsstorlek.


Större text

3. Edge

Microsofts webbläsare använder Windows inställningar, vilket inte helt ologiskt innebär att textstorleken ändras överallt. Gå till Inställningar och System. Välj Visningsalternativ och ändra textstorlek under Skala och layout.


Större text

4. Internet Explorer

Tryck ned tangenten Alt för att öppna menyerna. Gå till Visa-menyn. Vid Textstorlek hittar du några olika storlekar att välja mellan för visning av text på dina webbsidor.