Wifi Direct är en standard som gör att wifi-enheter kan sammankopplas med varandra utan behov av en mellanliggande trådlös åtkomstpunkt eller router. Moderna smarta telefoner och plattor har ofta stöd för tekniken, som möjliggör direkt kommunikation.

Att använda Wifi Direct på Android-enheter för att dela filer är ett utmärkt alternativ till bluetooth, eftersom det senare har kortare räckvidd och lägre överföringshastighet.

Så snabbar du upp ditt internet – utan att köpa nya prylar

Med möjligheten att ansluta två eller flera telefoner eller plattor eliminerar Wifi Direct många gånger också behovet av en internetanslutning. Att dela filer, utskriftsdokument och skärmströmning är några av de primära användningarna av tekniken på mobila enheter.

Vi visar hur du kopplar ihop två enheter. Därefter kan du exempelvis använda Dela ut och välja Wi-Fi Direct för delningen (ibland står det i stället Wlan Direct). Som vanligt kan det se ut på annat sätt i just din enhet, eftersom Android kan variera mycket.

Observera också att din vanliga wifi-anslutning stängs av när du aktiverar detta.

Wifi Direct

1. Wifi

Gå till dina wifi-inställningar och klicka dig vidare till Inställningar för Wi-Fi. Beroende på telefon kan det heta något annorlunda eller finnas på annan plats.


Wifi Direct

2. Direct

Klicka sedan på W-Fi Direct. Även här kan det se ut på olika sätt eller heta till exempel WLAN Direct. Gör detta på båda enheterna.


Wifi Direct

3. Sökning

Enheterna söker och bör hitta varandra. På den ena enheten, klicka för att ansluta.


Wifi Direct

4. Anslut

På den andra enheten dyker en inbjudan om att ansluta upp. Sedan du godkänt detta har de båda enheterna kontakt.

Läs även: Allt du behöver veta om Wifi 6