Alla datorer har grafikhårdvara som hanterar allt från att rita skrivbordet och avkoda videor till att spela krävande pc-spel. De flesta moderna datorer har grafikbehandlingsenheter (GPU) från Intel, Nvidia eller AMD.

Medan datorns processor och minne också är viktiga är grafikkortet vanligtvis den mest kritiska komponenten när det gäller att spela spel. Utan en kraftfull grafikprocessor kanske du inte kan spela nyare spel, eller också kan du behöva spela dem med lägre grafiska inställningar.

Vissa datorer har integrerad grafik med mindre resurser, medan andra har kraftfulla dedikerade eller diskreta grafikkort. Så här ser du enklast vilken grafikhårdvara som finns i din Windowsdator. Det går att kolla i Enhetshanteraren också, men den här metoden visar mer.

Grafikkort
  1. Högerklicka i Aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren.
  2. Byt till fliken Prestanda.
  3. Välj GPU 0 i vänstra panelen. (Om du har flera grafikkort, vilket förekommer till exempel i en del bärbara datorer, hittar du också GPU 1.)
  4. Tillverkare och modellnamn för grafikenheten visas till höger. Du hittar också annan information, som till exempel mängden minne för grafiken.

I Windows 7 och äldre versioner måste du använda Diagnostikverktyg för DirectX, fliken Bildskärm, för att se samma information.