Det finns många olika sätt att koppla upp sig mot internet. Den klassiska metoden är att använda en kabel, men nu för tiden väljer de flesta att ansluta sig via mobil uppkoppling eller ett trådlöst nätverk. Vill du komma så billigt undan som möjligt är den sistnämnda metoden att föredra, då behöver du nämligen inte oroa dig för en chockräkning från din mobiloperatör.

Så snabbar du upp ditt internet – utan att köpa nya prylar

1. Vad är wifi?

Wifi är enkelt uttryckt ett namn på tekniken som används i trådlösa nätverk. Tekniken såg dagens ljus redan 1997, men det skulle dröja till 1999 innan varumärket Wifi (eller Wi-Fi om vi ska vara petnoga) började användas. Namnet är skapat för att påminna om hi-fi, men det är faktiskt inte tänkt som en förkortning av ”wireless fidelity”.

Asus RT-AX88U wifi 6
Asus RT-AX88U.

2. Vilka olika sorters wifi finns det?

Sedan 1997 har vi fått se en lång rad olika versioner av wifi-standarden, vars officiella namn är IEEE 802.11. De mest kända versionerna är i tur och ordning 802.11b, 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac och 802.11ax, men 2018 bestämde sig organisationen Wi-Fi Alliance för att övergå till enklare namn.

Sålunda döptes 802.11b om till Wifi 1, medan 802.11a fick heta Wifi 2 och så vidare. Det innebär att Wifi 6 är det nya namnet på 802.11ax.

Test: Första mesh-systemet med Wifi 6 ger bra täckning

Wifi
De gamla namnen på wifi-standarden var förvirrande.

3. Vad är det för skillnad på de olika wifi-versionerna?

Varje ny version av wifi-standarden är betydligt snabbare än den föregående. Sålunda låg den maximala hastigheten för Wifi 1 (802.11b) på 11 megabit per sekund, medan uppföljaren Wifi 2 (802.11a) kom upp i 54 megabit per sekund. När det gäller Wifi 6 ligger den maximala hastigheten på 9 608 megabit per sekund, alltså 9,6 gigabit per sekund.

Wifi 6
Den här loggan finns på produkter som har stöd för Wifi 6.

Det bör emellertid påpekas att det är svårt att komma upp i så höga hastigheter i verkligheten, men enligt de tester som utförts kan du åtminstone räkna med 30-40 procent högre hastighet än med Wifi 5 (802.11ac).

4. Varför behöver jag ett snabbare wifi?

För vanligt surfande räcker det långt med en äldre wifi-version, men om du har behov av att ladda ner/upp stora filer eller titta på högupplöst video är det naturligtvis smidigt om hastigheten är så hög som möjligt.

Netflix
Högupplöst video kräver snabb uppkoppling.

Skulle du titta på filmer i 4k-upplösning på din mobiluppkoppling skulle du dessutom snabbt slå i taket för din surfmängd, men med Wifi 6 kan du titta på så många filmer som du vill utan att oroa dig för räkningen.

Så trimmar du din router på bästa sätt

5. Vad erbjuder Wifi 6 i övrigt?

Wifi 6 är inte bara snabbare än sina föregångare utan kan även erbjuda högre kapacitet och bättre täckning. Med andra ord ska du kunna få en bra och pålitlig uppkoppling var i huset du än befinner dig. Dessutom har säkerheten förbättrats, vilket ska göra det svårare för hackare att nästla sig in på ditt nätverk.

Netgear Nighthawk AX8 wifi 6
Netgear Nighthawk AX8.

En annan trevlig detalj är att Wifi 6 kräver mindre energi än föregångarna, vilket gör att vi kan räkna med snäppet längre batteritid i våra bärbara datorer och mobiltelefoner.

6. Vad krävs för att använda Wifi 6?

Du kan inte få den högre hastigheten enbart genom att uppdatera mjukvaran på din gamla router, med andra ord måste du köpa en ny router som har stöd för tekniken. Dessutom behöver din dator, pekplatta eller mobiltelefon också ha stöd för tekniken. Du får alltså inte högre hastighet på din fem år gamla mobiltelefon bara för att du har skaffat en ny router med stöd för Wifi 6.

Asus RT-AX92U wifi 6
Asus RT-AX92U.

7. Vilka routrar har stöd för Wifi 6?

I skrivande stund finns det inte så väldigt många routrar som har stöd för Wifi 6, detta då det är en relativt ny standard. Först ut var Asus RT-AX88U och sedan följde Netgear efter med Nighthawk AX8 och AX12. På sistone har vi även fått se ett antal mesh-routrar med stöd för Wifi 6, däribland Asus RT-AX92U och Netgear Orbi Wifi 6. Vi kan med all sannolikhet räkna med att utbudet kommer vara betydligt större redan om några månader.

Läs även: Jämförande test av Wifi 6-routrar

Netgear Orbi Wifi 6
Netgear Orbi Wifi 6.

Har du redan en router med stöd för Wifi 6 bör du se till att uppdatera mjukvaran med jämna mellanrum, detta för att se till att du får maximal hastighet och det bästa säkerhetsskyddet.


8. Vilka prylar har stöd för Wifi 6?

Den första mobiltelefonen som fick stöd för Wifi 6 var Samsung Galaxy Note 10 och sedan dess har vi fått se tekniken i en lång rad olika modeller, däribland Iphone 11. Det börjar även bli vanligt med Wifi 6 i pekplattor och bärbara datorer, däribland den senaste modellen av Dell XPS 13. Är du osäker på om en viss pryl har stöd för Wifi 6 eller ej kan du ta en närmare titt på de tekniska specifikationerna.

Iphone 11
Iphone 11.

9. Kan jag skaffa Wifi 6 till min gamla dator?

Om du är tekniskt lagd kan du köpa speciella instickskort för Wifi 6 till din pc, till exempel Killer AX1650x som är avsett för bärbara datorer. Gillar du inte att mecka med din dator kan du hålla utkik efter usb-adaptrar för Wifi 6, men i skrivande stund är det fortfarande Wifi 4 och 5 som dominerar.

Killer AX1650x
Killer AX1650x.

10. Vad är framtiden för Wifi 6?

Stöd för Wifi 6 byggs in i allt fler apparater för varje månad som går och snart kommer tekniken finnas i de flesta uppkopplade prylar, men även i bilar, tåg och flygplan. Så småningom kommer vi att få se en efterföljare med namnet Wifi 7 och då kan vi räkna med ännu högre hastighet och ännu bättre täckning. Men det får vi lov att återkomma till.

Läs även: Därför bör ditt företag satsa på Wifi 6