Testad tjänst: Cyberghost VPN
Pris: ca 39 kronor per månad vid helårsabonnemang.

Rumänska Cyberghost har länge legat i topp när vi testat vpn-tjänster och kammade vid vårt senaste stora jämförande test hem utmärkelsen ”Bäst i test”. Men när vi nu testar om den konstaterar vi besviket att den har försämrats något. Inte mycket – det är fortfarande en mycket bra tjänst – men tillräckligt för att den ska tappa förstaplaceringen i konkurrens med andra vpn-tjänster vi testat.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Cyberghost är en mycket bra vpn-tjänst med låg månadskostnad om du tecknar ett längre abonnemang. Det finns gott om länder att koppla upp sig mot och hastigheterna är fullt godkända. Men sedan vi senast testade den har priserna gått upp och hastigheterna ned, vilket gör att Cyberghost tappar förstaplatsen i jämförelse med andra vpn-tjänster vi testat.

Positivt

  • Många servrar i många länder.
  • Snabbt.
  • Många abonnemangsalternativ.

Negativt

  • Lite rörig prissättning.
  • Inget gratis- eller testa på-alternativ.
PC för Alla rekommenderar

Precis som tidigare visar sig en av Cyberghosts svagheter direkt, då prissättningen är minst sagt rörig. Visst finns här gott om abonnemangalternativ, vilket ju är bra, men att få en överblick är inte det lättaste. Många av alternativen syns inte direkt, utan poppar upp efter hand beroende på vilket alternativ vi väljer till en början. Det finns också en fånig timer som räknar ner med ett ”sista chansen att få detta superpris”, en timer som börjar om varje gång vi besöker sajten…

Det abonnemang vi använder i våra jämförelser är månadskostnaden vid ett helårsabonnemang. För Cyberghost får du i dagsläget betala 63 kronor (6 euro) per månad vilket är en liten ökning jämfört med vårt senaste test. Det är dock fortfarande ett helt okej pris som ligger ungefär i mitten av de vpn-tjänster vi testat.

Binder du upp dig på längre tid går det dock att få ned priset rejält. Tecknar du dig för tre år blir månadskostnaden låga 27 kronor (2,6 euro) per månad. Någon gratisvariant finns inte, däremot en generös 45-dagars ”pengarna tillbaka-garanti”, en garanti som man infriar utan problem.

Många länder

När vi väl har valt abonnemang och kopplar upp oss finns det gott om länder att välja bland, hela 90 stycken, och man hävdar att man har över 6 400 servrar i dessa länder. Beroende på vad du vill göra går det också att välja bland många olika ”specialservrar”, exempelvis för nedladdning eller streaming från tjänster som Netflix, Youtube, HBO och BBC.

Det fungerar också utmärkt att komma åt såväl amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer som SVT Play. Däremot kommer vi inte åt TV4 Play. Det är visserligen inte många av de vpn-tjänster vi testat som gör det, men Anonine och Windscribe klarade båda av det.

När det sedan är dags för hastighetstesterna kommer nästa besvikelse och försämring. Det har blivit långsammare sedan vi senast testade. Mot svensk server kommer vi visserligen upp i 113 Mbit/s, vilket fortfarande är en bra siffra. Men mot brittiska servrar kommer vi bara upp i 57 Mbit/s, vilket är knappt godkänt. Mot de amerikanska får vi ett snitt på 99 Mbit/s, vilket precis som de svenska också är bra. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Cyberghost kommer upp i 45 procent för svenska servrar och 23 procent för brittiska och 40 procent för amerikanska.

Från att ha varit snabbast får de nu stryk av både Nord VPN och Ivacy VPN och ligger på ungefär samma siffror som Windscribe och Avast Secureline.

Med en 22 Mbit/s-uppkoppling blir siffrorna 19,4 Mbit/s (88 procent) för svenska servrar, 16,6 Mbit/s (75 procent) för brittiska och 18,1 (82 procent) för amerikanska. Fullt godkänt, men inte längre snabbast i konkurrensen.

Specifikationer

Tjänst: Cyberghost.
Testad: Juni 2020.
Kontakt: cyberghostvpn.com.
Verksamhetsland: Rumänien.
Antal servrar: 6 400+ servrar i 90 länder.
Sajt på svenska: Nej.
Program på svenska: Nej.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 7.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 113 Mbit/s (45%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 57 Mbit/s (23%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 99 Mbit/s (40%).
Snitthastighet svensk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 19,4 Mbit/s (88%).
Snitthastighet brittisk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 16,6 Mbit/s (75%).
Snitthastighet amerikansk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 18,1 Mbit/s (82%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Nej.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: 136 kronor.
Pris vid helårsabonnemang: Ca 39 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: 89 kronor per månad vid halvårsabonnemang, 33 kronor per månad vid 18 månaders abonnemang, 27 kronor per månad vid treårsabonnemang.

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 5 av 5