Testad tjänst: Cyberghost
Pris: Från 22 kronor per månad

Rumänska Cyberghost har länge tillhört toppskiktet av vpn-tjänster och har tidigare knipit vår utmärkelse ”Bäst i test”. När vi senast testade den för cirka ett år sedan blev vi dock besvikna, då priset hade gått upp samtidigt som hastigheterna hade gått ned. Nu ger vi Cyberghost en ny chans att utmana om förstaplatsen.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Cyberghost har sänkt priserna och höjt hastigheten sedan senaste testet och är nu återigen med i det absoluta toppskiktet. Det är billigt, snabbt och ger åtkomst till en stor mängd länder och servrar. Bara den något röriga prissättningen och saknad åtkomst till några streamingtjänster hindrar Cyberghost från att vara nummer ett bland våra testade vpn-tjänster.

Positivt

  • Snabbt.
  • Billigt.
  • Många abonnemangsalternativ.
  • Många servrar och länder.
  • Sajt och program på svenska.
  • Åtkomst till SVT Play, amerikanska Netflix och BBC Iplayer.

Negativt

  • Röriga abonnemang.
  • Ingen gratis- eller testversion.
  • Ej åtkomst till TV4 Play eller svenska Disney Plus.
PC för Alla rekommenderar

Det första vi konstaterar är att Cyberghosts hemsida nu är på svenska, även om det luktar rätt mycket Google translate. Det andra är att prissättningen alltjämt är tämligen rörig. Det är mycket prat om ”passa på nu”, ”få tre månader extra” och ”rean upphör om bara några timmar”.

Väljer du ett helårsabonnemang blir månadskostnaden i alla fall 38 kronor (3,75 euro), vilket är en rejäl sänkning sedan senast och bland de billigare tjänsterna vi testat. Det går även att pressa priset ytterligare med ett tvåårsabonnemang (32 kronor / 3,19 euro per månad) eller ett treårsabonnemang (22 kronor / 2,16 euro per månad). Månadsabonnemang är dock fortfarande väldigt dyrt, 121 kronor (11,99 euro).

De har också många betalsätt tillgängliga, såväl kortbetalning som Paypal eller Bitcoin.

Någon prova på- eller gratisversion finns tyvärr fortfarande inte, men ”pengarna tillbaka-garantin” är på hela 45 dagar (14 dagar vid ett månadsabonnemang). Och antalet samtidiga enheter är som tidigare sju, vilket är helt okej.

Snabba uppkopplingar

Tillgängligheten är fortfarande bra för Cyberghost, med 6 900+ servrar i 90 länder. Hastigheterna, som hade sjunkit något vid vårt senaste test, är nu bättre. Mot svensk server kommer vi upp i hela 139 Mbit/s, ett mycket bra resultat. Mot brittiska får vi 99 Mbit/s, också det mycket bra, och mot amerikanska något mer blygsamma 81 Mbit/s, vilket ändå är ett fullt godkänt resultat.

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Cyberghost kommer upp i 56 procent för svenska servrar, 40 procent för brittiska och 32 procent för amerikanska.

Tyvärr får vi blandade resultat när det gäller åtkomst till vanliga strömningstjänster. Vi kommer åt SVT Play, amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer, men varken svenska Disney+ eller TV4 Play.

Dessa små minustecken till trots är Cyberghost ändå ett mycket prisvärt alternativ som återigen levererar en vpn-tjänst av högsta kvalitet.

Specifikationer

Tjänst: Cyberghost
Testad: Februari 2021.
Verksamhetsland: Rumänien.
Kontakt: cyberghostvpn.com
Antal servrar: 6 900+ servrar i 90 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 7.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 139 Mbit/s (56%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 99 Mbit/s (40%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 81 Mbit/s (32%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Nej.*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: 121 kronor (12 euro) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 38 kronor (3,75 euro) per månad.
Övriga prisalternativ: Tvåårssabonnemang för 32 kronor (3,19 euro) per månad, treårsabonnemang för 22 kronor (2,16 euro) per månad.

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 5 av 5