Den första Facebook Portal som släpptes i oktober 2018 får nu sällskap av en uppgraderad enhet samt två nya versioner.

Missa inte: Facebook transkriberade ljudklipp från Messenger via tredje part

De uppdaterade Facebook Portal och Portal Mini-enheterna är båda smartskärmar på tio respektive åtta tum där en ai-kontrollerad kamera följer dig runt i rummet. Enheterna är gjorda för att videochatta, visa bilder och ha koll på dina vänners födelsedagar. De kommer även med Amazon Alexa och via appar går det att se strömmad video från olika tjänster så som Amazon Prime Video.

Portal TV är en skärmlös, svart och rektangulär pryl som placeras under eller ovanpå din TV så att du kan använda den för videosamtal. Samtliga nya produkter kan ringa krypterade Whatsapp-samtal.

Portal och Portal Mini släpps den 15 oktober och priset är satt till 129 dollar, cirka 1250 kronor, för Portal Mini och 179 dollar, cirka 1736 kronor för Portal. Portal TV släpps 5 november och priset är satt till 149 dollar, eller cirka 1445 kronor. Vi har inte fått någon information om att Facebooks nya Portal-produkter skulle vara på väg till Sverige.

I samband med lanseringen av de nya produkterna säger Facebook att man även fortsättningsvis kan spela in fragment från Portals kamera och mikrofon när dessa aktiveras genom kommandot “Hey Portal”, rapporterar Bloomberg.

Inspelningarna kommer skickas vidare till Facebook för att analyseras av människor med målet att förbättra användarupplevelsen. Facebook kommer däremot inte återuppta inspelningarna som tidigare gjorts av konversationer på Messenger.

Läs också: Lyssnande it-jättar - ett nödvändigt ont eller haveri för integriteten? 

Facebook har också klargjort sin policy gällande inspelningarna och användarna möjligheten att inte vara med i undersökningarna. De nya Portal-enheterna kommer också med linslock och en knapp som stänger av kameran och mikrofonen. Ett rött ljus kommer visa när kameran och mikrofonen är avstängd.