Testad produkt: Razer Blade Pro 17
Pris: 40 990 kronor hos CDON.

Razer Blade Pro 17 är en laptop med klart splittrad identitet. Den kallas av Razer själva för den ultimata desktop replacement-datorn, och profileras som datorn för dig som både spelar och jobbar proffsigt med tunga, krävande arbetsuppgifter. Den vill både vara en maxad gamingdator och en seriös produktivitetsdator. Klarar den det?

Designen är mer sober och återhållsam än de flesta gaming-datorer. Rena ytor, räta vinklar, slimmat chassi som bara är två centimeter tjockt, och aluminiumchassi med mattsvart finish. Allt är väldigt välbyggt, men den höga vikten gör att vi hade uppskattat lite mindre vassa kanter. Ytorna är snygga, men väldigt lätta att befläcka med fingeravtryck som sedan är svåra att få bort.

Mus och tangentbord känns inte designade för gaming utan mer för officejobb och kreativa sysslor. Det är extra låg profil på knapparna som gör det behagligt att skriva på men inte har den där rätta taktila känslan vi är ute efter när vi spelar. Men det har full-rgb i bakbelysningen, med varenda knapp individuellt inställbar. Även i skärmlocket sitter det en neonglödande Razer-logga, som kan väljas färg på. Eller givetvis släckas ner.

Razer Blade Pro 17
Razer Blade Pro 17 har en stram och ren design, förutom då de färgglada dioderna i tangentbordet och på baksidan.

Tungt ljud, behaglig skärm

Datorn är som namnet antyder en 17-tummare, men en med extra tunna skärmkanter, som snarare gör att den har ett typiskt 16-tumschassi. Med så pass stort format hade vi väntat oss sifferknappstats vid sidan av, men här är tangentbordet både ganska trångt och centralt placerat, med två rejäla uppåtriktade högtalarelement på vardera sida.

Dessa levererar rejält med volym och ett välbalanserat och rent ljud. Möjligen saknas det där lilla extra trycket i basen, men då begär vi mycket av högtalare inbyggda i en tunn laptop. Razer Blade Pro 17 har stöd för Dolby Atmos och ger effektiv surround och bra möjligheter till både automatisk och manuell ljudinställning.

Bildskärmen är en ips-panel med god ljusstryrka strax under 300 cd/m2, med snyggt halvmatt reflexfri yta, jämna toner, utmärkta betraktningsvinklar och färgomfång som ser ut att på ett ungefär matcha srgb-standarden. Det gör den bra för vissa typer av medieproduktion, och alldeles utmärkt för spel och filmtittande. Vi kan däremot inte se att den har något hdr-stöd, vilket känns som en besvikelse i en annars så påkostad dator.

Razer Blade Pro 17 högtalare
Mitt i ena högtalardelen sitter en på-knapp som ser ut som om den också borde vara fingeravtrycksläsare, men det får vi ingen. Det här är bara en knapp. Fast tack vare bra ansiktsinloggning är det inget vi saknar.

Mer pixlar hade varit bra

Uppösningen är också i lägsta laget på 1920x1080 bildpunkter. Det känns lite snålt för vissa typer av användning. Vi hade nog gärna sett en 1440p eller 4k-skärm på 17 tums yta för att undvika påtaglig pixlighet. Istället för hög upplösning levererar den istället hela 144 Hz bildfrekvens. Även svarstider är hyfsat snabba om än inte snabbast i klassen, på runt åtta millisekunder.

Det är egenskaper som typiskt tilltalar gamers, eller i alla fall en viss typ av spelande. Det är nog många som skulle uppskatta skarpare bild framför maxad frekvens även i spel. Och med hårdvaran i denna kraftfulla dator är 4k i 60 Hz inga problem.

Faktum är dock att vi uppskattar en bra högfrekvent skärm även för andra sysslor. Hög bildfrekvens är faktiskt också trevligt även när du inte spelar. Även Windows-gränssnittet uppdaterar lika snabbt, vilket får muspekare och andra element på skrivbordet och i program att kännas väldigt responsiva och direkta.

Ovanför skärmen hittar vi en webbkamera som levererar ordinära 720p, men som gör det med hög kvalitet, och dessutom har högklassig mikrofon inbyggd, så att du låter naturlig och relativt bra för ett videosamtal eller an snabb ström utan separat mikrofon. Här sitter också en separat ir-kamera för biometrisk Windows Hello-inloggning.

Razer Blade Pro 17 fläktutblås
Tunga prestanda kräver effektiv kylning, och Razer Blade Pro 17 gör ett utmärkt jobb med det.

Kraftfull kommunikation och hårdvara

På sidorna sitter en gedigen uppsättning externa anslutningar. Det är gott om usb 3-portar, tre av typ a och två av typ c, alla med snabbare 10 gigabit-hastigheten, det som kallades usb 3.1 gen 2, men numera har bytt namn till usb 3.2 gen 2. Ja, benämningen på usb-standarder är vansinnigt tillkrånglad.

En av usb-c-portarna är bara just det, usb-data. Den andra usb c-porten är dessutom fullfjädrad thunderbolt 3 vilket även innebär displayport och pci express-stöd. Men det finns ingen som helst markering på datorn vilken som är vilken. Det måste du gräva i datorns manual för att ta reda på. Utöver det har datorn en hdmi-port, en snabb 2,5 gigabit ethernetport, sd-kortläsare och hörlursuttag. Trådlöst får vi här stöd för nya snabba Wifi 6.

Med tanke på hur slimmad datorn är, är det imponerade vad som får plats i den. Processorn är en rejäl Intel Core i7 av Coffe Lake-typ med sexkärnor och riktigt tunga grundprestanda. Här sitter 16 gigabyte ddr4-minnen som kan uppgraderas upp till 64 GB, och en snabb 512 GB ssd.

Slutligen har den ett Nvidia Gefoce RTX2080, bland det kraftfullaste som går att stoppa i en bärbar dator just nu. Dock ett lågprofilkort av MaxQ-design, vilket inte är så konstigt, ett riktigt desktop-kort får inte plats här. Men det är inte riktigt lika kraftfullt som stora desktopversionen. Det finns ett par versioner till av datorn med lite lägre (men fortfarande hög) prislapp. Då får du istället RTX 2060 respektive RTX 2070.

Razer Blade Pro 17 baksida
Ytorna är riktigt snygga. I alla fall till en början, men de är lätta att sätta fingeravtryck och smuts på.

Smarta Synapse håller koll på det mesta

Razer håller datorn fri från bloatware, och det enda som irriterar mjukvarumässigt är småkrafs som Microsoft pressar in i Windows, så det är inte mycket att göra något åt. Ett lite udda designval är att Windows kommer med startmenyn förinställd i ljust läge. Det är nog första gången vi sett det i en testad Windows 10-dator. Vi får med ett fåtal extraprogram, som en varsin kontrollapp för grafikkortet, thunderbolt 3 och Dolby Atmos.

Slutligen har vi Razer Synapse, som innehåller allt extra du kan göra med din dator, som att styra rgb-bakbelysningen i tangentbordet, programmera makron och snabbkommandon, samt ställa in inställningsprofiler för olika spel och även vissa program.

Du kan också välja mellan tre prestandaläge för processor och grafikkort: lågt medium och högt. Exakt vad datorn gör med dessa framgår inte, men det ger märkbar skillnad i prestanda och i hur hårt fläktarna behöver jobba. Windows har ju en egen liknande inställning numera, men den här ser ut att vara mycket mer effektiv.

Högsta läget får vi inte starta utan kontakten i (men det har man ju troligen oftast ändå, så det är inget stort hinder). Då får vi mer aktiva fläktar och märkbart bättre topprestanda. Lägsta läget dämpar fläktarna och begränsar också prestandan lika uppenbart. Stora skillnaden sitter i cpu-prestanda, medan vinst och förlust för grafiken inte är lika påtaglig.

Razer Synapse
Razer Synapse är lättanvänt, men ger inte samma detaljkontroll på vissa punkter som en del andra liknande program i andra speldatorer.

Det kan definitivt vara värt att aktivt justera dessa utifrån vad du gör med datorn. Den har behagligt dämpade fläktar vid lättare användning och det krävs en hel del för att dra upp dem i varv, men då kan den få ett påträngande vinande som är skönt att undvika när det går.

Omdöme

Razer Blade Pro 17 är en dator fullpackad med modern teknik, tunga prestanda och imponerande stabilitet. Har du höga krav på allt du tar dig för med din dator och absolut behöver laptop till det så är den en intressant, men dyr, investering. Den är väldigt mångsidig, men då också inte perfekt för något specifikt. Tangentbordet är inte optimalt att spela på, och skärmen passar inte för maxad produktivitet. En separat skärm, mus och tangentbord för skrivbordet hemma rekommenderas.

Specifikationer

Produktnamn: Razer Blade Pro 17 RZ09-02878N92-R3N1
Testad: September 2019
Tillverkare: Razer
Processor: Intel Core i7-9750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: Geforce RTX 2080 MaxQ, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 17,3 tumn matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 144 Hz
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3.1 gen 2 typ c, 3st usb 3.1 gen 2 typ a, 2,5 gigabit ethernet, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6), bluetooth 5
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Ansiktsinloggning, rgb-tangentbord
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), 4h 50min (låg belastning)
Ljudnivå: 30-42 dBa
Storlek: 39,5 x 26 x 2 cm
Vikt: 2,75 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: 40 990 kr
Pris: 40 990 kronor hos CDON.

Prestanda (i högsta prestandaläge)

Cinebench R20: 2670 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 954 poäng
Geekbench 5, gpu: 116 230 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 18 745 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 8 269 poäng
3dmark Port Royal (raytracing): 4 875 poäng
Disk, läsning: 1 310,4 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Höga och stabila prestanda.
Bra anslutningar och uppkoppling.
Snabb skärm.
Bra ljud.

minus

1080p-skärm begränsar.
Inget Core i9-alternativ.
Trångt tangentbord.
Högt pris.

Betyg 4 av 5

Razer Blade Pro 17 (RZ09-02878N92-R3N1) Pris vid test: 40990 kr.

Bästa pris just nu: 27990 kr