I Windows 7 kunde du enkelt välja bort installation av drivrutinsuppdateringar och andra uppdateringar som inte klassades som viktiga (huvudsakligen säkerhetsuppdateringar). Med Windows 10 försvann den möjligheten och systemet försöker alltid installera alla tillgängliga uppdateringar.

Med Windows 10 version 20H1, våruppdateringen 2020, kommer den här möjligheten delvis komma tillbaka, rapporterar Bleeping Computer.

I Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Windows Update kommer en ny länk dyka upp när det finns frivilliga uppdateringar. Klicka på den så visas de här uppdateringarna. Det kan till exempel vara drivrutinsuppdateringar för olika chipp på moderkortet, skrivare och annat.

Regelbundna automatiska uppdateringar kommer fortfarande inkludera dessa drivrutinsuppdateringar, men det ska också gå att stänga av det. För att göra det måste du stänga av en funktion som lite märkligt handlar om att ”automatiskt hämta tillverkares program och ikoner som finns tillgängliga för din enhet”.

Microsoft kommer varna för att avstängda autouppdateringar kan ställa till problem, till exempel med att installera Windows-uppdateringar. Du minns kanske hur Windows 10 1809-uppdateringen försenades på grund av problem med en Realtek-drivrutin som behövde uppdateras.