Vad brukar du göra om du sliter av ett skosnöre? Låt mig gissa att du byter ut det mot ett helt. Och vad gör du när däcken på cykeln eller bilen är utslitna? Förmodligen skaffar du ett par nya.

På samma sätt är jag övertygad om att du köper en ny glödlampa när den gamla är trasig och byter batterier när väggklockan slutar gå.

Tanken på att vi i dessa lägen skulle slänga bort skorna, cykeln, bilen, golvlampan eller väggklockan blir nästan parodisk, men när det gäller teknik är det precis så här vi gör. Blir batteriet i den bärbara datorn dåligt och tar lagringsutrymmet i mobilen slut är det naturliga valet att köpa nytt.

Som konsument är det här ofta ett förnuftigt val. Det är dyrt och krångligt att laga medan det billigt att köpa nytt. Men det finns givetvis inga naturlagar som gör att det måste fungera så här. Förklaringen ligger i stället i att tillverkarna väljer att skapa prylar som inte går att laga.

Batteriet och lagringsmedierna är de komponenter som har kortast livslängd, men till skillnad från skosnören och glödlampor är de svåra att byta ut. De är ofta fästa med lim, och en vanlig användare kan inte byta dem.

Några som har reagerat mot det här är företaget Fairphone, och de har precis släppt en ny version av sin smarta mobil. Det speciella med den är att alla viktiga komponenter är utbytbara. Blir batteriet dåligt? Byt bara ut det! Behöver du större lagringsutrymme? Köp mer!

Att bara byta ut det som är trasigt är naturligtvis mer hållbart än att köpa nytt, och det gäller inte bara mobiler. Själv önskar jag att det fanns en Fairtop eller en Fairpad, alltså bärbara datorer och surfplattor som gick att laga och uppdatera på samma sätt.

I datorvärlden har nämligen utvecklingen gått åt helt fel håll de senaste åren. När vi fortfarande använde stationära datorer var det naturligt att byta ut processorn, internminnet eller grafikkortet när datorn började kännas långsam. I de första generationens bärbara datorer gick det också att byta ut exempelvis ett dåligt batteri. Numera är däremot de flesta bärbara datorer och surfplattor så hermetiskt tillslutna att ingen normal konsument skulle drömma om att byta ut någonting.

För företagen är det här kortsiktigt en lönsam affärsmodell. Att tvinga oss konsumenter att köpa en ny dator när det skulle räcka att byta batteri eller skaffa mer minne kan verka genialiskt. Men alla som tänker lite längre inser att det inte är hållbart på sikt. Att tillverka hemelektronik är extremt resurskrävande – och för miljöns skull måste vi gå från slita-och-slänga till lappa-och-laga.

I dag pratar många om flygskam och köttskam, och jag tror inte att prylskammen ligger långt borta. Den tillverkare som nu satsar på hållbara prylar tror jag därför långsiktigt tänker helt rätt.

För vi kommer inte ifrån det. På sikt måste vi ändra vårt sätt att tänka. Vi kan inte pensionera en bärbar dator bara för att batteriet har blivit dåligt. Den tanken borde vara lika parodisk som att slänga ett par skor när skosnöret har gått av.