Myheritage: Gott om smarta funktioner – för den som vill betala

Myheritage ger det bästa första intrycket av dna-kitten. I den skumgummiklädda insidan ligger testmaterial och ett returkuvert, samt instruktioner för hur du utför testet och skapar ett konto på deras hemsida. Instruktionerna är på engelska, men tydliga bilder gör det enkelt att förstå vad som ska göras.

Vad gäller hemsidan är den i stort sett helt på svenska, och de flesta funktioner är relativt enkla att förstå och använda. Ibland hamnar vi dock på sidor med engelsk text, och vissa sidor är uppenbart maskinöversatta. För det mesta är den däremot lättnavigerad och ny information märks tydligt upp, oavsett om det rör sig om dna-träffar eller nytillagda funktioner.

MyHeritage dna-kit

Nära och avlägsna släktingar

Själva dna-träffarna är uppdelade i två grupper: storfamilj och avlägsna släktingar. I storfamiljen fick vi fem träffar, varav tre var kända sedan tidigare – och det uppskattade släktskapet stämde helt.

En av de övriga träffarna hade ett släktträd där vi enkelt kunde lokalisera gemensamma släktingar. Den sista personen hade varken släktträd eller svarade på meddelanden, så trots en hög matchning förblir släktskapet oklart.

Gruppen med avlägsna släktingar är betydligt större med över 5300 träffar. Där lyckas vi dessvärre inte nysta ut några släktband ens bland de högsta träffarna, trots att Myheritage har en smart funktion kallad Theory of Family Relativity som kunde ha varit till hjälp. Funktionen går automatiskt igenom släktträden och visar upp de troligaste länkarna. Det kräver dock att du och den matchande personen har skapat relativt välfyllda släktträd, vilket inte fanns i vårt fall.

Dna-träffar MyHeritage

Lättarbetat släktträd

Att skapa släktträd hos Myheritage är enkelt, och blir ännu enklare med de många hjälpmedel som finns tillgängliga. Genom att skriva in uppgifter såsom namn, ort, födelsedatum och eventuellt dödsdatum på släktingar två-tre generationer bort får vi snabbt upp förslag på både föräldrar och syskon.

Förslagen kommer från både diverse arkiv, skrifter och böcker som har digitaliserats, samt släktträd som andra användare har skapat. Flera av de uppgifter vi får upp som tips stämmer dock inte, så det är viktigt att inte bara godkänna allt som dyker upp. Då kan släktträdet snabbt spåra ut, fel som dessutom riskerar att leta sig vidare.

MyHeritage dna-test

Extra avgifter 

För att få full tillgång till databaser, hjälpmedel och tjänster behövs dock någon form av årsabonnemang. Det finns flera abonnemang att välja på och vad de kostar och innehåller finns specificerat i en tydlig prislista.

Det är också bra att veta att ett dna-test inte ger fri tillgång till de digitala arkiv eller hjälpfunktioner som Myheritage tillhandahåller.

Samtliga abonnemang betalas årsvis.

Sammanfattning

Bra valOm du har tänkt släktforska med Myheritage som bas är ett abonnemang mer eller mindre ett måste. Med ett abonnemang och inskickat dna-prov är de tjänster, verktyg och databaser som Myheritage erbjuder en utmärkt start för släktforskande.


Fakta: MyHeritage
Hemsida: myheritage.se
Testat: Oktober 2019
Pris för ett test: 650 kronor
Abonnemang: Ja, årsvis
Språk hemsida: Svenska
Storlek på databas (cirka): 3,5 miljoner

Beställ dna-test från MyHeritage här!

plus

I stort sett helt på svenska.
Lättnavigerad hemsida.
Smidiga hjälpmedel för att söka släktingar och bygga släktträd.

minus

Vi hamnar emellanåt på engelska sidor, som ibland är konstigt översatta.
De flesta sökverktyg ligger bakom betalväggar med årsavgift.
Många ”felaktiga” förslag i släktträdsbyggandet.