Ancestry – störst databas, men mest amerikanska träffar

Ancestry säger sig vara marknadsledande inom dna-tester för släktforskning och med en databas bestående av fler än 20 miljoner användare borde chansen för många dna-matchningar vara hög. Så är emellertid inte riktigt fallet. Antalet träffar på över 17 500 personer är visserligen högre än de andra tjänsterna tillsammans, men resultatet överraskar oss.

Dna-kit ancestry

Amerika i topp

Högst upp på vår lista hamnar två sysslingar, fyra bryllingar och därefter 250 pysslingar. Oväntat nog är i stort sett samtliga höga dna-matchningar amerikanska. Inget fel med det, snarare tvärtom om det är vad som eftersöks, men en klar nackdel om du söker svensk släkt.

Vi kände inte igen någon av våra dna-matchningar sedan tidigare, men en träff hade ett släktträd där vi enkelt kunde lokalisera gemensamma släktingar. Tråkigt nog gällde det inte de amerikanska matchningarna. Inte heller fick vi några svar på meddelanden som skickats.

Dna-träffar Ancestry

Stort digitalt arkiv

Just släktträdsbyggandet är en del som Ancestry gör bra. Precis som hos Myheritage får vi snabbt upp tips om eventuella släktingar så snart vi har skrivit in uppgifter om nära släktingar två-tre generationer bort.

Tipsen kommer från både diverse arkiv, skrifter och böcker som har digitaliserats, samt släktträd som andra användare har skapat. Vissa tips stämmer dock inte, så det är viktigt att kontrollerna uppgifterna. Om inte kan släktträdet snabbt bli felaktigt, fel som sedan riskerar att leta sig vidare.

Sökträffar Ancestry

Hjälp och finesser bakom betalväggar

Att bygga upp och dela ett släktträd online är gratis, men om du vill ha tillgång till hjälpfunktioner och kunna söka i det digitala arkivet behövs ett abonnemang. Det finns två att välja på: Sverige eller världen för 995 respektive 1 995 kronor per år. För släktforskare som bara vill använda tjänsterna sporadiskt går det också att välja ett månadsabonnemang för 135 respektive 295 kronor.

Sammanfattning

Trots överlägset största dna-databasen av de testade tjänsterna är Ancestry framför allt till för den som vill söka upp amerikansk släkt. I alla fall sett ut ett dna-perspektiv. För den som vill forska via digitala arkiv finns det dock gott om verktyg och hjälpmedel här, och då kan ett dna-test ses som en rolig bonus som kan öppna oväntade dörrar.


Fakta: Ancestry

Hemsida: www.ancestry.se
Testat: Oktober 2019
Pris: 79 euro
Abonnemang: Ja, år eller månad.
Språk på hemsidan: Svenska
Storlek på databas (cirka): 20 miljoner

Beställ dna-test från Ancestry här!

plus

Möjligt att ha månadsabonnemang.
Väldigt tydlig information kring hur de beräknar släktskap.
Smidiga och bra hjälpmedel för att söka släktingar och bygga släktträd.

minus

De flesta sökverktyg och andra hjälpmedel ligger bakom betalväggar.
Vissa sidor är helt på engelska.
Oväntat få svenska träffar.