Family Tree DNA: Avancerad dna-släktforskning

Family Tree DNA ger inget vidare första intryck. En klen låda, som skadats lätt under frakten, innehåller testmaterial – samt en lapp för godkännande som måste fyllas i för hand. Har vi hamnat i medeltiden?

Att registrera sig på hemsidan är även det lite omständligt. Dels krävs id-numret från dna-testet som inloggning (istället för e-post), dels fås lösenordet via e-post i samband med den inledande orderbekräftelsen. Lösenordet går att ändra, men inte användarnamnet.

Dna-kit ftdna

När vi väl är inloggade är det en sparsmakad hemsida som möter oss. Det är grått och trist, men sidorna är trots det ganska sega att ladda in. Dna-matchningslistan på 3 045 träffar är tråkig upplagd, men lätt att använda.

Av träffarna är en person ”nära” släkting, medan strax under 400 träffar klassas som avlägsna släktingar. Resterande personer är ”spekulativa släktingar”, vilket kan förklaras som personer som sannolikt, men inte garanterat, är avlägsna släktingar.

Till skillnad från de andra tjänsterna lyckas vi däremot få kontakt med en handfull personer på vår träfflista. Att meddelanden skickas till en registrerad e-postadress istället för via ett internt meddelandesystem är antagligen en stor anledning till det.

Träfflista ftdna

Funktion före form

Grått och trist är också en bra beskrivning av verktyget som används för att skapa släktträd. Men precis som resten av hemsidan är det funktion före form som gäller, och släktträdet är både lättarbetat och lättöverskådligt. Att vi inte matas med notiser om eventuella släktingar eller informationsförbättringar är på ett sätt väldigt skönt.

Om du fastnar för släktgrävandet och vill gå ännu djupare är det möjligt att börja med grundpaketet och sedan betala extraavgifter för att utföra de mer avancerade testen. Att skicka in nya dna-test behövs med andra ord inte.

Släktträd FTDNA

Avancerade extratester

Det som främst utmärker FTDNA från övriga tjänster är just möjligheten att göra mer djupgående så kallade mtDNA- och Y-DNA-test. Där det dna som mäts i de vanliga testen delats upp från vardera förälder för varje generationssteg bakåt, ärvs Y- och mtDNA i sin helhet. På så sätt går det att se andra testade personer som delar släktskap i raka led med mödrar respektive fäder.

Ett sådant test kostar emellertid från 169 upp till 650 dollar, så det är mest för dig som verkligen är seriös med din släktforskning. Det finns också en risk att ingen annan person i det släktleden har skickat in ett test.

Extra test family tree dna

Sammanfattning
Trots få finesser och hjälpmedel är det inte konstigt att FTDNA är en favorit bland många vana släktforskare. Här hittar vi inga flashiga funktioner eller lättanvända hjälpmedel, men inte heller överdrivna mailutskick eller dolda avgifter. Du betalar för ett dna-kit och eventuella uppgraderingar för att få mer exakta träffar. Family Tree DNA:s hemsida är enkel och avskalad – på gott och ont.


Fakta: Family Tree DNA (FTDNA)

Hemsida: www.familytreedna.com
Testat: Oktober 2019
Pris: 79 dollar (99 dollar Y-DNA, 139 dollar mtDNA)
Abonnemang: Nej
Språk på hemsida: Engelska
Storlek på databas (cirka): 2 miljoner

Beställ dna-test från FTDNA här!

plus

Tråkigt, men lättarbetat och tydligt släktträd.
Extra bra för svenska matchningar.
Inga dolda avgifter.

minus

Inte lika många hjälpmedel som andra tjänster.
Grå, tråkig och oväntat seg hemsida.
Småbökig registrering.