23andme – roligt visuellt och spännande dna-test

När vi får resultatet från 23andme:s ursprungs- och hälsotest blir vi smått överväldigade av all information som finns att tillgå på hemsidan. Förutom dna-matchningar finns det ursprungsinformation ända till neandertalarnivå, en rad undersökningar, hälsorapporter med mera att grotta ner sig i.

Tyvärr visar det sig efter ett tag att en ganska stor del av informationen inte är särskilt användbar – även om den kan vara intressant ändå.

Dna-kit 23andme

Snyggt visuellt

En snygg och lättanvänd världskarta visar var våra dna-träffar håller hus. En i Australien, en i Sydafrika och en på Nya Zeeland. En stor del av träffarna är runt Sverige och norra Europa, men majoriteten finns faktiskt i USA. Av totalt 1200 träffar är cirka 200 i Europa, medan över 500 är i USA. Den uppdelningen skiljer sig relativt mycket från de andra testerna, vilket ger en hint om att 23andme främst passar för släktletande i USA.

Ett annat kul och visuellt snyggt inslag är en karta som visar vårt ursprung. Det står bland annat hur stark koppling vi har till varje svenskt län, samt olika delar av Finland och Danmark.

Just kopplingen till svenska län stämmer skrämmande överens med var våra rötter faktiskt finns. Å andra sidan påstår dna-testet också att vi helt saknar svenska förfäder fram till mitten av 1700-talet, vilket inte stämmer. Snyggt paketerad, men inte nödvändigtvis korrekt information.

23andMe härkomst

Spännande dna-hälsa

Något som är desto mer pålitligt är den hälsoinformation som ingår i testet för 199 dollar. Här får vi bland annat veta att vi har anlag för vissa sjukdomar, och de tre ”träffar” vi får finns faktiskt hos närstående släktingar.

En betydligt roligare del av hälsotestet är en lista som beskriver våra egenskaper och utseende. Och till vår förvåning stämmer det mesta på listan. Att vårt tjocka hår, ögonfärg och öronsnibbarnas utseende hittas i dna-koden kan vi förstå, men att även sovvanor, vikt och koffeinbehov finns där är mer förvånande.

Även om listan inte är överdrivet användbar är det kul att se hur mycket dna:t faktiskt bestämmer.

Dna-hälsa 23andme

Sammanfattning

Vad gäller släktforskning kan 23andme vara ett bra val om du i första hand är ute efter amerikanska släktingar från specifika områden. Den största anledningen att välja dem är emellertid rapporterna om hälsa och andra egenskaper.


23andme

Hemsida: www.23andme.com/en-eu/
Testat: Oktober 2019
Pris: 99 euro (199 euro inkl. hälsa)
Abonnemang: Nej
Språk på hemsidan: Engelska
Storlek på databas: 10 miljoner

Beställ dna-test från 23andme här!

plus

Smart och lättanvänd karta som visar dna-träffar.
Bra filtreringsalternativ i listan med dna-träffar.
Intressant och rolig hälso- och egenskapsinformation.

minus

Svag säkerhet på ursprungsrapporter.
Få svenska och europeiska träffar.
Ingen egen släkträdsfunktion.