Idag nöjer sig de allra flesta med sina mobilkameror för sitt fotograferande, och det är inte så konstigt. Kvaliteten på bilder direkt ur kameran på till exempel Samsung Galaxy S10 och Apple Iphone 11 är helt enkelt fantastisk.

Men det finns fortfarande många som har fotografering som hobby och använder en systemkamera vid sidan av mobilen. Större sensor, längre brännvidder med teleobjektiv och känslan av att hantera en ”riktig” kamera är några av orsakerna till att mobilen inte helt har tagit över.

Mycket av målet med hobbyfotograferande ligger i efterbehandlingen. Om du bara tar foton med autoläget och inte redigerar finns det inte mycket poäng med en systemkamera. Med bilder sparade i kamerans råformat och ett bildbehandlingsprogram på datorn finns det så mycket mer du kan göra.

Guide: Redigera bilder som ett proffs med Photoshop Elements

Adobe Photoshop är standardprogrammet för avancerad redigering bland proffsanvändare, och program som Lightroom och Capture One håller ordning på och ”framkallar” råformatbilderna. Men det här är dyra program, och det finns betydligt billigare alternativ.

I det här testet tittar vi på sex program som alla kan fixa till, justera och hålla koll på din fotosamling. För att hålla oss på amatörnivån har vi valt betalprogram under 2 000 kronor. Gratisprogram och onlineprogram som Photopea får inte vara med den här gången, men du kan så klart ta en titt på några på egen hand.

Vad gör ett bildbehandlingsprogram bra?

De olika programmen vi har testat har väldigt varierande gränssnitt. Några utvecklare har sneglat på Adobe, andra går sin egna unika väg. Är du van vid ett visst upplägg kan det här göra det svårt att komma in i ett nytt program, men som tur är kan du testa samtliga program gratis en kort tid.

Före och efter

Vad som gör ett program bra påverkas naturligtvis av vad du är ute efter. Det är stor skillnad på att å ena sidan snabbt fixa till ett ett felexponerat foto och ge det lite mer lyster och kraft, och å andra sidan att byta ut störande bakgrunder och andra mer avancerade ändringar.

Stor guide: Redigera filmer med Premiere Elements

Oavsett vad du ska göra är det viktigt att programmet är snabbt. Du ska inte behöva sitta och vänta medan det läser in bilder och lägger på justeringar och effekter. Det här är kanske inget vanligt problem med lågupplösta jpeg-bilder, men våra testbilder fick flera av programmen i testet att gå på knäna.

Så gjorde vi testet

Vi har valt ut några mer välkända program och ett par uppstickare för att få bredd i testet – det vore trots allt tråkigt om vi missade ett fantastiskt program bara för att det inte är populärt.

Vårt fokus är på hobbyfotografen som fotar med en systemkamera, huvudsakligen i råformat eftersom det ger så mycket större möjligheter att redigera. Vi har därför använt en testmapp med bilder från en Sony A7II (24 megapixlar, 12-bitars råfiler).

Vi har testat program som både klarar organisering (betygsättning, favoritmarkering, taggning och så vidare) och redigering. Det här gör att vi inte har tagit med exempelvis Affinity Photo, som bara innehåller redigeringsdelen. I testet tittar vi både på grundläggande justeringar av exponering och mer avancerade funktioner. Grundfrågan är: Hur enkelt är det att gå igenom, organisera och få våra foton snyggare?

Testdatorn är en Macbook Pro (15 tum, 2015) med Core I7-processor, 16 gigabyte minne och Radeon M370X-grafik. Operativsystemet är Windows 10 version 1903.