Traditionalisten – Photoshop Elements 2019

Vi börjar med jätten. Adobes Photoshop är så dominant inom proffssegmentet att själva namnet har blivit synonymt med att redigera och retuschera bilder. Någon kan säga ”den där omslagsbilden måste vara photoshoppad” och mena att bilden inte ser ut att komma direkt från kameran.

För konsumenter som inte vill lägga tusentals kronor om året på en Creative Cloud-prenumeration säljer Adobe Photoshop Elements, en något nedbantad version som ändå är riktigt kraftfull.

Photoshop Elements organiserare

Fristående organiserare

Själva Photoshop Elements har bara extremt grundläggande organisering av bilder. Istället har Adobe ett fristående (och medföljande) program kallat Organiseraren. Det är gemensamt för både foton och videor och används av både Photoshop och Premiere Elements.

Guide: Fixa bilderna som ett proffs med Photoshop Elements

Att ha detta i ett fristående program är både bra och dåligt. Det funkar bra för att fokusera på just organiseringen – att betygsätta, märka upp med nyckelord, markera plats på (vilket programmet gör väldigt bra) och sortera i mappar och album.

Men det är också mindre praktiskt när du snabbt vill redigera bild efter bild efter att ha importerat bilderna från en resa eller något annat. Du måste då hoppa fram och tillbaka mellan programmen. Dessutom kan det inte automatiskt spara ändringar du har gjort utan du måste själv spara alla redigerade bilder bredvid originalen eller någon annanstans.

Nästan som Photoshop

Photoshop Elements har tre redigeringslägen: Snabb, Guidad och Expert. I det första påminner det mer om väldigt enkla bildbehandlingsappar i mobilen och liknande, med snabba justeringar och automatisk korrigering. Här finns inte så mycket att hämta för hobbyfotografen.

I Guidad-läget kan programmet hjälpa dig med vanliga bildbehandlingssysslor som att ta bort färgstick, göra om till svartvitt och lägga på fejkat kort skärpedjup.

Men det är i Expert-läget du som hobbyfotograf hör hemma. Här påminner programmet mycket om sin storasyster Photoshop och det är inte många verktyg du kommer sakna därifrån (om du inte är van vid att använda Kurvor, en av de få tråkiga bristerna).

Råhantering i Photoshop Elements

Photoshop Elements har också Adobe Camera Raw inbyggd för robust råformathantering.

Dåligt med förhandsvisningar

Något flera av de andra programmen i testet är bättre på är att förhandsvisa vad olika effekter, filter och justeringar kommer göra med bilden innan du har valt dem. I Photoshop Elements måste du välja en effekt, justera den och sedan ta bort den om du istället vill välja en annan.

Som tur är är programmet bland de snabbaste och vi behöver inte sitta och vänta på långsamma beräkningar, vilket vi inte kan säga om alla konkurrenter.

Omdöme

Bra valPhotoshop Elements är en riktig arbetshäst för hobbyfotografen som föredrar traditionella verktyg och som har jobbat med vanliga Photoshop men inte vill betala för Creative Cloud. Det saknar dock en del häftigare funktioner jämfört med konkurrenterna och gränssnittet kunde definitivt ha nytta av en modernisering.

Bäst för traditionalisten.

Observera att Adobe precis har släppt nästa års utgåva av programmet, Photoshop Elements 2020. Den fanns dock inte i tid för vårt test.

Fakta: Photoshop Elements 2019

Kontakt: www.adobe.com/se/products/photoshop-elements.html
Övrigt: Kan köpas i paket med Premiere Elements.
Pris: 994 kronor.

Testa Premiere Elements gratis här!

plus

Bra organisering.
Innehåller de flesta av verktygen från vanliga Photoshop.
Hyfsat billigt.

minus

Förhandsvisar inte effekter.
Tråkigt gränssnitt.
Sparar inte redigerade råfiler automatiskt.

Betyg 4 av 5