Avancerat men krångligt – Corel Paintshop Pro

Ett av de mest anrika programmen på marknaden är Paintshop Pro. Under 90-talet utvecklades det som shareware-program av Jasc Software, men 2004 köpte Corel upp det och har fortsatt utvecklingen.

Vi ska säga det med en gång: Paintshop Pro är inget nybörjarvänligt program. Det är nästan lika fullproppat med olika funktioner som Adobe Photoshop och om möjligt ännu snårigare att hitta i innan du har lärt dig var allt finns.

I det här testet är vi som sagt ute efter bildbehandling ur ett hobbyperspektiv, och där är ett lättlärt gränssnitt och enkla grundjusteringar stora poänger som Paintshop Pro tyvärr saknar. Bara som exempel: När vi installerade programmet var vi tvungna att slå upp användarguiden för att ta reda på hur man byter från det extremt grundläggande Photography-läget till Complete-läget där vi får tillgång till organisering och samtliga verktyg.

Paintshop Pro

Är du däremot ute efter något som kan likna Photoshop med sin flexibilitet och kraft, med möjlighet att rita och måla, lägga på text och kombinera flera bilder, är Paintshop Pro ett program du definitivt ska testa.

Långsamt

Vår testdator är inget monster, men det är just vad som verkar krävas för att jobba smidigt i Paintshop Pro. Ska du redigera jpeg-bilder från mobilen går det snabbt nog, men med våra testfoton i råformat på 24 megapixlar blir det rejält segt. Att exempelvis markera en människa med Smart Selection Brush går knappt eftersom varje rörelse med penseln tar flera sekunder att beräkna.

Har du en rejält ny maskin med ett snabbt grafikkort och mycket ram (mer än de 16 gigabyte vi har) går det förmodligen snabbare, men vi rekommenderar definitivt att du testar demo-versionen ett par veckor.

Paintshop Pro

Omdöme

Paintshop Pro är ett ganska egensinnigt program. På sätt och vis utmanar det Photoshop, men ett krångligt gränssnitt och höga datorkrav ställer till det på den fronten. Är du snarare ute efter ett alternativ till Lightroom finns det kvickare och mer lättanvända alterantiv.

Fakta: Paintshop Pro

Kontakt: paintshoppro.com
Övrigt: Ultimate-version kommer med Aftershot Pro 3 för betydligt bättre råhantering.
Pris: 974 kronor.

Testa Paintshop Pro gratis här!

plus

Mångsidigt.
Nästan som Photoshop i antal funktioner och verktyg.

minus

Krångligt.
Kräver mycket dator.
För vettig råhantering måste du köpa till Aftershot Pro.

Betyg 3 av 5