Långsamt med råformat – Photoscape X Pro

Vi ville gärna testa några program som inte hör till den vanliga skaran program som nämns i varje diskussion om bildbehandlingsprogram för pc, och ett av valen blev Photoscape X Pro. Precis som Photoshop Elements finns det på Microsoft Store för lite större trygghet, men det är tyvärr en av de få positiva upplevelserna med programmet.

Det första tecknet på att programmet kanske inte riktigt håller vad det lovar kommer när vi precis har startat. Photoscape har ingen riktig gallerifunktion utan förlitar sig på mappstrukturen på hårddisken. Om du gillar att sortera dina bilder i Utforskaren är det inget stort problem, även om vi saknar betygsättning och annat från mer avancerade program.

Så fort vi dubbelklickar på en testbild stöter vi däremot på patrull. Att ladda bilden tar vad som känns som en evinnerlig tid. Vi blev faktiskt tvungna att mäta, och det tog runt 10 sekunder, trots datorns snabba ssd.

Jpeg-bilder går betydligt snabbare, men mycket av vitsen med ett bildbehandlingsprogram är ju att kunna jobba med bilder i råformat så det här är ett stort problem om du inte håller dig till jpeg.

Photoscape X Pro

Konstiga filter, smarta verktyg

När vi väl ska börja redigera har vi först lite problem eftersom det inte går att byta till Editor-fliken för att redigera ett öppet foto. Du måste istället klicka på Edit (Skift-Retur). Klickar du på Editor öppnas redigeringsläget utan något foto valt.

Photoscape har ett mycket stort antal verktyg och filter. Automatiska justeringar finns till exempel med funktionen Magic Color, men vi tycker att programmet oftast ger ett överdrivet, onaturligt resultat med dessa.

En del filter är ganska kul, Photoscape är till exempel ganska bra på att härma klassiska filmmärken som Agfa och Fuji Velvia. Men många är konstiga, särskilt i verktygsfliken Light där det bland annat finns över 100 (!) varianter på ljusläckor och mycket märkliga bokeh-effekter.

Photoscape X Pro

De manuella verktygen är desto bättre. Photoscape har bland annat ett liquify-verktyg som är nästan lika bra som Photoshops, med vilket du exempelvis kan förstora ögon, dra på smilbanden och annat kul. Du hittar också klonstämpel, lagningspensel, kurvor, nivåer och ett verktyg för att korrigera kromatisk aberration.

Omdöme

Photoscape X Pro har ett lite ointuitivt gränssnitt, en massa onödiga filter och funktioner du aldrig kommer använda, och går knappt att använda med råformatbilder. Men för jpeg-redigering är det rätt kapabelt, och när du väl har lärt dig är det ganska snabbt att jobba med. Mycket för pengarna, kan vi sammanfatta det.

Fakta: Photoscape X Pro

Kontakt: x.photoscape.org
Övrigt: Gratisversion finns också med de flesta grundläggande funktioner.
Pris: 399 kronor

Ladda ner Photoscape X Pro här!

plus

Bra manuella verktyg som liquify.
Billigast i testet.

minus

Långsamt med bilder i råformat.
Överdrivna autojusteringar.
Många konstiga filter.

Betyg 3 av 5