Hjälp från AI:n – Skylum Luminar 4

Luminars utvecklare har satsat extremt hårt på AI och version 4 har fått flera nya häftiga funktioner som bara är möjliga tack vare maskininlärning. Det här gör att programmet sticker ut från mängden, även om Adobe också satsar stort på den här fronten.

När vi testar Luminar 4 har programmet fortfarande inte släppts till allmänheten utan är under aktiv utveckling i betaversion. Men det är lagom stabilt för att skapa oss en uppfattning och vi har överseende med några mindre skavanker. Skylum säger att programmet kommer släppas senare under hösten. Flera av de nya AI-funktionerna har också släppts som en del av Luminar 3.

AI-förbättringar

Eftersom AI-funktionerna står i centrum börjar vi där. När du öppnar en bild för redigering i Luminar 4 hittar du de olika verktygen i flikar utmed högerkanten. Du hittar olika AI-funktioner i flera av dessa, bland annat Enhance, Structure och Skin Enhancer. Hur bra de fungerar varierar med materialet de har att jobba med. Sky Enhance till exempel fungerar bra på en korrekt exponerad men tråkig himmel, men inte alls på en överexponerad himmel.

Luminar 4:s Sky Replacement

En av de häftigaste funktionerna vi har testat i något av programmen hittar du i verktygsfliken Creative. AI Sky Replacement är en nyhet i version 4 och innebär att hela himlen byts ut mot antingen en av programmets inbyggda himlar eller en från ett foto du själv lägger till.

Med finjustering av hur nära den ska gå kring kanter, hur mycket ljuset i resten av bilden ska justeras och om bakgrunden ska vara i fokus eller inte kan du få förvånansvärt naturtrogna resultat. Vi är riktigt imponerade.

Grundläggande organisering

Luminar nöjer sig med grundläggande organiseringsfunktioner, men till skillnad från flera konkurrenter i testet och i likhet med till exempel proffsprogrammet Lightroom bygger det upp en egen katalog med ändringar du har gjort. Det innebär att du slipper spara redigerade bilder som nya filer samtidigt som du kan återgå till originalen när som helst.

Du kan snabbt sätta betyg på bilder och alternativt ge en färgetikett, men några nyckelord/taggar eller annat finns inte. Du kan bara filtrera utifrån en sak i taget, exempelvis betyg eller etikett.

Den som har väldigt många bilder från många års fotograferande kan därmed ha svårt att hitta rätt.

Luminar 4

Omdöme

Om du inte är ute efter att manuellt redigera och pilla med bilder utan snarare snabbt vill piffa upp bilder och göra det med så mycket hjälp som möjligt men med bra resultat – då bör du definitivt testa Luminar. De nya AI-funktionerna är ibland nästan magiska.

Bra valEn negativ sak är att programmet är ganska tungrott på vår testdator. Det gäller även gamla version 3, så det verkar inte bero på att vi har testat en betaversion. Med ett mer modernt grafikkort lär det dock bli betydligt bättre.

Bäst på automatiska justeringar och fixar.

Fakta: Luminar 4

Kontakt: skylum.com/luminar-l4
Övrigt: Många ai-funktioner.
Pris: Cirka 950 kronor.

Ladda ner Luminar 4 här!

plus

Häftiga AI-funktioner.
Bra autojusteringar som inte överdriver.

minus

Kräver mycket dator.
Lite väl enkel organisering.

Betyg 4 av 5