Bra på att härma analoga kameror – Exposure X5

Till alldeles nyligen hette företaget bakom det här programmet Alienskin, och både Exposure och företagets Eyecandy-plugin till Photoshop har hängt med länge. I slutet av augusti i samband med lanseringen av Exposure X5 bytte företaget namn till Exposure Software.

Exposure började som Photoshop-plugin och du kan än idag använda det på det sättet, både i Photoshop och Lightroom. Många proffskunder gör det i princip enbart för att komma åt en av Exposures bästa tillgångar: de många välgjorda filmeffekterna.

Med dessa kan du snabbt ge ett foto en look som är på pricken lik exempelvis Fuji Provia 400F, Kodachrome 64 eller Agfa APX 100. Eller varför inte välja en 1800-variant som Calotype.

Härma gamla fotografiska filmer

Att jobba med Exposure är en fröjd. Gränssnittet är enkelt, programmet är hyfsat snabbt och det är ordning och reda bland effekter och verktyg. Presets, som programmet kallar sina filter, hittar du i en lista till vänster. Verktyg för att justera exponering, färger och annat ligger till höger. Lagerhantering hittar du längst upp till höger och innebär att du enkelt kan testa olika justeringar utan att påverka originalet.

Bra organisering

Exposures bibliotekshantering är bland de bättre i testet. Du kan ge bilder mellan 0 och 5 stjärnor, flagga dem, lägga till nyckelord (taggar) och skapa samlingar både utifrån nyckelord och manuellt. Det finns även fem färgetiketter för att hjälpa dig sortera och hitta rätt snabbare.

Har du tusentals foton kan det verkligen hjälpa – du kan till exempel visa alla bilder med minst tre stjärnor som har grön etikett, eller alla med minst en stjärna och nyckelordet djur.

Exposure X5

Saknar avancerad redigering

Exposures akilleshäl är att det inte finns några verktyg som lagningspensel, klonstämpel, liquify eller möjlighet att kombinera flera bilder på olika sätt. Du kan måla på effekter på utvalda delar av bilden, alternativt maska bort dem, men du kan inte lägga på en clownnäsa på din hund eller ta bort en störande plastpåse i bakgrunden.

Omdöme

Bra valVi gillar Exposure X5 för det programmet är bra på. Om du huvudsakligen vill jobba med hela bilder och inte manipulera enstaka detaljer, klippa och klistra, eller lägga på text och annat, är det ett riktigt kompetent alternativ. Organisering med betyg och nyckelord är praktiskt, och du kommer snabbt igång med att leka med filmeffekter och andra justeringar.

Bäst på filter och organisering.


Fakta: Exposure X5

Kontakt: exposure.software
Övrigt: Kan köpas i paket med Snap Art som förvandlar foton till målningar och Blow Up som förstorar bilder för utskrift. Fungerar även som tillägg för Photoshop och Lightroom.
Pris: Cirka 1 150 kronor.

Testa Exposure 5 gratis här!

plus

Välgjorda filmeffekter.
Kan måla fram eller maska bort effekter.

minus

Inga verktyg för att till exempel ta bort störande objekt.

Betyg: 8

Betyg 4 av 5