Surfplattor brukar tävla om att vara tunnast och mest eleganta, på Windowssidan med stilren business-design och läckra, slimmade snäpp-på-tangentbord. På senare tid har trenden också gått mot mer och mer prestanda, i klass med genomsnittliga ultrabooks. I senaste plattan från Fujitsu väljer tillverkaren istället att satsa på helt andra saker.

Så trimmar du din Windows-dator

Stylistic Q509 är en tio tums surfplatta med Windows byggd i typiskt semi-ruggad stil med industriell design och extra tåliga ytmaterial, gummi i hörnen för extra stötdämpning om du skulle tappa den, spill- och dammtåligt chassi och extra reptåliga, grova ytor. Den uppges följa hållbarhetsstandarden MIL-STD-810G, men det är en lite luddig stämpel, som tillverkare kan sätta på sina produkter om de gjort något eller några av de 30-tal tester som faller under den klassificeringen. Mer detaljerad information om vad det innebär hittar vi inte från Fujitsu.

En surfplatta för jobb – och äventyr

Den är dock inte ovanligt tung för att vara en 10 tums Windows-platta och trots lite extra tjocklek är den inte heller vad vi skulle kalla för obekväm att greppa. Lite extra marginal runt skärmen på kortsidorna gör den extra enkel att hålla i.

Läs även: Jämförande test – Windows-plattorna som ersätter din laptop

Den har flera av sina externa anslutningar bakom skyddande luckor, men inte alla, ett hörlursuttag sitter öppet, liksom en dockningsport i botten av pogo pin-typ. Det är en orsak till att den inte är helt vattentät. Det är inte heller meningen att du ska bada med den. Men vanligt väder och vind ska den tåla galant, till och med grövre stänk om du till exempel är ute till havs.

Stylistic Q509 med docka
Stylistic Q509 fungerar fint som extra kompakt laptop om du skaffar dess separata tangentbordsdocka.

Det är i sådana situationer som vi ser att Stylistic Q509 skulle kunna vara intressant även för privatpersoner. Det är givetvis egentligen en enhet tänkt för tuffare arbetsplatser – utomhus på bygget, i verkstaden eller liknande. Men behöver du en lätt och bärbar liten pc med extra mobilitet för en strapatsrik semester så har du här en som håller för en hel del extra.

Styrka i ljud och bild, men inte finess

Dessutom har den andra bra egenskaper för att användas ute i det fria. Den har en extra ljusstark ips-skärm på ungefär 500 cd/m2, rena klara färger, väl godkänd kontrast och matt ytlager på skärmen som hindrar med mesta i reflexväg. Upplösningen ärt på 1920 x 1200 bildpunkter, vilket på en 10-tumsskärm blir behagligt skarpt. Färgomfånget har vi inga uppgifter om, men den ser ut att leverera typiska kontorsegenskaper, en del nyanser i foton och filmer kommer bort.

Den har inbyggda, framåtriktade stereohögtalare med rejäl maxvolym och fokus på frekvensområden som gör att röster förblir tydliga även om du har mycket buller i bakgrunden. Det gör tyvärr att den inte är idealisk för musik och annan media, men med en medföljande ljudinställnings-app med equalizer går det att justera och trycka upp bas- och högre diskantfrekvenser så att du får en anständig klang även för det. Någon riktig finess i detaljåtergivningen har de dock inte, men direkt dåligt är det inte heller.

Plattan har medföljande stylus-penna som sitter tryggt och stadigt i ett hål i chassit när den inte används. Den har inbyggt lte-modem med övertygande bra mottagning. Den har en kamera med led-blixt på baksidan. Den har en stor och snabb fingeravtrycksläsare tydligt markerad på baksidan. Och den har relativt stort, och framför allt extra snabbladdat batteri. En timme inpluggad laddar den till 80 procent.

Stylistic Q509 penna
Infälld pekpenna, kompakt knapprad för på-knapp och volymkontroll, samt fingeravtrycksläsaren på baksidan.

Fujitsu Stylistic Q509 är onödigt långsam

På en viktig punkt tycker vi dock inte att den håller måttet, och det är i prestanda. Här sitter en fyrkärnig Celeron-processor på 1,1 GHz, samt långsam lagring. Visserligen 256 GB, men av emmc-typ. Denna kombination levererar en bitvis riktig seg upplevelse, med frustrerande väntetider och lagg när vi till exempel vill öppna appar eller bara navigera i menyer. Vissa saker klarar den galant, som att strömma högupplöst video, medan andra som inte borde vara något problem blir till irritationsmoment.

En orsak till valet av en enkel processor är givetvis att datorn då kan byggas helt passivt kyld utan fläktar. Det gillar vi, men det borde ha gått att uppnå med en av de strömsnålare Core-processorerna istället, och med en riktig m.2 ssd. Det hade vi gärna betalat lite extra för.

Plattan säljs helt separat, utan fodral eller tangentbord (pennan ingår dock), och kostar då ungefär 11 000 kronor ute i butiker. Den kan vara lite svår att få tag på snabbt, utan är beställningsvara hos de flesta återförsäljare. Vill du kunna använda den som liten laptop behöver du köpa till dess tangentbordsdocka för drygt 2 000 kronor till.

Stadiga tillbehör

Det är lika grovhugget och bastant som plattan, med en stabil dockning med mekaniskt lås och så kallad clamshell-design, som gör att den skyddar skärmen extra väl när den är ihopfälld. Knapparna i tangentbordet har bra svikt och mekanisk känsla, men är givetvis lite små, så det inte går att få in ett tangentbord i fullstorlek på tiotumsbredd. Vi saknar också bakbelysning i knapparna.

Stylistic Q509 luckor
Kortplatser och usb-portar sitter bakom tätade luckor. Det behövs tydligen inte för hörlursuttaget.

Tangentbordet har också inbyggd fast nätverksport. Men inga andra anslutningar. Du får nöja dig med de som sitter på plattan, en usb 3 av typ a och en av typ c som även har extra uteffekt för laddning av externa tillbehör som till exempel en mobiltelefon. En sak saknar vi, extern skärmutgång. Det hade känts naturligt att sätta i tangentbordsdockan, men nu har vi inga sådana möjligheter. Behöver du inte tangentbord men vill ha extra skydd finns det även ett folio-skal att köpa.

Datorn levereras givetvis med Windows 10 Pro, och Fujitsu slänger som vanligt med ett litet paket med praktiska extra program. En enkel fotoredigerare, videoredigerare, och en handfull förinstallerade gratisappar som är behändiga, men som du lika gärna hade kunnat välja att ladda hem själv. Vi får också lett par saker som vi skulle klassa som bloatware – 30 dagars McAffee Livesafe, och reklamlänk till Amazon.

Omdöme

Stylistic Q508 är en behändig platta för tuffare tag som inte bara är tålig utan på andra sätt praktisk att använda utomhus, med dess kraftfulla skärm och ljud, bra mobil bredband och så vidare. Men prestanda i underkant ligger den i fatet. När vi inte ens kan surfa eller starta småappar utan irriterande lagg känns det som ett osmart val att inte stoppa in något kraftfullare och ta mer betalt. Det är inte katastrof, allting fungerar, men kan kräva tålamod. Det är synd på en annars lovande platta.

Specifikationer

Produktnamn: Fujitsu Stylistic Q509 (VFY:Q5090M111SNC)
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Fujitsu
Processor: Intel Celeron N4100, 1,1 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 600
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB emmc, plats för micro sd
Bildskärm: 10,1 tum halvmatt ips, 1920x1200 bildpunkter, multitouch
Kameror: 8 megapixel med led bak, 2 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c, usb 3.0, headset, dockningsport
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth, lte
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Stylus-penna
Batteritid: 4h (hög belastning), 16h 15min (låg belastning)
Storlek: 26,3 x 16,9 x 1,24 cm
Vikt: 635 gram
Rek. pris: ca 12 000 kr
Garanti: 2 år

Prestanda

Cinenench R20: 486 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 395 poäng
Geekbench 5, gpu: 802 poäng
Disk, läsning: 63,1 MB/s
Disk, sökning: Ej mätt

plus

Tålig konstruktion.
Fortfarande behändig att bära runt.
Ljusstark skärm.
Bra uppkoppling.
God batteritid.

minus

Låga prestanda.
Extra seg lagring.
Ingen extern skärmutgång.

Betyg 3 av 5