Betyg 4 av 5

Omdöme

Ovpn är ett bra och billigt alternativ för den som tycker att transparens, hög säkerhet och en svensk tjänst på svenska är viktigt. För den som vill koppla upp sig mot utländska servrar och kunna komma åt sådant som amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer finns dock bättre alternativ.

Positivt

  • Billigt.
  • Transparens kring loggar, säkerhet med mera.
  • Svensk tjänst helt på svenska.
  • Snabb svensk server

Negativt

  • Få servrar i få länder.
  • Ingen gratisversion eller gratis testperiod.
  • Långsamma servrar i England och USA.
Svenska Ovpn lägger stor vikt vid användarens anonymitet och att man inte sparar några som helst loggar. Man har också en hög strävan i att vara transparanta i sitt agerande, vilket de också lyckas med.
OVPN

Tack vare en helsvensk sajt och en snabb support (även den helt på svenska) är Ovpn helt klart intressant för den som tycker att det känns osäkert med en vpn-tjänst baserad i ett annat land där kontakten bara sker på engelska.

Till detta kan läggas att Ovpn har ett flertal betalalternativ, exempelvis via kontant och via bitcoin, vilket ytterligare ökar möjligheten till anonymitet för användarna.

Prismässigt placerar sig Ovpn bra i jämförelse med andra tjänster vi har testat. Månadskostnaden vid ett årsabonnemang är låga 49 kronor, vilket till och med är lägre än för vår testvinnare Cyberghost. Tyvärr finns dock inga längre abonnemang som pressar priset ytterligare (testvinnaren Cyberghost går exempelvis att få för 26 kronor per månad vid ett treårsabonnemang).

Någon gratisvariant eller prova på-variant finns inte heller, däremot en ”pengarna tillbaka-garanti”. Denna är dock relativt kort, bara 10 dagar. Garantin infrias dock utan problem.

Få länder och servrar

Att använda Ovpn är mycket enkelt. Efter att ha startat programmet kan man välja att automatiskt koppla upp sig mot bäst server i det land man har valt. Det går även att välja server manuellt om man vill det. Tyvärr har Ovpn varken särskilt många länder eller servrar att välja bland. Visserligen några fler än när vi testade senast, men fortfarande bara 77 servrar i 13 länder. Detta kan till exempel jämföras med testvinnaren Cyberghost 5 700 servrar i 90 länder.

Att komma åt SVT Play fungerar utmärkt, däremot går det inte att komma åt vare sig amerikanska Netflix eller brittiska BBC Iplayer.

Även hastighetsmässigt bjuder Ovpn på ett blandat resultat. Mot svensk server kommer vi upp i hela 118 Mbit/s, vilket är ett av de snabbaste resultaten bland de tjänster vi har testat. Resultatet för brittiska servrar är 72 Mbit/s, vilket är helt okej, men mot de amerikanska kommer vi bara upp i blygsamma 49 Mbit/s.

Specifikationer

Tjänst: Ovpn
Testad: Oktober 2019
Kontakt: ovpn.com/sv
Antal servrar: 77 servrar i 13 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 4.
Snitthastighet svensk server: 118 Mbit/s, svarstid 14 ms.
Snitthastighet brittisk server: 72 Mbit/s, svarstid 41 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 49 Mbit/s, svarstid 113 ms.
Åtkomst till SVT play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Nej.
Pris vid månadsbetalning: 89 kronor per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 49 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: Sex månader för 59 kronor per månad.

Testa OVPN här!