Testad produkt: Microsoft Surface Laptop 3
Pris: 18 790 kronor hos CDON.

Microsofts höstlansering av Surface-plattor och datorer innehöll många intressanta nyheter, med produkter i format som inte tillverkaren tagit sig an tidigare. En av dem är nya Surface Laptop 3, som nu kommer i två storlekar. Dels en 13-tummare precis som förr, dels denna helt nya större modell med 15-tumsskärm.

Till skillnad från tidigare versioner av Surface Laptop har Microsoft denna gång satsat på en lite stramare och mer traditionell design. Borta är det mjuka filtliknande Alcantara-materialet runt musplatta och tangentbord som de två första versionerna hade, och som du också hittar i tangentborden till Surface-plattorna. Det finns heller inga färgglada varianter av datorn, du kan välja mellan mörkgrått och mattsvart.

13-tummaren har kvar ett Alcantara-alternativ, men inte den stora modellen. I alla fall inte i dagsläget. Det är lite tråkigt att stora Surface Laptop förlorar en så pass unik designdetalj, men vi förstår Microsofts val att erbjuda en mer traditionell stil. Vi kan tänka oss att en och annan kund avskräcks från att köpa en luddig dator.

Avskalad design, och funktionalitet

Och det som är kvar är ju faktiskt riktigt snyggt, med rena linjer, slimmat chassi, extremt avskalad design utan utstickande detaljer och högsta klass på byggkvaliteten i alla detaljer. Det här är kort och gott en av de snyggaste 15-tummare du kan äga just nu. I alla fall om du uppskattar minimalism. Tangentbord och musplatta håller hög klass med distinkt svikt i knapparna och utmärkt pekarkontroll. Möjligen är bakbelysningen i svagaste laget, men då är vi petiga.

Surface Laptop 3 15 tum
Surface Laptop 3 har bekant Surface-stuk, med sina vinklade kanter och den typiska Surface Connect-porten på sidan. 

Datorn har Surface-seriens typiskt avfasade och vinklade kortsidor och ett centimetertunt chassi. Det gör att det inte är enormt med plats för externa portar. Faktum är att Surface Laptop 3 inte har fler än nya Surface Pro 7 – en usb 3-port av typ a, en usb typ c med usb 3-hastighet och Displayportstöd, samt hörlursuttag. Det känns snålt på en laptop att inte klämma in fler usb-portar och kanske en hdmi-utgång direkt i datorn.

Fast nätverk har Surface-datorerna aldrig haft, förutom då stationära Surface Studio. Istället får vi lita på trådlös uppkoppling. Här får vi inte Wifi 6-stöd som i nya Surface Pro 7, det stödjer än så länge bara Intels chipset. Men mottagningen på Wifi 5 är stabil och snabb.

Specialkontakt på gott och ont

På motsatta sidan hittar du Surface Connect-porten där du ansluter laddare. Vi är lite tveksamma till Microsofts fortsatta anammande av denna port, som är behändig med sitt magnetlås och data- och skärmkoppling, men också helt proprietär.

En av de bästa sakerna med usb-c som laddport är att det numera används i princip allt. Du kan om du vill packa laptop, surfplatta, ett par mobiler, en Nintendo Switch och ett par trådlösa hörlurar, och plugga in en och samma laddare till alla. Därför hade vi gärna sett en thunderbolt 3 i Surface Laptop.

Surface Laptop 3 15 tum kontakter
En stor och en liten usb är alla externa portar du får. 

Bildskärmen är på 15 tum, och då menar vi exakt 15 och inte 15,3 som är det vanligare formatet. Och skärmen är i samma mer kvadratiska 3:2-format än de vanligare 16:9. Det gör att datorn trots att det är en 15-tummare inte är bredare än en traditionell 14-tummare. Skärmkanterna på sidorna är dock inte så tunna som vi börjar bli vana vid i andra premium-laptops, så den får någon extra centimeter på bredden.

Snygg skärm men inte proffsklass

Skärmen har en upplösning på 2 496 x 1 664 bildpunkter, precis över 200 pixlar per tum. Det är helt klart skarpt nog för att undvika pixlig upplevelse på normalt arbetsavstånd. Skärmen har också övertygande ljusstyrka på ungefär 400 cd/m2, men med lite tapp i intensitet i nederkant. Skärmen matchar srgb i färgomfång och ser ut att leverera neutrala och rätt så korrekta färger. Med ljusstyrkan i topp får vi ett visst ljusläckage i svarta ytor. Inomhus med normaldämpad ljusstyrka får vi en mer balanserad dynamik i bilden.

Trots helblankt glas framför skärmen tycker vi att Surface Laptop 3 gör ett bra jobb med att undvika reflexer i skärmytan. Den har som alla Surface-enheter stöd för pekkontroll och digitizerpenna. Microsofts egna Surface Pen kostar lite drygt en tusenlapp om du vill komplettera med det, men just på en laptop ser vi inte riktigt vad användningen för det är.

Högtalare sitter dolda utan synliga element eller galler, men låter riktigt bra med fin balans mellan bas och diskant. Framför allt kan du dra upp till maxvolym utan distorsioner och skrälligt ljud. Det som möjligen saknas är lite extra tryck i basen, men för en så här tunn laptop är det svårt att klaga på det. Med Dolby Audio-läge påslaget får ljudet en fin krispighet, men du får tyvärr inga möjligheter att justera equalizer själv.

Surface Laptop 3 15 tum
Surface Laptop 3 har ett bekvämt tangentbord, men bakbelysningen i knapparna är kanske i svagaste laget.

AMD levererar stabilt

Medan den lilla modellen av Surface Laptop har Intel-processor har Microsoft istället valt AMD i 15-tummaren, nya tredje generationens Ryzen 5 och Ryzen 7. Vår modell har Ryzen 5 3580U, en modell som identifierar sig som ”Microsoft Surface Edition”. Den levererar riktigt övertygande prestanda med sina fyra kärnor och åtta trådar.

I våra tester matchar den i princip de datorer vi testat med mobila tionde generationens Intel Core i7. Det är svårt att säga exakt eftersom olika mätprogram tittar på olika saker, men Ryzen-processorn ser ut att ligga lite före för fokuserade arbetsuppgifter på färre trådar, medan Core är bättre på multitasking och många parallella processer.

Skillnaden på Ryzen 5 3580U och den mer vanliga 3500U som vi hittar i en hel del andra laptops är att den har snäppet kraftfullare grafik, Radeon RX Vega 9 istället för Vega 8. Det är en pigg liten grafikprocessor som lyfter både jobb i kreativa program och sådant som enklare 3d-modellering, och ger tillräckliga prestanda för en del spel. För att få samma upplevelse i en Intel-dator behöver du ha extra Geforce- eller Radeon-kort under huven.

Visst fläktljud, ibland

Nya Ryzen-processorerna imponerar. Så här bra har AMD aldrig lyckats leverera i en slimmad laptop förut och de är en seriös utmanare till Intel även i det mobila. Om Ryzen 5 funkar lika bra i en riktig 13 tums ultrabook är en annan femma. Den verkar generera lite mer värme, och undersidan på datorn, som helt saknar galler för luftintag, kan tidvis bli rätt så varm. För det mesta är kylningen i datorn passiv, men när fläktarna går igång är de svåra att missa.

Med ljusstark skärm i en udda upplösning är det svårt att avgöra om det är den eller processorn som tömmer batteriet snabbast. Vi får i alla fall duglig batteritid på upp till strax under tio timmar vid försiktig användning. Det är lite mindre än Microsofts utlovade 11,5 timmar, men våra testmetoder ser ut att skilja sig något. Deras inkluderar ospecificerade perioder i vänteläge, medan vi kör på med skärm på och aktivt användande.

Surface Laptop 3 15 tum stängd
Windows-loggan i skärmlocket är så diskret att den ibland knappt syns.

I vilket fall som helst hade vi hoppats på mer. Det här är en snyggt slimmad dator med låg vikt, men hade den varit lite knubbigare, vägt lite mer och haft ett större batteri istället hade vi inte klagat. Vill vi ha extra mobilitet och låg vikt väljer vi ändå hellre en 13-tummare.

Omdöme

Vi gillar mycket med Microsofts första 15-tummare. Den har designen, skärmen, prestandan och byggkvaliteten vi hoppats på. Men Microsoft snålar på och tar hutlöst betalt för mer ram-minne och lagring. Vår modell har 8 GB ram och 256 GB ssd. Det är snålt med en prislapp på nästan 19 000 kronor. Vill vi ha mer minne får vi lägga på mer än 3 000 kronor. Endast en toppmodell, den med Ryzen 7, har ssd på 512 GB, och då får du betala hela 26 699 kronor. Vi hade också hoppats att Microsoft anammat mer av de saker som 15-tumsformatet har att erbjuda, och inte låst in sig i sitt egna strikta Surface-tänk. Fler portar och större batteri hade varit ett klart plus.

Specifikationer

Produktnamn: Surface Laptop 3 15 tum
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Microsoft
Processor: AMD Ryzen 5 3580U, 2,1 GHz quad core
Grafik: AMD Radeon Vega 9
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 15 tum blank ips, 3:2, 2496x1664 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Usb 3.0, usb 3.1 typ c med displaytport, headset, Surface Connect
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), Bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: TPM, stöd för digitizerpenna
Batteritid: 1h 25min (hög belastning), 9h 50min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 33,95 x 24,4 x 1,5 cm
Vikt: 1,54 kg
Rek. Pris: 18 799 kr
Pris: 18 790 kronor hos CDON.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 545 poäng
Geekbench 5, gpu: 3 103 poäng
Geekbench 5, grafik: 11 585 poäng
Disk, läsning: 827,4 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Snygg avskalad design.
Hög byggkvalitet.
Bra ljud och bild.
Goda prestanda.

minus

Dumsnålt med anslutningar.
Lite minne och orimligt dyrt med mer.
Batteritiden kunde vara bättre.

Betyg 4 av 5

Microsoft Surface Laptop 3 13" (2019)

Bästa pris just nu: 12890 kr