Microsofts Surface Pro X lägger till en saknad pusselbit till Surface-segmentet: En dator som alltid är påslagen och uppkopplad, och som låter dig vara produktiv var du än befinner dig.

Det som ändrats på insidan – som den skräddarsydda Snapdragon 8cx-baserade variant som byggts tillsammans med Qualcomm – ackompanjeras av stora yttre förändringar. Ett par usb-c-portar och en "sänka" där du kan ladda Surface Pen trådlöst hör till de mer lyckade initiativen. Tyvärr har både 3,5-millimetersuttaget och usb-a-kontakterna fått stryka på foten som en del i designförändringen. Däremot finns är ett fack för sim-kort.

Microsofts nya 13-tumsplatta börjar säljas den 5 november i USA, och vi svenskar får vänta till 19 november. Priset börjar på 12 899 kronor. Användare kommer i alla fall att få stor valfrihet med olika minnes- och lagringsval och olika varianter för konsumenter och företagsanvändare.

Bland tillbehören hittar vi en ny Surface Slim Pen och ett Surface Pro X Signature Keyboard, men vi har inga detaljerade uppgifter kring pris och tillgänglighet för dessa.

En djärv, ny look för Surface

Det må låta som en petitess i sammanhanget, men det som sticker ut mest med Surface Pro X är nya Slim Pen. När vi vecklar ned tangentbordet visar den sig ligga i en liten urgröpning över knappsatsen, en tillplattad tingest som inte ser mycket ut för världen. Men bara det faktum att den laddar sig själv trådlöst, kan starta Whiteboard och inte är speciellt lätt att tappa bort är värt mycket i våra ögon.

Surface Pro X
Foto: Mark HachmanMed tangentbordet uppvikt ser Surface Pro X ut som vanligt...

Vana Surface-användare tenderar att strö sina pennor lite här och var, eftersom det varit svårt att hålla reda på dem. Så länge den nya lösningen inte påverkar batteritiden för själva plattan är det bara att applådera Microsofts kombinerade förvarings- och laddlösning för Slim Pen.

Själva pennan är nu alltså mer tillplattad till formen, och känns riktigt bekväm att hålla i handen. Den har 4 096 nivåer av tryckkänslighet vilket är så nära en standard vi kan komma i pennsegmentet. Slim Pen är kompatibel med andra Surface-enheter, men kostar långt över en tusenlapp att köpa separat.

Surface Pro X
Foto: Mark Hachman...men där under hittar vi Surface Slim Pen.

Vi slänger också en uppskattande blick mot de två usb-c-portar som äntligen hittat till Surface-produkterna. De sitter på vänstersidan. Microsoft kommer även fortsättningsvis att satsa på Surface Connector för laddning av plattan, men de nya usb-c-portarna kan antagligen rycka in i nödfall eftersom de klarar upp till 15W.

Med tanke på hur länge Microsoft ignorerat usb-c är det nästan svårt att tro att de nu väljer att gå all-in. Men det gör man verkligen, och det är usb-a, 3,5 mm-porten och micro sd-facket som får sota för det. Du som använder bluetooth i hög utsträckning lär inte märka av detta lika mycket, men Microsofts veritabla utrensning av klassiska portar är nästan lite osympatisk.

På plus-sidan hittar vi det faktum att Microsoft lyckats klämma in en 13-tumsskärm med 2880 x 1920-upplösning i ett 12-tumschassi. Plattan är något mer slimmad än nya Surface Pro 7 till sitt format och har extremt tunna skärmkanter. Surface Pro X lever glädjande nog upp till sedvanlig Surface-standard med sin ljusa, pixeltäta display som är väldigt snygg att titta på.

Surface Pro X
Foto: Mark HachmanPå sidan av Surface Pro X sitter de nya usb-c-portarna.

Enheten väger futtiga 762 gram, vilket är lika mycket som en Surface Pro 6. Vi får bara en mattsvart variant den här gången, men både själva plattan och tangentbordet känns som stabila produkter som dessutom fungerar väldigt bra ihop.

Men insidan av Surface Pro X är nästan lika iögonfallande som det yttre. Här hittar vi:

Skärm: 13 tum (2880 x 1920) (267 ppi) Pixelsense-panel med touch.
Processor: Microsoft 3 GHz 8-kärnig SQ1 (designad med Qualcomm och baserad på Snapdragon 8cx).
Grafikkrets: Adreno 685.
Minne: 8-16 GB LPDDR4x.
Lagring: 128/256/512 ssd.
Portar: Surface Connect, nano-sim, 2 usb-c.
Kamera: 5 megapixel (fram) med Windows Hello; 10 megapixel (bak) med 1080p-video.
Batteritid: 13 timmar.
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0/Snapdragon X24 lte.
Operativsystem: Windows 10 Home (konsument) Windows 10 Pro (företag).
Mått: 11.3 x 8.2 x 0.28 tum (7,3 millimeter tunn).
Vikt: 762 gram.
Färg: Aluminium (mattsvart).
Övrigt: Snabbladdning: 80 procent på en timme.
Pris: Startar på 999 dollar.

Respektabel prestanda

Ryktena om en Surface Pro-platta som drivs av Qualcomm 8cx var alltså korrekta, även om Microsoft har skräddarsytt och bytt namn på kretsen till Microsoft SQ1. Den ska köra på 3 GHz snarare än de 2.84 GHz Qualcomm uppgav på Computex i våras.

Med det nya Qualcomm-chippet kommer en mängd fördelar. För det första får vi alltså en sim-kortplats på baksidan av chassit. Det ska gå också gå att välja till e-sim, men vi vet inte hur det blir med den saken i Sverige.

Surface Pro X
Foto: Mark HachmanEn närbild på nya Slim Pen.

Bredvid sim-platsen sitter hårddisken, som ska gå att byta ut även för privatanvändare. Det kommer dock att krävas specialverktyg och viss kunskap om datorer för att göra detta. Tack vare Qualcomms teknik för snabbladdning ska det gå att ladda Surface Pro X till 80 procent på en dryg timme.

Upplever vi Surface Pro X som snabb? Absolut, under de begränsande demoförhållanden vi fick chansen att prova den. Att surfa i Edge (och Chromium-baserade Edgium) gick finfint, men vi fick inte chansen att ladda ned och prova med Google Chrome. Netflix och Youtube fungerade också smidigt, om vi bortser från det överansträngda wifi-nätverket i Microsofts kläm-och-känn-bås.

När allt ska sammanfattas är Surface Pro X Microsofts tunnaste, lättaste, mest snabbladdade och kraftfulla Surface Pro hittills. I alla fall enligt Microsoft själva. Vi kan skriva under alla påståendena förutom det sista – detta får vi återkomma till när vi fått in Surface Pro X för ett riktigt test.

IDG News
Översättning och bearbetning: Billy Ekblom.