Testad produkt: Microsoft Surface Pro X
Pris: Från 14 990 kronor hos Prisjakt.

Vi väntar fortfarande på de nya dubbelvikta mini-Surface, men av de nyheter som Microsoft presenterade i höstas och som faktiskt börjat levereras, är Surface Pro X kanske den mest annorlunda och intressanta.

Här har Microsoft tagit en vanlig Surface-platta, slimmat ner den, justerat designen, maximerat skärmytan och optimerat den för mobilitet. Till det yttre är det påtagliga förändringar jämfört med en Surface Pro-platta. Den är ungefär lika stor i bredd och höjd, men påtagligt tunnare, och tack vare tunnare skärmkanter får Microsoft här plats med en större skärm.

Det är för det mesta positivt, men vill du greppa den så är marginalerna på kortsidorna lite irriterande tunna, och du kommer oundvikligen blockera en del av bilden med tummarna. Upptill och nedtill är skärmkanterna lite större. På ovansidan får det därför plats med en selfie/webb-kamera plus ir-kamera för ansiktsinloggning.

Ljud och bild i toppklass

Den har rundare hörn och kanter än en Surface och plattan känns mer som en Ipad eller Galaxy Tab-platta, fast med samma stadiga utfällbara stöd baktill som alltid. Vikten är dock ungefär samma som i Surface Pro 7, det skiljer några enstaka gram. Men den nya formen gör det betydligt behändigare att jobba med handhållen, eller ha i knät och titta på en film.

Surface Pro X framifrån
Skärmen är en av de bästa sakerna med Surface Pro X

För det ändamålet är den både bra och dålig. Positivt är att den stora skärmen på exakt 13 tum har både skarp upplösning, god ljusstyrka och bra kontrast. Den matchar srgb-standarden och har ännu mer stuns i färgerna än Surface Pro 7. För just att göra sådant som surfa och konsumera media på kan det här vara Surface-seriens bästa bildskärm hittills.

Plattan har också riktigt bra inbyggda högtalare, en på vardera kortsida. De levererar distinkt och rent ljud från bas till högsta diskant, och låter bra både på dämpad volym och fullt blås. Vi får inte Dolby Atmos-stöd men väl Dolby Audio Premium, med flera bra förinställda profiler och möjlighet att justera equalizer.

En saknad port, men nya och bra andra

Surface Pro X har skippat uttag för hörlurar, vilket ju kan behövas ofta om du kollar på film. Det känns lite som ett dumsnålt beslut, Det finns tunna plattor och även mobiler som fortfarande har plats för det. Här är det ljud via usb-c-kontakt eller bluetooth som gäller. Vi får inte med någon usb-adapter för det utan det får du skaffa separat.

Även när det gäller andra externa anslutningar skiljer sig Surface Pro X från andra Surface. För det första har Microsoft här helt slängt ut stora usb-a-porten och har istället två usb-c-portar på ena kortsidan. Dessa stödjer snabb data, skärmutgång och även batteriladdning. Det verkar vara hdmi 1.4-standard på skärmutgången, för vi får inte över 30 Hz på en ansluten 4k-skärm.

Trots att plattan alltså stödjer batteriladdning via usb-c så har den Microsofts proprietära, avlånga Surface Connect-port och du får laddare till den. För vår del hade de gärna kunnat skippa den, anammat usb-portarna fullt ut och berett plats för ett hörlursuttag istället. Eller kanske en minneskortläsare. Det har plattan inte heller.

Surface Pro X penna
Surface Pro X har en ny penna som vi tycker både ser bra ut och är riktigt bekväm att använda.

E-sim och smart ny penna

I gengäld kommer Surface Pro X med extra mobila uppkopplingsmöjligheter. Den har inte wifi 6, men dess mottagning på wifi 5 är snabb och stabil i våra rätt så varierade testmiljöer. Det den däremot har är inbyggt lte-modem med hög kapacitet. Det har både simkortsläsare och stödjer e-sim.

Surface Pro X har eget specialdesignat tangentbord och penna som tillval. Pennan har fått platt design som sägs vara inspirerad av snickarpennor, men främst känns som ett sätt att spara utrymme, även om vi faktiskt tycker den är bekväm. Den har inte bytbart standardbatteri som vanliga Surface Pen utan inbyggt laddbart batteri och trådlös laddning. Antingen i ett eget ställ, eller i en behändig fördjupning på tangentbordet.

Tangentbordet är medadels likt det i andra Surface-plattor med god kvalitet och bekväma ytor. Det har inte har samma design som tidigare för dockning, och vi har vissa problem med att få det att ”träffa rätt” när vi snäpper ihop delarna. Vi får sikta extra noga för att få ihop dem. I gengäld sitter de stadigare samman än på tidigare Surface-plattor.

Surface Pro X tangentbord
Pennan kan laddas trådlöst i en dedikerad plats på tangentbordet. 

Windows 10 på Arm-processor

Den stora nyheten och det som gör Surface Pro X lite kontroversiell sitter under huven. Den är byggd på en Arm-baserad processor istället för x86 och Intel Core som i andra Surface-plattor. Riktigt vad orsaken till det är framgår inte, men vi antar att det har med tunnare, svalare och strömsnålare egenskaper att göra. Systemkretsen är Microsofts egna med namnet SQ1, och är framtagen tillsammans med Qualcomm.

Den har åtta processorkärnor med Kryo-arkitektur, där fyra snabba är klockade till 3 GHz, samt grafikkretsen Adreno 685. På pappret låter det riktigt vasst – det är mer muskler än en flaggskeppsmobil eller vad som sitter i en Ipad Pro. Men att köra Android eller Apples Arm-optimerade IOS och Ipad OS på Arm-processor är något helt annat än att köra Windows.

Vår upplevelse med Surface Pro X är att den i grunden ungefär matchar andra ultratunna bärbara med en enklare men inte maxad Core-processor och Intel-grafik. En Surface Pro 7 med Core i5-processor, till exempel. Och det är ju snabbt nog för det mesta, speciellt med Surface-datorernas rena Windows-installation. Lagringen är också dugligt snabb med läshastighet runt 800 MB/s.

Surface Pro X finns med 8 eller 16 GB minne, och med 128, 256 och 512 GB ssd och ett prisspann mellan 12 899 och 22 499 kronor. Vår testade mellanmodell har 16 GB ram och 256 GB ssd och kostar 18 799 kronor. Som vanligt får du betala extra för tangentbord och penna.

Svårt att mäta prestanda

Exakt hur snabbt det går jämfört med en Core-laptop eller en Snapdragon-mobil kan vi inte ge siffror på, eftersom samma benchmarkprogram inte fungerar till hundra procent. Och det är ovanligt stor variation i prestanda mellan olika program. Detta eftersom Arm-processorn är begränsad i vilka vanliga Windows-program den kan köra.

Surface Pro X baksida
Surface Pro X finns bara i en färg, mattsvart.

Appar i Windows Store byggda med UWP och program som finns i ARM64-version funkar klockrent. Hit hör sådant som Office-sviten och egna webbläsaren Edge. Utöver det kan plattan också köra traditionella Windows-program av 32-bitarstyp, men det sker med en emulation som märkbart drar ner prestandan.

Det märks till exempel när vi testar att installera och köra Chrome. Det fungerar, men laddning av tunga webbsidor och scrollning i dem går ovanligt segt. Av den anledningen kan vi inte heller lita på poäng från våra benchmarkappar som Geekbench, som är 32-bitars x86-program.

64-bitars Windows-program kan inte Surface Pro X alls köra. De flesta större program finns i både 32- och 64-bitarsversioner, och då väljer du helt enkelt den första när du installerar. Men det kan finnas program utan 32-bitars-version, och då är det kört. Tunga program som vill kunna utnyttja mycket ram-minne är uteslutande 64-bitars. Exempel på det är Adobes program som Photoshop och Premiere.

Håll koll på programmen

En del antivirusprogram och säkerhetssviter finns också bara i 64-bitarsversion. Det kan också finnas enskilda mindre specialprogram som skrivits enbart för 64 bitar, vilket ju de flesta Windows-datorer idag stödjer. Styrprogram för tillbehör, lösenordshanterare, vpn-klienter, krypteringsprogram med mera… du bör helt enkelt gå igenom de program du använder och kommer att behöva och se efter om de är 32- eller 64-bitarsprogram innan du slår till på en Surface X Pro.

Microsoft sägs enligt en artikel från Neowin jobba på emulering även för 64-bitarsprogram, men det är inte offentligt bekräftat. Och ingenting som finns tillgängligt nu, eller inom snar framtid. Och det löser inte problemet med tyngre program som skulle få klara prestandaproblem med ett emuleringslager. Adobe uppges vara på väg med riktiga ARM64-versioner. Först ut är teckningsprogrammet Fresco. Men utöver det är ingen tidsplan eller detaljer avslöjade.

Surface Pro X design detalj
Rundade, mer greppvänliga kanter. Det välkomnas.

Vad är då poängen med denna i dagsläget begränsande hårdvaruplattform, förutom kanske att den möjliggör tunnare och lättare design? Det skulle i så fall vara låg strömförbrukning och lång batteritid. På den punkten blir vi dock inte jätteimponerade. Den klarar sig bättre än Surface Pro 7, vilken är rätt så medioker på den punkten. Vi får inte ut mer ur Surface Pro X än en genomsnittlig vanlig ultralätt 13-tummare. Det är också påtaglig skillnad om vi jobbar med ARM64-appar eller x86-program. De senare äter batteri påtagligt snabbare.

Omdöme

Surface Pro X borde komma med en stor varnings-etikett. Den är en grymt snygg platta med skärm och ljud i toppklass och med en handfull moderna funktioner som vi välkomnar i en Surface. Men Arm-baserade plattformen riskerar att ställa till det för dig när du minst anar det. 2019 ska inte en vanlig användare behöva bekymra sig om dess nya Windows-dator kan köra Windows-program.

För en liten skara användare som klarar sig med ARM64-optimerade program kan det vara en idealisk tablet. Men även de förväntas hålla reda på och söka upp exakt vilka dessa program är. Även för dessa användare är vi dock tveksamma till plattans lite saftiga prislapp.

Specifikationer

Produktnamn: Surface Pro X
Testad: December 2019
Tillverkare: Microsoft
Processor: Microsoft SQ1, 3 GHz octa core
Grafik: Adreno 685
Minne: 8 / 16 GB ddr4
Lagring: 128 / 256 / 512 GB ssd
Bildskärm: 13 tum blank ips, 3:2 bildförhållande, 2880x1920 bildpunkter
Kameror: 10 megapixel bak, 5 megapixel + ir för Windows Hello fram
Anslutningar: 2st usb 3.1 typ c med hdmi, surface connect, kontakt för tangentbord
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, lte, a-gps
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Ansiktsinloggning, tpm. Tangentbord, mus, penna som tillval.
Batteritid: 4h 55min (hög belastning), 16h 40min (låg belastning)
Ljudnivå: Fläktlös
Storlek: 28,7 x 20,1 x 0,73 cm
Vikt: 774 gram
Rek. pris: 18 799 kronor på Microsoft.se (16 / 256 GB)
Pris: Från 14 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Slimmad form och greppvänlig design.
Utmärkt bild och ljud.
Smart ny penna och tangentbord.
Bra prestanda, ibland.

minus

Tveksamma prestanda, ibland.
64-bitarsdilemmat.
Inget hörlursuttag.
Priset.

Betyg 3 av 5

Microsoft Surface Pro X 8GB 256GB Pris vid test: 14990 kr.

Bästa pris just nu: 12990 kr