Apples nya datorer med arm-baserade M1-kretsen slog ner som en bomb så här i slutet av året. Men de var faktiskt inte först med att flirta med arm-arkitektur. Microsoft har sedan flera år utforskat Windows 10 för arm-processorer och en handfull modeller, framförallt hybridplattor, har släppts av tillverkare som HP, Lenovo, Asus och Microsoft själva.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Utan fullt Windows-stöd och optimerad grafik trampar Surface Pro X vatten. Det hjälper inte att hårdvaran från processor till skärm och högtalare håller hög klass, att batteritiden är övertygande och att det är den snyggaste och mest bekväma Surface-plattan som släppts. Fungerar den inte fullt ut som en Windows-dator blir det mer förvirrat än lyckat. Det finns hopp, men vi är inte där ännu.

Positivt

  • Snygg, slimmad och greppvänlig
  • Pålitliga notebook-prestanda
  • Utmärkt bild och ljud
  • Snygga, bekväma tillbehör.

Negativt

  • Medioker grafikprestanda
  • Fortfarande ingen wifi 6
  • 64-bitarsdilemmat.
  • Priset.

Testad produkt: Microsoft Surface Pro X
Pris: 18 030 kronor hos Proshop.

Surface Pro X släpptes förra hösten, med Windows 10 Home, med ett eget format och en design som stack ut i Surfacefamiljen. Plus en egen systemkrets; Microsoft SQ1. Japp, Microsoft körde Windows på egen arm-processor långt innan Apple. Fast egentligen var den inte deras. Kretsen tillverkas av Qualcomm och är en gemensamt utvecklad variant av Qualcomms Snapdragon 8cx från 2018, med framförallt kraftfullare grafikprocessor.

Nu har Microsoft alltså släppt en uppgraderad version av Surface Pro X, som säljs parallellt med originalkonfigurationerna från 2019. Det är i stort samma platta vi testade sist, en slimmad 13-tummare som trots stora mått är mer bekväm som tablet än andra Surface-modeller, tack vare slimmad design och lätt rundade kanter.

Kvalitet på ljud och bild

Den har en snygg och högupplöst skärm med bra ljusstyrka, hög kontrast och klockrena betraktningsvinklar. Den har ”bara” srgb-färgskala, så den kanske inte räcker till för professionella grafiker och fotografer, men den är utmärkt för vanlig surf, kontorsjobb och mediekonsumtion. Vi får också utmärkta inbyggda högtalare för just det sistnämnda.

Surface Pro X
Surface Pro X är helt klart den snyggaste Surface.plattan.

På sidorna sitter dubbla usb 3-portar, men uttag för 3,5 millimeters hörlur saknas. Ska du ansluta lurar är det adapter som gäller eller bluetooth. Bluetooth och annan trådlös uppkoppling är likadan som i förra modellen, inklusive sim-kortsläsare för mobilt bredband, som finns i en lucka bakom plattans utfällbara stöd. Vi hade hoppats att med en ny systemkrets också skulle komma stöd för 5g och wifi 6, men så är inte fallet.

Största nyheten är den uppgraderade systemkretsen, Microsoft SQ2. Microsoft är rätt förtegna om detaljer om den. Vi vet att det är en med åtta kärnor, precis som föregångaren, och att kärnorna fortfarande är av typen Kryo 495. Enligt systeminformation i Windows är klockfrekvens uppskruvad till 3,51 GHz. Den har också ny, snabbare grafikkrets, Adreno 690.

Lätt laptop-prestanda

Vad detta innebär i praktiska prestanda och hur den står sig mot andra plattformar just nu är svårt att säga. Vi är inte helt säkra på att benchmarkprogram som Geekbench presterar på samma nivå som för en x86-processor. Men SQ1 var enligt sådana mätningar ungefär jämförbar med den åttonde generationen av en strömsnål Intel Core i5, vilket för en tunn hybridplatta inte alls är dåligt.

SQ2 överträffar detta, men det är ingen revolutionerande uppgradering, snarare en försiktig prestandahöjning. Samma sak kan sägas om grafiken. SQ2 har fått aningen bättre grafikprestanda järmfört med förra modellen. Vi kan inte köra det Geekbenchtest vi brukar för att testa grafikkretsen, men alternativet GFXbench fungerar bättre och vi kan då jämföra grafikprestanda med andra datorer vi har tillhands, inklusive en Mac med Apple M1 och en pc med ny Intel-processor och Iris Xe-grafik.

Surface Pro X högtalare
De små framåtriktade högtalarna ger utmärkt ljud, men det gäller att se upp hur du greppar plattan, så du inte råkar täcka över dem.

Just grafiken är av en besvikelse. Vi vet vad Adreno-kretsar klarar av då de sitter i Android-plattor och telefoner, men när de ska driva en Windows-dator blir det tungrott. Det känns definitivt som om Microsoft och Qualcomm borde kunna jobba på en bättre matchning mellan Adreno och de grafiska API:er som används i Windows.

Dessa resultat återspeglas i användarupplevelsen. Att starta och köra flertalet enklare program klarar den utmärkt och den hade upplevts som ännu rappare med en snabbare ssd-disk. Allt från förinstallerade Microsoft Office-paketet till strömmade vidotjänster, webbsidor och enklare fotoregigeringsprogram flyter på utan större problem. Scrollning i en del tunga dokument kan kännas hackiga, vilket vi gissar beror på grafiken.

Hårdvaran är inte problemet

Allt det här är dock ganska poänglöst, eftersom Microsoft fortfarande inte fått ordning på vad som är viktigast: Windows fungerar bara till hälften på arm-processor. Det här är en normal Windows-installation och inte en i S-läge, du kan alltså köra Microsoft Store-appar. Men vare sig om de kommer från Store eller från annat håll fungerar i dagsläget endast 32-bitarsappar. När det gäller drivrutiner är det enbart de som är till för arm-baserad Windows-pc som stöds.

Surface Pro X tangentbord.
Surface Pro X har ett utmärkt eget tangentbord som går att köpa till, men som vanligt ingår det inte i priset. Skaffar du det får du också välja med eller utan penna.

Ett försök för 64-bitarsstöd ska ske nu i november via Windows Insider-programmet, men hur lång tid det tar innan det släpps för vanliga användare är oklart. Här har Apple verkligen visat vägen med M1-processorn och konverteringslagret Rosetta 2 i senaste MacOS.

På den punkten behöver Microsoft komma ikapp innan de kan tas på allvar på sin satsning av arm-processorer. Innan dess kan vi inte rekommendera denna annars så läckra, om än väldigt dyra, platta. 

Specifikationer

Produktnamn: Surface Pro X (2020)
Testad: November 2020
Tillverkare: Microsoft
Systemkrets: Microsoft SQ2
Processor: 8 st Cryo 495 3,15 GHz
Grafik: Adreno 690
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 256/512 GB ssd
Bildskärm: 13 tum ips, 2 880 x 1920 bildpunkter
Kameror: 10 megapixel bak, 5 megapixel fram
Anslutning: 2st usb 3 typ c, Surface Connect, docking tangentbord.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps
Operativsystem: Window 10 Home
Övrigt: Ansiktsigenkänning, tpm. Tangentbord, mus, penna som tillval.
Batteritid: 4h 40min (hög belastning), 16h 10min (låg belastning)
Storlek: 28,7 x 20,8 x 0,73 cm
Vikt: 774 gram
Rek. pris: 18 999 kronor (256 GB), 22 999 kronor (512 GB)
Pris: 18 030 kronor hos Proshop.

Prestanda

Geekbench 5, cpu multi core: 3 104 poäng
Geekbench 5, cpu single core: 802 poäng
GFXbench DX T-Rex (Directx 9.1): 9 988 frames
GFXbench DX Manhattan (Directx 10): 5 616 frames
Disk, läsning: 390,5 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

Betyg: 3 av 5