Uppdatering 2020-10-05:

Surface Neo försvinner från Microsofts hemsida

Microsoft har nu helt och hållet tagit bort sin undersajt för Surface Neo, företagets enhet med dubbla skärmar som ska använda sig av Windows 10 X, rapporterar MS Poweruser.

För några veckor sedan tog Microsoft också bort alla sina Youtube-videos för Surface Neo i samband med att deras vikbara mobil Surface Duo släpptes.

Sedan tidigare har Microsoft bekräftat att de skjutit upp lanseringen av “Windowsenheter med dubbla skärmar”. När Surface Neo kan tänkas dyka upp istället är okänt men återkommande rykten säger att det kan dröja ända till 2022.

Uppdatering 2020-05-05:

Microsoft bekräftar uppskjuten lansering

I början av april kom rykten om att Microsoft ska skjuta upp lanseringen av Surface Neo och Windows 10X för enheter med dubbla skärmar. Nu har Panos Panay bekräftat det i ett blogginlägg.

Microsoft har skiftat fokus för sina ansträngningar till de kundernas nya behov under coronakrisen, och Windows 10X ska därför till att börja med bara komma till enheter med en skärm – ett mellanting mellan surfplatta och laptop.

Panos Panay skriver att det är ”Windowsenheter med dubbla skärmar” som försenas. Det kan tyda på att mobiltelefonen Surface Duo, som kör Android, ändå kommer lanseras enligt den ursprungliga planen.


Uppdatering 2020-04-09:

Lansering senareläggs

Microsoft planerar inte längre att lansera Surface Neo under 2020, rapporterar Zdnet.

Beslutet har fattats för att kunna fokusera på den nya verkligheten under covid-19-pandemin där många miljoner människor jobbar hemifrån och kommunicerar digitalt.

Zdnets källor inom Microsoft påstår att Microsofts produktchef Panos Panay började informera internt om beslutet under onsdagen. Varken Microsofts egna Surface Neo eller några tredjepartstillverkade enheter med dubbla skärmar och Windows 10X ska vara aktuella innan årsskiftet.

Målet nu är istället att få ut Windows 10X på mer traditionella enheter med bara en skärm. En Microsoft-talesperson säger till Zdnet att företaget inte har några kommentarer.

Tidigare:

Under onsdagens Surface-kavalkad har Microsoft visat upp vad företaget kallar den första i en helt ny kategori av produkter: Surface Neo.

Surface Neo är en bärbar dator, surfplatta och digital anteckningsbok som använder sig av två skärmar. Dessa kan användas separat eller tillsammans, och enheten går att fälla ihop för att lätt tas med. 

Neo har dessutom ett magnetiskt bluetooth-tangentbord som går att fälla ut, och låser sig då över lite mer än hälften av den ena skärmen. Resten av ytan görs då om till en långsmal touch-skärm. Surface Neo har även en Surface Slim Pen som fäster sig magnetiskt på enheten.

Surface Neo
Foto: Microsoft

Skärmarna ska vara 5,6 millimeter tunna, vilket enligt Microsoft gör dem till "världens tunnaste lcd-paneler". De är därtill skyddade med Gorilla Glass. Surface Neo använder sig också av en ny version av Windows 10 – Windows 10X – som är gjord speciellt för att fungera ihop med de två skärmarna.

Hårdvarumässigt håller däremot Microsoft hårt på detaljerna, eftersom Surface Neo är tänkt att släppas först nästa vinter.