Med hjälp av appen Microsoft Emulator har vi ägnat ett antal timmar åt att testa Windows 10X, det nya operativsystemet för Surface Neo och andra enheter med dubbla skärmar.

Första intrycket är att Windows 10X mer känns som ett operativsystem avsett för surfplattor eller mobiltelefoner än för datorer. Vissa saker är bra, medan andra saker gör oss irriterade. Till exempel älskar vi Wonder Bar som bland annat ger snabb åtkomst till emoji-symboler, men vi skakar på huvudet när vi inser att vi inte kan redigera bilder på den andra skärmen.

Surface Neo
Foto: MicrosoftSurface Neo – så som den ser ut på Microsofts pressbilder.

Lyckligtvis kommer Surface Neo, den första enheten som utrustas med det nya operativsystemet, inte att levereras förrän i slutet av året. Det ger Microsoft gott om tid att fixa de värsta bristerna.

Tack vare Microsofts emulator kan vi testa Windows 10X i flera olika lägen, till exempel i form av en uppslagen bok, en bärbar dator eller en surfplatta.

Sparsmakat gränssnitt

När vi startar Windows 10X möts vi av en blåfärgad skärm helt utan synliga appar och vi lägger dessutom märke till att det inte finns några som helst spår av den röststyrda assistenten Cortana.

Längst ner på skärmen finns ett reglage som låter oss komma åt aktivitetsfältet, antingen med hjälp av fingret eller en inkopplad datormus.

Hemskärmen
Windows 10X med aktivitetsfältet synligt. Notera att ikonerna är nya och att Startmenyn inte återfinns på sin sedvanliga plats till vänster. Det ska gå att flytta den dit, men hur man gör har vi inte listat ut än.

I aktivitetsfältet finns de appar som körs för närvarande och en av dessa är Aktivitetsvy, som ironiskt nog låter dig se vilka appar som körs för närvarande.

Inställningar
Inställningarna i Windows 10X liknar de som finns i vanliga Windows 10, men antalet tillgängliga alternativ är färre.

I aktivitetsfältet finns även den välbekanta Startmenyn, fast på en ny plats. Om du klickar på den får du upp en lista med tillgängliga appar och dina senast öppnade filer. Längst upp finns dessutom ett sökfält där du kan hitta det du letar efter.

Startmenyn
Startmenyn för Windows 10X påminner mer om hur det ser ut i Android än i vanliga Windows 10.

Dubbla skärmar – dubbelt så roligt

Med Windows 10X medföljer i stort sett samma program som i vanliga Windows 10, däribland Mail, Kalender, Edge, Utforskaren, Kalkylatorn och så vidare.

När du öppnar ett program så läggs det på den första skärmen och tyvärr hamnar även det andra programmet du öppnar på samma skärm. Förhoppningsvis fixar Microsoft så att det andra programmet hamnar på den andra skärmen, för det är ju trots allt syftet med dubbla skärmar.

Dubbla skärmar
Dubbla skärmar kan vara bra att ha.

Tanken är enkel: med dubbla skärmar kan du förhoppningsvis bli dubbelt så produktiv. Till exempel kan du kolla mejlen på ena skärmen och ha din kalender öppen på den andra. Alternativt kan du söka efter en restaurang på den ena skärmen samtidigt som du ser en karta på den andra, vilket är smidigt värre.

Fyra appar samtidigt
Om du vill kan du fästa fyra appar i var sitt hörn i Windows 10X.

I normalfallet tar varje app upp en skärm, men genom att dra en app till valfritt hörn kan du få plats med upp till fyra appar samtidigt. Det bör emellertid påpekas att det kan bli lite väl trångt på mindre enheter som Surface Neo.

Störande kanter
Så här illa kan det se ut om du surfar på båda skärmarna samtidigt.

Ytan mellan de båda skärmarna ställer till det om du vill låta en webbsida fylla upp hela utrymmet, särskilt om du använder bokläget. Använder du din Surface Neo som en bärbar dator är kanterna lyckligtvis inte lika störande.

Edge
Webbläsaren Edge är mer begränsad i Windows 10X än i vanliga Windows 10, till exempel saknas stöd för annonsblockerare.

Vissa program klarar inte av att utnyttja båda skärmarna samtidigt. Till exempel kan du inte ha ditt bildbibliotek på den ena skärmen och redigera en bild på den andra skärmen, något som hade varit trevligt.


Wonder Bar är wunderbar!

Det finns mycket att klaga på i Windows 10X, men det finns också saker att hylla. Inte minst uppskattar vi Wonder Bar, ett verktygsfält som är fyllt med symboler (emoji och kaomoji) och bilder. Dessutom får vi tips om vilka ord som vi kan använda när vi skriver.

Som bekant är det krångligt att komma åt symbolerna i vanliga Windows 10, men här är det lika enkelt som på våra mobiltelefoner.

Wonder Bar
Du kan anpassa vad som ska synas i Wonder Bar. Här har vi valt emojisymboler och några roliga bilder.

Det går enkelt att anpassa Wonder Bar och lägga till urklipp, gif-animationer, formler och e-ink om så önskas.

Precis som i vanliga Windows 10 får du upp aviseringar i nedre högra hörnet när nya program installeras eller när du fått nya mejl. Men ikonen är löjligt liten och det krävs att du klickar på den för att justera ljud, ljusstyrka och så vidare.

Snabbinställningar
Under klockan finns den minimala ikonen som låter dig komma åt vissa snabbinställningar.

Få program fungerar som de ska

Microsoft vill att du ska ladda ner dina program från Windows Store, men ett urval signerade program från andra källor är också godkända. När det gäller äldre Win32-program körs de i en virtuell miljö, men det bör påpekas att bara ett fåtal går att använda fullt ut.

Anteckningar
För närvarande är Anteckningar den enda textredigeraren som fungerar med Windows 10X.

Program som inte kommer från Windows Store har en mörkare bakgrund, något som signalerar att de inte är optimerade för det nya systemet. En del appar, till exempel Slack, lyckas vi inte få i gång överhuvudtaget.

Slack
Vi har testat alla varianter av Slack som finns, ingen av dem startar i Windows 10X.

I skrivande stund saknas stöd för både Microsoft Office och Wordpad, något som gör att vi tills vidare får nöja oss med Anteckningar.

Windows Defender
Windows Defender ser lite annorlunda ut än vanligt i Windows 10X.

Microsoft hoppas att säkerheten i Windows 10X blir såpass hög att du inte ska behöva installera ett separat antivirusprogram, men troligtvis kommer vi att få se sådana förr eller senare.

Framtiden ser ljus ut

Även om vi inte är helt övertygade om att Surface Neo blir en försäljningssuccé tror vi att enheten kan bli en värdig efterföljare till Surface Go på sikt.

Windows 10X ska å sin sida inte ses som en ersättare till vanliga Windows 10 utan snarare som ett komplement. Äldre användare lär fnysa över det bristfälliga stödet för Win32-program, men för nya användare lär systemet erbjuda det mesta som behövs i vardagen.

Om allt går som planerat kommer Surface Neo och Windows 10X att göra debut lagom till julhandeln och det är bara att hoppas att de värsta barnsjukdomarna har fixats till dess.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander