Nästan ett decennium efter det att Microsoft Courier gått i graven gör Microsoft ett nytt försök på hårdvara som använder sig av dubbla skärmar. Detta stod klart efter offentliggörandet av Surface Neo och Surface Duo.

Missa inte: Så boostar du Windows 10-prestandan i höst 

I samband med att de nya enheterna presenterades under onsdagens Microsoft-event avslöjade företaget också att de kommer använda sig av en egen version av Windows 10; Windows 10X. Detta operativsystem är byggt särskilt för enheter med dubbla skärmar.

Applikationer i Windows 10X öppnas på den skärm du startar dem på, medan den andra skärmen är redo för att multitaska. Genom att dutta på en knapp i appens hörn kan den läggas över till den andra skärmen. Behöver du fokusera på en sak i taget kan du låta en app täcka båda skärmarna samtidigt.

Windows 10X
Foto: Microsoft

Windows 10X reagerar både på tillbehören du använder, såväl som hur enheten hålls. Microsoft kallar beteendet för “postures.” Exempelvis har Surface Neo ett magnetiskt bluetooth-tangentbord som täcker lite mer än hälften av ena skärmen, varpå resten av den förvandlas till en wonderbar med snabbikoner och en simulerad trackpad.

Microsoft-appar kommer optimeras för att kunna dra nytta av de dubbla skärmarna. Outlook kommer exempelvis visa inkorgen på ena sidan och hela meddelanden på den högra. Gissningsvis kommer många tredjepartsappar göra samma sak tills dess att Surface Neo släpps under vintern nästa år.

Att dömma av demonstrationen har Windows 10X också en ny startmeny som inte längre använder sig av Windows Live Tiles. Det oklart om någon av dessa förändringar även kommer dyka upp i Windows 10.