Uppdaterad (2020-02-16):

Utvecklare installerar Windows 10X – på en Macbook och en Surface Go

Microsofts kommande version av Windows, anpassat för att användas på enheter med dubbla skärmar, har inte släppts ännu, men det har inte hindrat åtminstone två utvecklare från att få Windows 10X att flyta på rätt bra på existerande enheter, rapporterar The Verge.

En av dem lyckades installera systemet på en Macbook, som med sin enda skärm istället delar upp gränssnittet i två delar. Det kan ses i den här videon.

En annan, närmare bestämt den på Twitter kända Steve Troughton-Smith fick Windows 10X att flyta på rätt bra på en Surface Go.

Microsoft väntas släppa Windows 10X senare under året, och kommer förinstallerat på enheter som Surface Neo.


Tidigare (2020-02-12):

"Uppdateras på 90 sekunder"

Windows 10X är Microsofts namn på den specialversion av Windows 10 som ska vara installerat på den nya våg av plattor med dubbla och vikbara skärmar som företaget hoppas att Surface Neo ska vara början av.

Nu har företaget avslöjat en del nya detaljer om systemet, och det kanske mest intressanta hittills handlar om uppdateringar. Microsofts utvecklare har nämligen separerat systemets olika komponenter – själva systemet, drivrutiner och program – så att en uppdatering kan installeras genom att helt enkelt ladda ner nya versioner av filer och byta till dessa efter en omstart.

Det innebär enligt Microsoft att systemuppdateringar kan installeras på så lite som 90 sekunder, en rejäl förbättring jämfört med uppdateringar i vanliga Windows 10, skriver The Verge.


Tidigare (2019-10-03):

Microsoft presenterar Windows 10X

Nästan ett decennium efter det att Microsoft Courier gått i graven gör Microsoft ett nytt försök på hårdvara som använder sig av dubbla skärmar. Detta stod klart efter offentliggörandet av Surface Neo och Surface Duo.

Missa inte: Så boostar du Windows 10-prestandan i höst 

I samband med att de nya enheterna presenterades under onsdagens Microsoft-event avslöjade företaget också att de kommer använda sig av en egen version av Windows 10; Windows 10X. Detta operativsystem är byggt särskilt för enheter med dubbla skärmar.

Applikationer i Windows 10X öppnas på den skärm du startar dem på, medan den andra skärmen är redo för att multitaska. Genom att dutta på en knapp i appens hörn kan den läggas över till den andra skärmen. Behöver du fokusera på en sak i taget kan du låta en app täcka båda skärmarna samtidigt.

Windows 10X
Foto: Microsoft

Windows 10X reagerar både på tillbehören du använder, såväl som hur enheten hålls. Microsoft kallar beteendet för “postures.” Exempelvis har Surface Neo ett magnetiskt bluetooth-tangentbord som täcker lite mer än hälften av ena skärmen, varpå resten av den förvandlas till en wonderbar med snabbikoner och en simulerad trackpad.

Microsoft-appar kommer optimeras för att kunna dra nytta av de dubbla skärmarna. Outlook kommer exempelvis visa inkorgen på ena sidan och hela meddelanden på den högra. Gissningsvis kommer många tredjepartsappar göra samma sak tills dess att Surface Neo släpps under vintern nästa år.

Att döma av demonstrationen har Windows 10X också en ny startmeny som inte längre använder sig av Windows Live Tiles. Det oklart om någon av dessa förändringar även kommer dyka upp i Windows 10.
Tidigare (2020-02-12):