Alienware AW522QF från Dell är en 55 tums oled med 4k-upplösning, kraftfulla inbyggda högtalare stadig fot och möjlighet till väggupphängning med vesa-fäste, och en behändig liten fjärrkontroll. Men den har ingen inbyggd tv-mottagare eller smart-system. Den har en prislapp i klass med eller till och med dyrare än en oled-tv i toppklass. Nästan 40 000 får du betala för den. Men det är ingen tv, utan enbart en skärm. En stor och väldigt spektakulär skärm.

Att den kommer från Alienware-serien ger en fingervisning om vad det handlar om. Det här är en skärm byggd för maximerad gaming-upplevelse, och tittar vi på specifikationerna så blir det ännu mer uppenbart, den har egenskaper som vi vanligen ser i spelskärmar för skrivbordet, som extra hög uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Den har även extra korta svarstider, ända ner till löjligt korta 0,5 millisekunder vilket är mycket ovanligt för en oled, och stöd för Radeon Freesync vilket ger extra jämn bilduppdatering om du ansluter en dator med AMD-grafikkort eller en Xbox One.

Snygg och snabb men svag

Skärmen levererar en skönt skarp bild med lyster i färgerna och en fin närvarokänsla. Kort och gott är det inget som ser så snyggt ut att spela på som en bra oled-panel. Synd bara att de är så sällsynta i vanlig skrivbordsskärmsstorlek. Skärmen har också väldigt bra färgomfång som nästan men inte riktigt matchar P3-standarden, och ser ut att ge oss jämna toningar och god dynamik.

Alienware AW522QF
Alienwaredatorer har ett helt eget formspråk, och det känns igen i denna skärm.

Exakt hur god dynamik är dock lite oklart. Den har inte stöd för någon av de vanliga hdr-standarderna som vi vanligen ser i en tv, som HDR10 eller Dolby Vision. Det vi har är Dells egna Smart HDR-funktion som fungerar ihop med hdr-läget i Windows och pc-spel. Om den växlar till hdr-läge när vi kopplar in en Xbox eller Playstation har vi svårt att avgöra.

Det beror mycket på att skärmen inte är särskilt ljusstark. Den är uppgiven till 400 cd/m2, vilket verkligen inte är nog för att leverera den där toppen som gör bilden i en bra hdr-tv extra livfull. Vi lyckas dessutom inte uppmäta mer än ungefär 350 cd/m2 som mest. För att få en bra upplevelse med skärmen behöver du kort och gott ha dämpad belysning och igendragna gardiner hemma. Då kan det å andra sidan bli väldigt snyggt.

I inställningsmenyn kan vi växla mellan färgiga lägen för en handfull olika spelgenrer, och några mer generella profiler för varma, kalla och neutrala färgtoner. Vi finner inte mycket orsak att någonsin gå från neutrala standardläget som ser fint ut till det mesta. Det går också att justera en profil manuellt, men du erbjuds ett ganska begränsat urval av manuella bildinställningar.

Alienware AW522QF bild
Med rätt bildkälla får vi fint flyt och blixtsnabb respons.

Alienware kör egen stil

Till det yttre ser AW5520QF ut som vilken modern tv som helst, med tunn oled-panel och ett tjockare bakstycke nedtill som innehåller kraftenhet, anslutningar och elektronik. Denna och skärmens fot har en klart egen estetik som går igen i alla Alienwares produkter, med gråa ytor i mjuka linjer varvade med svarta detaljer och neonljus från en diodlist. Stora skillnaden är att vi inte har någon antenningång baktill, utan bara hdmi-, displayport och usb-anslutning.

Framsidan ser mest ut som vilken slimmad oled-tv som helst, en glastäckt bildpanel med tunn metallram runt och en drygt centimetertjock list nedtill med en logga och ir-mottagare för fjärrkontrollen. En stor panel som täcker nästan hela baksidan går att plocka loss, och bakom den hittar vi kontakt för strömsladd, de flesta bildingångar och en usb 3-hubb. Ifrån dessa går sedan smarta kabelrännor så att alla sladdar mynnar ut precis bakom skärmfoten så att de åtminstone delvis kan döljas.

Pluggar vi in för många bildkällor samt usb samtidigt räcker dock inte utrymmet i en del av kabelvägen till. Med bakpanelen på kommer man sedan inte åt kontakterna, så det är inget ställe att plugga in tillfälliga usb-enheter, och det ger inte plats åt till exempel en Chromecast. Därför är det bra att det också sitter en panel på sidan med två usb-portar, en hdmi och en hörlursutgång.

Alienware AW522QF baksida
Diodranden baktill kan lysa i valfri färg och ljusstyrka, stängas av helt, eller programmeras med diverse pulserande effekter. 

Skärmen har kraftfulla stereohögtalare på två gånger 15 watt, som levererar fylligt och överlag mycket detaljerat ljud. Den saknar kanske det där extra trycket i djupa bastoner som kan vara effektivt just i spel där du gärna vill känna bullret och explosionerna, men för övrigt tycker vi att det låter övertygande bra. Vi hittar dock inga möjligheter att anpassa ljudbilden i inställningsmenyerna.

Brutal kapacitet, med förhinder

Frågan är var och hur du är tänkt att placera och använda den här bjässen. Att den inte har egna tv-egenskaper kan ses som en brist då den ju antagligen konkurrerar om just platsen på tv-bänken. Och ingen konsol idag är kraftfull nog för att leverera bild som gör den här skärmen rättvisa. Det finns många bra tv-apparater som ger lika snygg bild men där du får nöja dig med lite längre svarstider och 60 Hz-bild, och med nuvarande generations spelkonsoler upplever vi knappast skillnaden.

Å andra sidan är vi många som varken använder tv-delen i vår tv, eftersom det levereras via digitalbox, eller använder en Apple TV eller Chromecast för alla strömningstjänster och andra smarta funktioner. Då kan du lika gärna ställa dit en skärm utan tv-funktionalitet, och du kommer inte att sakna något.

Är det för att få maxad upplevelse till din spelkonsol vid gaming i tv-soffan så undrar vi om inte en bra 55-tums-tv inte är ett bättre val för många. Ingen konsol kan idag leverera den kombination av hög upplösning och rapphet som AW5520QF är byggd för. De kämpar idag med att ens komma upp i 60 bilder per sekund på 4k. Enstaka spel klarar av det, men för det mesta inte. Snabba svarstiden i skärmen kan dock vara ett stort plus.

Alienware AW522QF menyer
Vi får en del möjligheter att ställa in bilden, men inte så många som i en genomsnittlig bra tv.

Kopplar du upp en biffig gaming-pc med maxat grafikkort kan du dock definitivt få en grym upplevelse i 4k. Men den står ju oftast vid skrivbordet. Nästa generation konsoler som förväntas komma till jul nästa år kan kanske göra skärmen mer rättvisa. Då stöter vi dock på ett annat problem. Hdmi-portarna är av typen hdmi 2.0, och inte 2.1, vilket behövs för 4k i 120 Hz. Borde inte en framåtblickande produkt som denna ha det? Displayporten som är av version 1.4b är kraftfullare och klarar det.

Omdöme

Det här är onekligen en ambitiös, lyxig, snygg och väldigt spektakulär skärm. Tack vare dess huvudfunktion, 4k med hög frekvens, väldigt snabb svarstid och speloptimerade profiler och funktioner levererar den, men vi hade gärna sett högre ljusstyrka, mer omsorg ägnat åt ljudet och framtidssäkrad hdmi. Om valet står mellan denna och en 55-tums oled-tv i premiumklass, så blir denna dyra bjässe svår att motivera. Även de kan ha ganska bra svarstider, om än inte lika bra, men är i gengäld klart bättre för all annan användning.

Specifikationer

Produktnamn: Alienware AW5520QF
Testad: September 2019
Tillverkare: Dell
Storlek: 54,6 tum, 16:9 bildförhållande
Upplösning: 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Oled med blank yta
Ljusstyrka: Ca 400 cd/m2
Kontrast: 130 000:1
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
Svarstid: 0,5 ms (GtG)
Bildingångar: 3st hdmi 2.0, displayport 1.4
Ljud: 15W stereohögtalare, hörlursuttag, s/pdif
Övrigt: Alien FX, vesa-fäste, Radeon Freesync, 4 portars usb 3.0-hubb, fjärrkontroll
Effektförbrukning: ca 100 W under drift. 0,3 W viloläge
Storlek: 122,7 x 26,5 x 77 cm
Rek. pris: ca 39 890 kr på Dell.se

plus

Snygg, annorlunda design.
Rena, klara färger.
Utmärkt snabb över displayport.
Freesync-stöd.

minus

Låg ljusstyrka.
Borde haft hdmi 2.1.
Högt pris.

Betyg 4 av 5