Den inbyggda dikteringsfunktionen i Word i dag hör ofta fel och du får tillbringa mycket tid med att rätta fel. Det fungerar inte alls lika bra som röststyrda assistenter som Cortana, Siri och Google Assistant.

Microsoft har nu meddelat att både diktering och transkribering av inspelningar, med samma motor som används av Cortana, ska börja rullas ut till Word i början av nästa år. Till att börja med i webbversionen men senare under våren även i datorversionen.

Det handlar om en molntjänst som använder Onedrive och Azure Speech Services för att säkert lagra dina ljudinspelningar och skicka tillbaka transkriberingar. Tjänsten blir inte gratis, och priser på olika paket ska presenteras närmare lansering, skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Gissningsvis handlar det till att börja med enbart om diktering på engelska, med övriga Cortana-språk lite senare. Eftersom Cortana fortfarande inte finns på svenska kan vi nog tyvärr räkna med att den nya dikteringsfunktionen inte heller kommer hit per omedelbart.