Från och med 2018 har halva jordens befolkning tillgång till någon form av internetuppkoppling. Samtidigt förlitar sig den största delen av den uppkopplade befolkningen fortfarande på låga hastigheter och enkla mobilnät. Bara 14,1 procent av världens befolkning har internetuppkoppling hemma.

I ett nytt inlägg på sin företagsblogg skriver Microsoft att de tänker ändra på detta med sitt nya Airband Initiative. Deras mål är att koppla upp ytterligare 40 miljoner människor till internet världen över vid juli 2022. Till en början kommer satsningen främst ske i områden i Latinamerika och subsahariska Afrika.

Missa inte: Fortsatta förbättringar i Apples leverantörskedja

Spridandet av internet kommer ske på flera olika sätt genom att Microsoft bland annat jobbar för att hitta nya tekniska lösningar samt lokala samarbetspartners i form av båda lokala myndigheter och privata företag. En annan del är att ändra lokala regleringar samt övertyga flera stora företag och organisationer om fördelarna med att jorden får fler internetanvändare.

Under 2017 startade Microsoft en liknande Airband Initiative-satsning för att öka uppkopplingen i de lantliga delarna av USA. Målet där är att ge 3 miljoner människor tillgång till bredbandsuppkoppling också tills juli 2022.