Routertillverkaren Linksys (som ägs av Belkin som i sin tur är ett dotterbolag till Foxconn) säljer en serie meshroutrar under varumärket Velop. De har fungerat ungefär som de flesta mesh-nätverk, men får nu en ny spännande funktion.

Linksys Aware kallas funktionen och det handlar om en prenumerationstjänst som förvandlar routrarna till rörelsedetektorer som fungerar genom väggar och golv och inte kräver något ljus. En inbrottstjuv som släcker ljuset och undviker övervakningskameror kan ändå upptäckas av routrarna, som enligt Linksys är känsliga nog att känna igen rörelserna från en mus.

Stortest: 12 smarta wifi-paket som täcker hela huset

Tjänsten använder fluktuationer i radiosignalerna mellan routerenheterna för att upptäcka rörelser. Förutom att vara svårare att undvika än kameror har systemet fördelen att du riskerar din egen integritet genom att spela in dig själv i hemmet.

Linksys Aware blir tillgängligt med en firmwareuppdatering och finns än så länge enbart för Velop Tri-Band AC2200 men ska komma till fler Velop-routrar så småningom. Tjänsten är gratis i 90 dagar och kostar sedan runt 250 kronor om året.